Vazgeçilmez içeceğimiz 'çay'da sıcaklık tehlikesi: Dikkat! Kansere yol açabilir

Vazgeçilmez içeceğimiz 'çay'da sıcaklık tehlikesi: Dikkat! Kansere yol açabilir

Kahvaltılarda, komşu ya da arkadaş ziyaretlerinde, yemek sonrası sohbetlerde sofraların ve masaların daimi eşlikçisi çay, yeme-içme kültürümüzde oldukça değerli bir konuma sahip. Sindirimden kalp ve damar sağlığına kadar pek çok faydası bulunan siyah çayın zararları var mı? İşte içmeye doyamadığımız çay hakkında uyarılar...

Kış günlerinde içimizi ısıtan, yaz aylarında hararetimizi alan çay konusunda uzmanlar uyarıyor. Aşırı sıcak tüketilen çay, birçok tehlikeli hastalık türüne davetiye çıkarabiliyor. Uzmanlar, araştırmaları sonucunda çayın biraz ılık içilmesi gerektiğini tavsiye ediyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, Uzun süre, 65 santigrat derecenin üzerinde içilen sıcak çayın, bir müddet sonra yemek borusunda tahribatlar meydana getireceğini ve yemek borusu kanseri riskini tam 5 kat artıracağını vurguluyor.

"SICAK ÇAY SİGARA VE ALKOL KANSER RİSKİNİ 5 KAT ARTIRIYOR"

Çay tüketiminde sıcaklığın, dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Bölümünden Prof. Dr. Vedat Göral, şu ifadeleri kullandı: "Çok fazla sıcak içecek tüketildiğinde yemek borusunda yaralar meydana geliyor. Eğer bu kronik bir hale geliyorsa uzun dönemde kanserin bir tetikleyicisi olabilir. Beraberinde sigara ve alkol tüketimi bunu daha da artırıyor."

Ölüm nedeni olarak yemek borusu kanserinin bazı otoritelere göre dünyada altıncı, bazılarına göre ise sekizinci sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral: “Dolayısıyla ciddi bir hastalık. Genetik alt yapısı var ama tetikleyen faktörler de mevcut. Yapılan çalışmalara göre Türkiye'nin doğusunda Çin, Kazakistan, Tacikistan, Özbekistan'da fazla sayıda çay ve sıcak içecekler tüketildiğinden yemek borusu kanseri çok sık görülüyor."

Çin'de 456 bin kişi üzerinde araştırma yapıldığını belirten Göral: "Bu kişiler yıllarca takip edilmiş. Takip edilen vakalarda 65 derece ve üstündeki sıcaklıktaki içeceklerin yemek borusu kanseri riskini artırdığını göstermiş. 65 santigrat dereceyi aşmamak gerekiyor. Amerika'da ise 50 bini aşan kişi takip edilmiş burada da yine aynı sonuç görülmüş" diye konuştu. Prof. Dr. Göral, ifadelerine şunları da ekledi:

"Beraberinde sigara içiliyor ve alkol tüketiliyorsa bu risk daha da artıyor. Sigara içenler bir de sıcak çayı fazlaca tüketiyorsa kanser riski 2 kat hem sigara hem sıcak çay hem de alkol varsa risk 5 kat artıyor" açıklamalarında bulunarak, aşırı sıcak çay tüketiminin ciddi tahribatlara neden olacağı hakkında konuştu.

vedat-goral.jpg

"ÇAY İÇİLMEDEN ÖNCE 3-4 DAKİKA BEKLETİLMELİ"

Sıcak çay tüketiminin oluşturacağı yemek borusu yaralarının kansere yol açtığını anlatan Prof. Dr. Vedat Göral, "Dolayısıyla elimize dahi alamadığımız, cildimize döküldüğünde yanan bir çayı biz hemen içiyoruz ve yemek borusu ızdırap çekiyor. Dolayısıyla içmeden 3-4 dakika kadar çayı bekletmek gerekiyor. Türkiye'nin doğusunda özellikle Erzurum ve Van'da çok fazla sıcak çay tüketiliyor. Erzurum'da bilindiği gibi kıtlama çay meşhur ve günde 30 bardak çay içen insanlar var. Yanında sigara, yaş ve genetik faktörler olunca bu tetikleyici olabilir. Çayın miktarını abartmadan her şeyi dozunda tüketmek gerekiyor. Günde 3-4 fincanı geçmemeyi öneririz" tavsiyesinde bulundu.

sicak.jpg

AŞIRI SOĞUK TÜKETİLEN İÇECEKLERDE GASTRİT TEHLİKESİ

Aşırı sıcak çay tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Prof. Dr. Vedat Göral, soğuk içecek tüketimi hakkında da konuştu:

"Öte yandan soğuk içeceklerin de zararlı olduğunu söyleyebiliriz. Bunlar yemek borusu ve midede iltihaba yol açacaktır. Özellikle akut gastrit tablosu ortaya çıkabilir, midede aşırı asit salgısı görülür. Bu durum gastrit ve reflüyü tetikleyecektir. Bazen de çok sıcak tükettikten sonra üzerine soğuk su içilebiliyor. Bunun sonrasında da yemek borusunda yaralar görülebiliyor. Bu yaralar da kansere gidişi hızlandırabiliyor. Yemek borusu kanserinin en önemli belirtisi yutma güçlüğüdür. Böyle bir anda hemen hekime başvurulmasını öneriyoruz" diyerek soğuk içecek tüketiminde de dikkatli olunması gerektiğini ifade etti.

buz-1.jpg

Aşırı Soğuk İçecek Tüketiminin Zararları

* Kalp atış hızını düşürür.

* Enerji kaybettirir.

* Migren ağrılarını tetikleyebilir.

* Zatürreye neden olabilir.

* Ses kısıklığına meydan verebilir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN