Bu püf noktaları hem cebinize hem sağlığınıza yarayacak... Ertelemeyin!

Bu püf noktaları hem cebinize hem sağlığınıza yarayacak... Ertelemeyin!

2021 yılını salgın, afet ve ekonomik sorunlarla bitirirken, yeni yıla sağlıklı bir ruh ve bedenle girmek hepimizin temennisi. Pandemi hepimizin hayatından çok şeyler götürdü. İşte tam da bu noktada bu kaybedişleri ne kadar aza indirilebiliriz? diye soracak olursanız sizi haberimize alalım...

Her şeyin başı sağlık diye boşa dememiş büyüklerimiz. 2022 yılını da huzurlu ve bereketli geçirmek istiyorsanız önceliğiniz sağlığınız olmalı. Pandemi illetinden henüz kurtulamamışken, yeni yeni varyantlar ortaya çıktı. Tüm bunlar doğrultusunda, 'Kapanmalar yolda mı?' sorusu vatandaşın kafasını kurcalamaya başladı. Peki, bedenimizi ve cebimizi bu olumsuzluklardan nasıl koruyabiliriz? Tüm bunların cevabını, Uzman Diyetisyen İlksen Sena Akın Ünlü KARAR.COM'a anlattı. Ünlü, mevsiminde tüketilen gıdalara dikkat çekerek, "Sofranıza gelen tüm besinlerin nereden, nasıl geldiğini düşünün ve sorgulayın, etiket okuma alışkanlığı kazanın" dedi.

"ARTIK ERTELEMEK YOK!"

"Kendi sağlığımız ve dünyamız için kolları sıvayacağımız bir 2022 olsun!" diyen Ünlü "Yeni yılın ilk günlerini geride bıraktık. Dilerim ki 2022 size başta sağlık, huzur, bereket ve bol şans getirsin. Bu yıl da geçtiğimiz iki yıl gibi pandemi hayatımızda olacağı için sağlık ve beslenme konuları ön planda olacak. Pandemi bitse bile hepimizde bu konulara dair daha fazla farkındalık oluşacağını düşünüyorum. Her yeni yıl demek yeni hedefler, planlamalar demek. Bu hedeflerin başında da çoğumuzda diyete başlamak, kilo vermek, daha bilinçli tüketici olmak var. Tüketimin çılgınca arttığı günümüzde bilinçli bireyler olduğunuzda sağlığınız için en büyük adımı atmış olacaksınız gerisi de beraberinde gelecektir. O yüzden sürdürülebilir beslenme konusuna değinmek istiyorum. Artık ertelemek yok" dedi.

kadin.jpg

"SINIRLI KAYNAKLAR ARTAN İHTİYAÇLARA YETİŞEMİYOR"

Sürdürülebilir Beslenme Farkındalığının önemine vurgu yapan Uzaman diyetisyen, yükselen nüfusla beraber tüketim de arttığını belirtti. Sınırlı kaynakların artan ihtiyaçlara yetişemediğini ifade eden Ünlü, "Bu durum göz önüne alındığında, var olan kaynakların verimli kullanılması ve israfın engellenmesi önem kazanmaktadır. Dünya genelinde israf edilen gıdanın miktarı senede yaklaşık 1,3 milyar ton, yani üretilen gıdanın üçte biri kadar" ifadelerini kullandı.

"ÜRETİM AZ DEĞİL İSRAF ÇOK"

Türkiye'de en çok israfın sebze ve meyde olduğunu söyleyen Ünlü, bunun oranının yüzde 53'lerde olduğunu ifade etti. Ünlü, üretimin az değil israfın çok olduğunu belirterek, "Bu konudaki mücadeleyi uluslararası gündeme taşımakta öncü rol üstlenen Tarım ve Orman Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) iş birliğinde küresel düzeyde ‘GIDANI KORU’ kampanyası başlatmıştır. Umarım her geçen yıl sizlerin sayesinde artan farkındalıkla bu kampanyalara bir yenisi eklenir" diye konuştu.

İşte Ünlü'nün sürdürülebilir beslenme alışkanlığı için 15 altın değerinde önerisi

1. Yeterli ve dengeli beslenin

2-Hayvansal kaynaklı protein (yumurta, et, süt) tüketimini azaltın, 3-Günde en az 5

porsiyon sebze ve meyve tüketin.

4-Şeker, yağ, tuz içeren paketlenmiş gıdaların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat edin.

5-aklagillerin, tam tahılların, fındık, ceviz veya badem gibi yağlı tohumların tüketimini arttırın.

6-Sezonunda avlanmış, avlanma riski olmayan balıkları yemeyi tercih edin.

7-Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketin.

8-Yerel besinleri tüketmeye ve yerli üreticilerden alışveriş yapmaya özen gösterin.

9-İdeal vücut ağırlığınızı koruyun ve ideal vücut ağırlığına ulaşmak için çabalayın.

10-Sofranıza gelen tüm besinlerin nereden, nasıl geldiğini düşünün ve sorgulayın, etiket okuma alışkanlığı kazanın.

11-Kırmızı et, işlenmiş et ürünleri ve hayvansal kaynaklı yağ tüketimini azaltın.

12-Satın aldığınız besinleri doğru koşullarda saklayın.

13-Alışveriş listesi yapın, tüketeceğiniz kadar alın.

14-Hiçbir besini atmayın. Besinlerin sularını veya sap, yaprak gibi kısımlarını çorba yaparak değerlendirebilirsiniz.

15-Ambalaj, poşet, plastik kullanımını azaltın, tekrar tekrar kullanılabilen çevreye zarar vermeyen geri dönüştürülebilir ürünler tercih edin.

DOLAPTA NE KALDIYSA ÇORBASI

Çöpe attığınız sebze sapları içinse bir alternatif sunan Ünlü, 'dolapta ne kaldıysa çorbası' ile renkli ve sağlıklı bir tarif verdi. Bu tarif hem cebinize hem sağlığınıza iyi gelecek.

sebzze.jpg

1 bağ pazı sapı
Bir gün önceden baş kısmını kullandığım mantarların sap kısımları
1 kuru soğan
Yarım çay bardağı yeşil mercimek
1-2 diş sarımsak
1 patates
Yarım limon
5-6 dal dereotu
Yarım çay kaşığı karabiber ve zerdeçal
İstenilen ölçüde tuz.
(Malzemeleri kendi dolabınızda kalan sebzelere göre yorumlayabilirsiniz)

YAPILIŞI

*Pazı saplarını, soğanı, sarımsağı ve patatesi gelişigüzel doğrayın, mantar saplarıyla birlikte 2 yemek kaşığı zeytinyağında 5 dakika kavurun. Kavrulan malzemelerin üzerine 5-6 su bardağı su ve mercimekleri ilave edin. Sebzeler pişince blenderdan geçirin. Ocağı kapatmadan 1 dakika önce baharatları, limon suyunu ve ince kıyılmış dereotlarını ilave edin. Afiyet ve sevgiyle yiyin.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN