Sağlıklı yaş almak için bütçe dostu beslenme önerileri

Sağlıklı yaş almak için bütçe dostu beslenme önerileri

Hastalıklara karşı korunmak, bağışıklığı güçlü tutmak ve sağlıkla yaş alabilmek için doğru karbonhidrat, doğru protein ve sağlıklı yağ içeriklerinden, A, C, E vitaminleri gibi antioksidan vitaminleri ve selenyum, çinko gibi antioksidan etkili mineralleri içeren besinlerden mutlaka faydalanılmalıdır. İşte, sağlıklı yaşam için yapılması gerekenler...

İnsan biyopsikososyal varlıktır ve doğal olarak bir yaşlanma sürecindedir. Bu süreçlerin her birinde sağlıklı olmayı önemseriz.

Beslenme, fiziksel aktivite, sigara ve alkol kullanımı, sosyal hayat, stres, düzenli uyku alışkanlığı gibi faktörlerin sağlıklı yaşlanma hedeflerine ulaşmada etkili olduğu unutulmamalıdır.

Medipol Üniversitesi Çamlıca Hastanesi Beslenme ve Diyet uzmanı Diyetisyen Habibe Ramle Düzcan, sağlıklı yaş almanın 15 altın kuralını derledi...

SAĞLIKLI YAŞ ALMAK İÇİN ÖNERİLERİ

Sağlıklı yaşam alışkanlıklarını günlük hayatınızın bir parçası haline getirmekte zorlanıyorsanız, küçük adımlarla başlayabilirsiniz. Her şeyi aynı anda ve mükemmel bir şekilde yapmaya çalışmak, motivasyonunuzun kırılmasına ve pes etmenize neden olabilir. Yeni alışkanlıklar kazanmak için sabırlı ve istikrarlı olmanız gerekiyor.

we-elliechanges.webp

KAHVALTI PROTEİN AĞIRLIKLI OLMALI

* Rengarenk beslenerek, her pigmentteki besinden faydalanmalı ve beslenmede çeşitlilik sağlanmalıdır.

* Mevsiminde ve temiz beslenme içeriği ve öğünlerdeki besin ögelerinin dengesiyle beslenme planına özen gösterilmelidir. Sağlıklı bir birey için düşünürsek; kahvaltı tabağındaki kaliteli protein kaynağı olarak yumurta, hem süt ürünü olması hem de protein içeriği ile peynir, bol miktarda mevsim yeşillikleri, zeytin/avokado/ceviz gibi sağlıklı yağ içerikleri ve tam tahıl ekmeği gibi sağlıklı karbonhidratlar ile doğru tabak modeli oluşturulabilir.

qdt-dietconcept-02-2015.jpg

AMBALAJLI ÜRÜNLERDEN KAÇININ

* Pancar, brokoli, havuç, yeşil-kırmızı biber, karalahana, brüksel lahanası, domates(pişirildiğinde daha fazla likopen içeriği), tatlı patates, mandalina, kayısı, nektarin, kivi, mango, elma, kırmızı üzüm, yaban mersini, ahududu, böğürtlen, zerdeçal-zencefil, yeşil çay gibi antioksidan vitamin-mineral ve içeriği olan besinler kişide herhangi bir sağlık problemi olmaması durumunda soframızda yer alması gereken besinlerdendir.

* Aşırı tuzlu ve şekerli gıdalardan kaçınmak, hamur işi, kızartma, beyaz unlu mamüller, paket ürünler, gazlı içecekler, şekerli besinler-içecekler tüketmemek ve sağlıksız olan tüm içeriklerden uzak durmak vücudumuza yapacağımız en büyük iyiliklerdendir.

* Obezite ve beraberinde gelebilecek tüm hastalıklara karşı; yaş ve boya göre ideal kilo, yağ ve kas kütlesi korunmalıdır.

woman-after-a-shopping-trip-1024x705.jpg

MEVSİMİNDE MEYVE-SEBZE TÜKETİN

* Balık, keten tohumu, semiz otu, ceviz Omega-3 içerikli besinlerdendir. Haftada 2 kez mevsim balığı ve bitkisel kaynaklı Omega-3 ile aynı zamanda antioksidan vitaminlerden olan E vitamini içeriğine sahip olan ceviz porsiyon kontrolünce tüketilmelidir.

* Diyet lifi ve birçok vitamin-mineral içeriği sebebiyle mevsiminde meyve-sebze tüketimi, tam tahıllar ve baklagiller beslenmemizde yer alması gerekenler arasındadır.

* Bağırsaklarımız aynı zamanda ikinci beyin olarak adlandırılır. Hem bağışıklık hem de sindirim sağlığı açısından probiyotik kaynaklarından olan ev yapımı yoğurt, kefir porsiyon kontrolünce tüketilmelidir.

keep-your-kidneys-healthy.jpg

YÜRÜYÜŞ YAPIN VE BOL SU İÇİN

* Avokado, zeytinyağı, taze öğütülmüş keten tohumu, yağlı tohumlar gibi sağlıklı yağlar porsiyonlarına dikkat ederek tabaklarımıza eklenmeli, trans yağlardan uzak durulmalıdır.

* Metabolizma, vücut fonksiyonları, cilt sağlığı gibi birçok neden için günlük su tüketimine önem vermekteyiz. Vücutta oluşan atık maddeleri temizlemesi, yağ ve kas kütlenizdeki olumlu sonuçlar ve daha birçok vücut fonksiyonunda etkili olduğu için yeterli su tüketimi ihmal edilmemelidir.

* Aktif bir yaşam sürmek sağlıklı yaşamın önemli noktalarından biridir. Bu noktada hekimlerinizin de onayını alarak haftada 5 gün en az 30 dakikalık hafif tempolu aktivite-yürüyüşler düzenli hale getirilmelidir.

637678957054279623sleep-resting-sleeping-bed-woman.jpg

UYKU DÜZENİNE DİKKAT EDİN

* Sigara-alkol gibi sağlık üzerinde olumsuz etkisi olan içeriklerden uzak durulmalıdır.

* Uyku düzeni, kalitesi ve verimliliği güçlü bir bağışıklık ve sağlıkla yaş alabilmek için önemsenmelidir.

* Yaş aldıkça stres faktörleri de değişebilir. Stres bağışıklığımıza kadar birçok vücut fonksiyonunu etkileyebilir. Bu nedenle stres yönetiminin iyi yapılması koruyucu etkenlerden biridir.

* Düzenli sağlık kontrollerine giderek rutin kontrollerin yaptırılması; herhangi bir parametrede problem olması durumunda erken müdahale edilmesi sağlığınız için koruyucu olacaktır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN