Yatak odalarındaki en büyük tehlike! Gözle görünmüyor, deriyi mahvediyor: Herkesin yaptığı o yanlış!

Yatak odalarındaki en büyük tehlike! Gözle görünmüyor, deriyi mahvediyor: Herkesin yaptığı o yanlış!

Özellikle yatak odalarımızda en yakınımıza yerleşen toz akarları (Mite) sağlığımızı tehdit ediyor. Uzmanlar hem ciltte hem de üst solunum yollarında alerjik hastalıklara sebep olan maytlara karşı uyarıyor. Peki maytlardan nasıl kurtulunur? Toz akarları evden nasıl temizlenir? İşte ayrıntılar...

Cildinizde oluşan kızarıklık, kabarıklık ve kaşıntılar evlerinizde yerleşmiş olan gözle görülemeyecek kadar küçük canlılardan kaynaklanıyor olabilir. Toz akarı denilen bu canlıların bir diğer adı da mayt. Halı, yatak ve mobilyalara yerleşen bu mikroskobik canlılar, birçok hastalığa yol açabiliyor.

Yaz aylarında çoğalan bu canlılar, nemli ve sıcak yerleri tercih ediyor. O yüzden yatağınızda vücut sıcaklığınızla oluşturduğunuz ortamda üreyebiliyorlar.

mite1.jpg

TOZ AKARLARI NEYLE BESLENİR?

Ev tozu akarları gözle göremeyeceğimiz büyüklükte böcek ailesinden canlılar. Ev tozu akarları insanların deri döküntüleri ile besleniyor. Bu yüzden insanların yaşam alanlarında, kapalı ve sıcak ortamlar en fazla varlık gösterdikleri yerler.

Mayt olarak da bilinen bu canlıların dişisinin 40 ila 80 adet arası bıraktığı yumurtalar, 4 haftada ergin hale geliyor. Erginliğe erişen toz akarlarının ortalama 6 haftalık bir yaşam süresi var.

alerji.jpg

ALERJİYE SEBEP OLUYOR

Gazetevatan.com’a konuşan Dermatoloji Uzmanı Dr. Sertaç Sever, toz akarlarının birden çok hastalığa sebep olduğunu ifade ederek “Solunum yoluyla alerjik reaksiyonlara neden olabilen ve birçok insan için önemli bir allerjen kaynağıdır. Bu reaksiyonlar arasında hapşırma, öksürük, burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, cilt döküntüleri, kurdeşen, nefes darlığı ve astım semptomları gibi belirtiler yer alabilir” şeklinde konuştu.

yatak-odasi.jpg

YATAK ODALARINA DİKKAT

Toz akarlarının, evlerde ve diğer kapalı mekanlarda yaşayan mikroskobik canlılar olduğunu ifade eden Sever, toz akarlarının gözle görülemeyecek kadar küçük, mikroskobik canlılar olduklarını ifade ederek “Bu canlılar genellikle halılar, yastıklar, yorganlar, döşekler ve mobilyalar gibi eşyalarda yaşarlar. Özellikle de yatak odalarında yaşayabilirler” açıklamasında bulundu.

yatak-yorgan.jpg

TEMİZLİK VE HAVAYI NEMLENDİRMEK ÖNEMLİ


Sever, toz akarlarının allerjik reaksiyonlara sebebiyet verebildiğine dikkat çekerek “Bu nedenle, astım, rinit ve diğer alerjik hastalıkları olan kişiler toz akarlarına karşı özellikle dikkatli olmalıdır. Ayrıca, evinde küçük çocukları olan veya evcil hayvanları olan kişiler de toz akarlarına karşı daha duyarlı olabilirler. Toz akarlarından kaçınmak için, yatak odasında düzenli olarak temizlik yapmak, havayı nemlendirmek ve yatak takımlarını düzenli olarak yıkamak gibi önlemler alınabilir” dedi.

mite2.jpg

MAYTLARDAN KURTULMAK MÜMKÜN

Sever, toz akarlarına karşı alınabilecek önlemleri şöyle sıraladı: “Evlerde sık sık toz almak, halıları ve perdeleri düzenli olarak temizlemek, nemli ortamları kontrol etmek ve yatak takımlarını sıcak suyla yıkamak yer almaktadır. Bu adımlar, toz akarlarının üremesini önleyerek evdeki toz akarlarının sayısını azaltabilir ve alerjik semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, anti-alerjik yatak takımları ve hava filtreleri gibi ürünler de kullanılabilir.”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN