Süper grip nedir, belirtileri neler? Süper gripten korunmanın yolları

Süper grip nedir, belirtileri neler? Süper gripten korunmanın yolları

Son dönemde koronavirüs hastalığının Omicron varyantı hızla yayılırken, ayrıca 'süper grip' salgını yaşandığı ortaya çıktı. Süper grip; solunum ve göğüs enfeksiyonları, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, tat ve koku kaybı gibi covid-19 belirtileriyle benzer özellikler taşıyor. İşte, gribi atlatmanın yolları...

Hastanelerde 'süper grip' şikayetiyle başvuranların sayısında artış yaşanıyor. Havaların soğumasıyla birlikte vücut bağışıklığının zayıflaması ve dışarıda solunum yoluyla alınan virüsler, süper gribe neden oluyor.

SÜPER GRİP NE DEMEK?

Süper grip, 'influenza' adı verilen virüsün neden olduğu, 39 derece ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle ortaya çıkan bir mevsim hastalığıdır.

Grip virüsü bazı yıllarda büyük salgınlar yapabilir. Hastalığın bulaşma yolu hasta insanların solunum salgılarının sağlam insanlara bulaşması şeklindedir. Hastalığın kuluçka süresi 1-3 gündür. Grip hastaları hastalık belirtileri başlamadan bir gün önce hastalığı bulaştırmaya başlar, bulaşıcılık 5 gün daha devam eder. Çocuklarda bu süre 10 gün kadar daha uzun olabilir.

SÜPER GRİP BELİRTİLERİ NELER, NASIL ANLAŞILIR?

Süper grip hastaları, sinüs ve göğüs enfeksiyonları, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk, tat ve koku kaybı gibi belirtiler gösteriyor. Süper grip, koronavirüs belirtilerine benziyor fakat hastalar PCR testlerinde negatif çıkıyor. Süper gribe yakalanan bazı hastalar günlerce yataktan çıkamadığını dile getiriyor.

* 38-39 derece ateş
* Baş ağrısı
* Genel vücut ağrısı
* 2-3 hafta süren yorgunluk, halsizlik
* Burun tıkanıklığı
* Boğaz ağrısı
* Sıklıkla öksürük

SÜPER GRİP TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Süper grip tedavisinde başlıca antiviral ilaçlar ve aşılar kullanılır. Grip virüsü her yıl antijenik değişime uğrar. Bu nedenle grip aşıları her yıl, bir önceki yıl en sık görülen grip virüslerine göre üretilir.

Aşı eylül-kasım ayları arasında uygulanır. Aşılama sayesinde hastalığın ağır geçmesi ve komplikasyonlar önlenir. Aşının koruyuculuğu yüzde 70-90 arasındadır.

Öncelikli olarak aşılanması gereken kişiler şöyle:

* 65 yaşın üzerindekiler
* Yaşlı bakım evinde kalanlar
* Astımlı çocuklar ve yetişkinler
* Kalp akciğer hastalığı olanlar
* Şeker hastalığı, böbrek hastalığı ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar
* Uzun süreli aspirin tedavisi alanlar
* Grip sezonunda gebeliğinin ikinci veya üçüncü 3 ayında olacak kadınlar
* Sağlık çalışanları, yaşlı merkezlerinde çalışanlar
* AIDS virüsü taşıyan insanlar

Emziren anneler aşı olabilir. Grip aşısı diğer aşılarla birlikte uygulanabilir. Küçük çocuklara ilk uygulamada 1 ay ara ile iki yarım doz yapılır.

Aşı yapılmaması gereken riskli gruplar:

* Altı aydan küçük bebekler
* Yumurta alerjisi olanlar
* Yüksek ateşi olanlar
* Bir önceki grip aşısında alerjik reaksiyon gösterenler

SÜPER GRİPTEN KORUNMANIN YOLLARI

Grip hastalığının sık görüldüğü ve salgın yaptığı mevsimlerde kalabalık ortamlardan uzak durmak, maske kullanmak, elleri sık sık yıkamak, sağlıklı beslenmek, yorgunluk ve uykusuzluktan kaçınmak, bol sıvı tüketmek gereklidir.

Hasta çocukların kreş veya okullara gönderilmemesi hastalığın yayılımını yavaşlatabilir. Kış mevsiminde öpüşmek ve tokalaşmaktan kaçınmak faydalıdır. Aşı yaptırmak korunmada birinci sırada etkilidir.

Süper gripen korunmanın doğal yolları için; Tavuk çorbası, paça çorbası, portakal, greyfurt, mandalina, limonlu çay, zencefil, ekinezya, kuşburnu, adaçayı, kekik çayı, okaliptus çayı, bal, soğan ve sarımsak tüketmek tavsiye ediliyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN