Aort kalp kapağı hastalığında ameliyatsız çözüm TAVI hayat kurtarıyor

Aort kalp kapağı hastalığında ameliyatsız çözüm TAVI hayat kurtarıyor

Tıbbın gelişmesiyle aort kapağı hastalıklarında açık kalp ameliyatı yapılmadan kateter yöntemi kullanılarak kalbe aort kapağı takılabiliyor. TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) adı verilen yöntem, yaklaşık 1 saatte tamamlanıyor. İşte, aort kalp kapakçığı TAVI tedavisi...

Aort kapak hastalığının tedavisinde ameliyatla kapak değişimi yapılırdı. Fakat son 10 yıldır ameliyatsız çözüm olan TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) yöntemi uygulanıyor. TAVI ile hastanın göğsü açılmadan kalbe kateter yolu ile ulaşılıyor, daralmış olan kapak genişletiliyor ve genişletilmiş bölgeye yeni bir biyolojik kapak yerleştiriliyor.

Aort kapak tamirinin mümkün olduğunu belirten Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Güden, fakat hastaların büyük bir çoğunluğu darlık ve kireçlenme şikayetiyle başvurduğunu, bu durumun da tamire uygun olmadığını dile getirdi. Prof. Dr. Güden, TAVI yönteminin güvenilir olduğunu söyledi.

aort-kapak-hastaliklari-teshisi-ve-tedavi-yontemleri.jpg

AORT NEDİR?

Aort, vücuda kanı dağıtan ana atardamardır. Aort kapağı kalbin sol karıncığının çıkışında bulunur ve en büyük atardamarı olan aorta kan akışını kontrol eder.

AORT KAPAĞININ GÖREVİ NEDİR?

Kalbin sol karıncığının çıkışında bulunan aort kapağının görevi, kalpten kanın vücuda yayılmasını sağlamak ve kanın kalbe aortadan geri akışını engeller.

Hastalık sonucunda aort kapakta oluşan daralma, kanın vücuda sağlıklı olarak geçişini zorlaştırır veya aort kapakta oluşan yetmezlikte ise aortadan kan geriye doğru yani kalbe doğru kaçmasına neden olabilir.

Bazı hastalarda aort kapakta hem darlık, hem de yetmezlik olabilir.

AORT KAPAK HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELER?

Yürürken, merdiven çıkarken göğüste ağrı, sıkışma hissi, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı ve ağır iş yaparken bayılma hastalığın belirtilerindendir.

Burada önemli olan ameliyatın uygun zamanda yapılmasına karar verilir. Hastanın şikayetlerinin olması, darlık veya yetmezliğin kritik seviyelere ulaşması ameliyatta belirleyici olur. Eğer hastada ameliyatlık bir durum yoksa belirli zaman aralıklarıyla kendisini kontrollere çağırarak hastalığının takibi yapılır.

aort-kapak-hastaliklari.jpg

AORT KAPAK HASTALIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Aort hastalığının tedavisi hastanın durumuna, yaşına ve sağlık durumuna göre değişir. Aort kapak tedavisi iki yöntemle yapılır; bunlardan biri ameliyat, diğeri ise ameliyatsız yapılan TAVI'dir.

Hasta için en doğru yöntemi kalp damar cerrahı, kardiyolog ve anestezi uzmanından oluşan kalp ekibi belirler.

TAVI YÖNTEMİ NEDİR?

Anjiyografi yöntemiyle kasıktan veya koltuk altı gibi büyük çaplı damardan aort kapağının değiştirilmesi yöntemine TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) adı verilir.

TAVI YÖNTEMİ HANGİ HASTALARA YAPILIR?

Aort kapak hastalığında ilk tedavi seçeneği ameliyattır. TAVI yöntemi açık kalp ameliyatı için yüksek riskli olarak kabul edilenlerle birlikte 80 yaş ve üzeri hastalara yapılır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN