Yaz gribi nedir, nasıl geçer? İşte yaz gribinden korunmanın yolları

Yaz gribi nedir, nasıl geçer? İşte yaz gribinden korunmanın yolları

Yaz aylarında kontrolsüz klima kullanımı nedeniyle yaşanan yaz gribinin belirtileri arasında; ateş, halsizlik, öksürük, hırıltılı nefes alma, kas ağrısı yer alıyor. Yaz gribinden korunmak için ani sıcak-soğuk hava değişiminde kalmamak, terli kıyafetlerle uzun süre durmamak, bol su içmek gerekiyor. İşte, yaz gribinin tedavisi...

'Lejyoner hastalığı' olarak da adlandırılan 'yaz gribi' belirtileri, normal grip ile benzerlik gösteriyor. Yaz aylarında genellikle klimalı soğuk ortamlardan sıcak ortama geçişler ve havuzlardan bulaşan mikropla ortaya çıkan yaz gribinin tedavisi için hastanede 'kulak burun boğaz' bölümüne gitmek gerekiyor.

Yaz gribi bulaşıcı mıdır, merak konusu oldu. Yaz gribi daha çok havalandırma ve su tesisatlarında yaşayan mikroorganizmaların zamanla kişiyi hasta etmesiyle ortaya çıkıyor. Kişiden kişiye bulaşma riski olmayan yaz gribi, daha çok bu cihazlardan geçen su zerreciklerinin solunmasıyla bulaşır.

YAZ GRİBİ NEDİR?

Yaz gribi hastalığının neden olduğu organizmalar, normal gribe göre farklılık gösteriyor. Yaz gribine neden olan mikroplar; havalandırma sistemlerinde, soğutma kulelerinde ve su tesisatlarında çoğalır ve bulaşırlar.

Bir süre sonra kişi nefes veya ağız yolu ile bu mikropları alarak yavaş yavaş hastalanmaya başlar. Yaz gribi tedavisinde kullanılan ilaçların diğer grip türlerine göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.

YAZ GRİBİNİN BELİRTİLERİ NELER?

* Öksürük

* Ateş

* Balgam

* Derin nefes alma isteği

* Kas ağrıları

* Halsizlik

YAZ GRİBİNDEN KORUNMANIN YOLLARI

* Gün boyu yaklaşık her saat başı bir bardak su içilmelidir.

* Klima aralıklarla kullanılmalıdır.

* Klimanın sıcaklık ayarı aşırı derecede düşürülmemeli ve ideal sıcaklık yakalanmalıdır. Bu sıcaklık 22-23 derecedir.

* Sürekli olarak klima karşısında durulmamalıdır.

* Havalandırma sistemlerinin ve klimaların periyodik bakımları mutlaka yapılmalıdır. Bu doğrultuda filtreleri değiştirilmeli ve temizlenmelidir.

* Uyurken klimanın havasına direkt olarak temas edilmemelidir.

* Gün içinde klimanın havası tavana verilmeli ve sabit bırakılmalıdır.

* Klima çıkış hızı düşük şiddette olmalıdır.

* Klima kullanılan oda aralıklarla havalandırılmalıdır. Eğer mümkünse klima çalışırken pencere açılmalıdır.

* Yaz boyunca dengeli ve çeşitli beslenmeye önem verilmelidir.

* Aşırı soğuk içecekler içilmemelidir.

* Deniz ve havuz sonrası ıslanan bikini ve mayolar değiştirilmelidir.

* Islak ve terli haldeyken rüzgara veya klimaya maruz kalınmamalıdır.

* Vitamin ve mineral kaynağı olan meyve ve sebzelerden kararınca tüketilmelidir.

* Gün içinde cildin havalanmasını sağlayacak hafif kumaşlar tercih edilmelidir.

* Temizliğinden emin olunmayan havuz sularına girilmemelidir. Havuzun ilaçlandığı, suyunun devridaim edildiği ve temizlendiği gözetilmelidir.

YAZ GRİBİ İÇİN KIŞ GRİBİ İLAÇLARI KULLANILABİLİR Mİ?

Yaz gribinin ortaya çıkma nedeni farklı olduğundan tedavi için normal soğuk algınlığı ilaçları kullanılmamalıdır.

Bu durum hastalığa etki etmeyeceği gibi başka sağlık sorunlarının ve yan etkilerinin ortaya çıkmasına yol açabilir.

Eğer yaz mevsiminde olmanıza karşın kendini yorgun hissediyor, kas ağrıları yaşıyor, hırıltılı nefes alıyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz doktoruna gitmeli ve doktorun yazdığı ilaçları kullanmalısınız.

GRİPTEN KORUNMANIN DOĞAL YOLLARI

* LİMONLU ILIK SU

Limonlu ılık su gargaraları, soğuk algınlığına bağlı boğaz ağrısını hafifleten, aynı zamanda ferahlık veren ev yapımı bir üründür.

Limon, C vitamini ve antioksidanlar içerir.

Ayrıca tükürük salgısını artırarak yutak mukozasının nemli kalmasına yardımcı olur.

Sıcak su ve bir parça bal ya da tuzla karıştırılması, limonun yararlı etkilerini artırmaktadır.

* TUZLU SUYLA GARGARA

Tuzlu su ile gargara, boğazdaki ağrı, yanma ve akıntı iltihabından kurtulmanın muhtemelen en etkili ve en ucuz çaresidir. Tuz çözeltisi hem ağız ve boğazdaki şişliğin giderilmesine hem de istenmeyen mikropların yok edilmesine yardımcıdır.

İşlem gayet basit: Bir bardak ılık suyun içerisinde 1 çay kaşığı dolusu tuzu eritin. Bu çözeltinin bir ağız dolusu miktarı ile 30 saniye süreyle gargara yapın ve uygulamayı 1-2 saatte bir tekrarlayın.

* BALLI KARIŞIMLAR

Bal, boğaz ağrısını tedavi etmek amacıyla genellikle başka doğal mucizelerle karıştırılarak kullanılır.

Bal enfeksiyon ile mücadele ve ağrı kesici etkisinin yanı sıra hazırlanan farklı karışımların tadını da daha cazip hale getirir.
Balı ılık su ve elma sirkesi veya soğuk algınlığında kullanılan çeşitli baharatlarla (tarçın, zencefil gibi) kombine edebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, balı 1-2 yaşından küçük çocuklara vermemenizdir. Balda bulunabilen botulizm sporları onları etkileyebilir.

Şekerden kaçınması gerekenlerin de yüksek şeker içeriği nedeniyle baldan uzak durmalarında fayda vardır. Kısacası 'ballı tarçın' veya 'ballı zencefil' de ev işi destekler olabilirler.

* TARÇINLI BADEM SÜTÜ VEYA SALEP

Bu da enteresan ve etkili bir ev yapımı çözüm... Salep hazır olarak satılıyor. Alıp kullanabilirsiniz.

Bademli sütün hazırlanışına gelince...

Malzemeler şunlar: 1 bardak badem sütü, 1 çay kaşığı tarçın, çeyrek çay kaşığı karbonat, 1 yemek kaşığı bal...

Hazırlanışı: Tarçın ve karbonatın üzerine badem sütünü ilave ederek iyice karıştırın. Karışımı kaynamaya başlayıncaya kadar ısıttıktan sonra ateşten indirin ve bal ekleyerek karıştırın.

* HATMİ ÇİÇEĞİ KÖKÜ

Hatmi çiçeği bitkisinin yaprakları, çiçekleri ve kökleri çok eski zamanlardan beri yutak iltihabı ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılıyor.

Özellikle yaşlı hatmi kökleri 'müsilaj' olarak da bilinen jelatin benzeri bir madde içeriyor. Müsilaj yutulduğunda yutak ve boğazı kaplayarak kayganlaştırıyor.

Hatmi çiçeği kökünün etkili olduğu farklı çalışmalarda test edilmiş ve yüksek dozlarda bile toksik olmadığı bulunmuş.
Boğaz ağrısına birebir olan hatmi çiçeğinin kurutulmuş yaprakları, 1 litre kaynamış suyun içerisine atılarak beklenir ve süzülerek içilir.

Ya da 1 litre soğuk suyun içerisine tülbente sarılarak konulan 30 gram kadar kurutulmuş hatmi kökü, en az 8 saat suyun içerisinde bırakılır. Hazırlanan içecek gün boyunca azar azar içilir.

* TAVUK SUYUNA BAĞIŞIKLIK ÇORBASI

Tavuk suyu çorbası bin yıldır bilinen doğal bir soğuk algınlığı devası. Bana göre tavuk sevmiyorsanız işkembe veya kelle paça çorbasını da deneyebilirsiniz.

Tavuk suyu çorbaya havuç, zencefil, zerdeçal ve sarımsak da ekleyebilirsiniz.

Çorba yapacak vaktiniz olmuyorsa, katkısız hazır tavuk suyu alarak da çorbanızı hazırlayabilirsiniz.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN