Turp gibi olmak için turp yiyin! Böyle tükenince gaz yapmıyor: Akciğerleri temizliyor, gözlere iyi geliyor

Turp gibi olmak için turp yiyin! Böyle tükenince gaz yapmıyor: Akciğerleri temizliyor, gözlere iyi geliyor

Turp yemeyi aksatanlar bu faydalarını duyunca hiçbir sofradan eksik etmeyecek! Tam bir sağlık deposu. Turp gibi olmak için turp yiyin! Akciğerleri temizliyor, gözlere iyi geliyor! Peki turpun gaz yapmaması için ne yapmalı? İşte detaylar...

Evlerimizde sıkça tükettiğimiz sebzeler arasında yer alan turp, sağlık açısından birçok faydası bulunan ve besleyici özellikleriyle dikkat çeken bir sebzedir. Diyetisyen Serkan Tutar'ın açıklamalarına göre, turp tüketiminin sağlığımıza olan katkıları oldukça çeşitlidir.

TURPUN FAYDALARI

Kışın kırmızı turp tüketmenin 5 mucizevi etkisi

Karaciğer ve safra kesesi sağlığını destekleyen turp, antioksidan bileşikleri sayesinde kansere karşı koruyucu etki gösterir. Siyah turp karaciğer ve safra kesesi sağlığı için tercih edilirken, antioksidan içeriği yüksek olan kırmızı turp da tercih edilebilir.

Turp lif içeriği ve glukosinat bileşikleri sayesinde kalın bağırsak kanseri başta olmak üzere diğer kanser türlerine karşı koruma sağlar. Ayrıca idrar söktürücü etkisiyle ödemi atar ve sindirimi kolaylaştırır. Şeker hastaları için de uygun bir sebze olan turp, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olur.

Turp, düşük kalorili bir sebze olmasına rağmen yüksek miktarda posa içerir. Günlük posa ihtiyacının önemli bir kısmını karşılayarak sindirim sistemine destek olur.

Özellikle bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle bilinen turp, içerdiği A, C ve E vitaminleriyle vücudu hastalıklara karşı korur. Turp tüketimiyle günlük C vitamini ihtiyacının büyük bir kısmı karşılanabilir.

Turp, yüksek potasyum içeriğiyle kalp sağlığını destekler ve tansiyonu dengelemeye yardımcı olur. Folat açısından zengin olmasıyla da dikkat çeker. Folat, DNA'nın onarımında önemli bir rol oynar ve vücudu korur.

Turp yaprakları da oldukça faydalıdır. İçerdikleri beta-karoten, C, E, B6 ve B9 vitaminleriyle kalsiyum açısından zengin bir kaynak olan turp yaprakları, göz ve akciğer sağlığını destekler ve yaşlanmayı yavaşlatır.

Ancak turp tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalar da vardır. Turp, içerdiği kükürtlü bileşikler nedeniyle gaz yapabilir ve aşırı tüketildiğinde ishale yol açabilir. Ayrıca yüksek miktarda oksalat içerdiği için aşırı tüketimi mineral kaybına neden olabilir.

Tüketiciler, turpu tüketmeden önce suda bekletmek suretiyle gazını azaltabilirler. Ancak her şeyde olduğu gibi turp tüketiminde de dengeli olmak ve aşırıya kaçmamak önemlidir. Sağlık için her zaman uzmanların önerilerine uygun hareket etmek en doğrusudur.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN