Uzmanından yaz gribi için kritik 'erken tedavi' uyarısı: Hastalık uzarsa akciğere inebilir

Uzmanından yaz gribi için kritik 'erken tedavi' uyarısı: Hastalık uzarsa akciğere inebilir

Yazın klima nedeniyle görülen griple Kovid-19'un karıştırılmaması gerektiğini belirten Dr. Öğr. Üyesi Kaya, bu hastalığın virüs değil bakteri kaynaklı olduğunu belirtti. Bu hastalığa neden olan mikroplara antibiyotiğin etkisinin daha az olduğunu aktaran Kaya, "Yaz gribinin tedavisinde normal gripten farklı olarak antibiyotikler kullanılıyor. Uygun antibiyotiklerin erken zamanda başlanması önemlidir. Çünkü hastalık uzadıkça akciğerlere inme olasılığı artar" uyarısında bulundu.

Yaz aylarında yüksek sıcaklık nedeniyle evlerde ve iş yerlerinde klimalar yoğun şekilde kullanılıyor. Bununla birlikte grip vakalarında da artış yaşanıyor. Ancak koronavirüs salgınıyla benzerlik taşıması dolayısıyla paniğe neden oluyor.

Medipol Sefaköy Üniversite Hastanesi'nden yapılan açıklamada değerlendirmeleri yer alan Dr. Öğr. Üyesi Hanifi Kaya, yaz gribinin kış gribinden farklı olduğunu çünkü virüs değil bakteri kaynaklı meydana geldiğini aktardı.

Yaz gribine neden olan bakterinin, havalandırma sistemleri, klima, durgun sular gibi serin ve nemli ortamlarda kolayca çoğaldığını kaydeden Kaya, şu açıklamalarda bulundu:

"Bu bakteriler, klimaların hava kanallarından damlacık yoluyla ortama yayılarak veya mikroplu suların yutulması ile insana bulaşır. Yavaş çoğalan ve zayıf yapılı bir mikrop olduğundan insandan insana bulaşmaz ve salgın yapmaz. Ancak ortak maruziyetten dolayı birden fazla kişide aynı anda hastalık ortaya çıkabilir.

'İYİLEŞMESİ HAFTALAR SÜREBİLİR'

Hastalık, vücut direnci düşük veya kronik rahatsızlığı bulunan hastaların alt solunum yollarında enfeksiyona yol açar. Öksürük krizleri, göğüs ve sırt ağrısı ve nefes darlığı şikayetleri başlar. Bunun iyileşmesi haftalar sürebilir. Hatta bazen ağırlaşarak yoğun bakımlık yapabilir."

'ANİ BAŞLAYAN BURUN AKINTISI, BOĞAZ AĞRISI...'

Kaya, hastalığın genellikle ani başlayan burun tıkanıklığı, burun akıntısı, boğaz ağrısı gibi gribal enfeksiyon şeklinde başladığını, bunları ateş, kuru öksürük, baş ağrısı, yorgunluk, iştahsızlık, solunum sıkıntısı, kas ve eklem ağrıları gibi semptomların takip ettiğini, bazen vücudun birçok sistemini etkileyip bulantı, kusma, bilinç bulanıklığı gibi belirtilere yol açabildiğini anlattı.

'KOVİD-19'LA KARIŞTIRILIYOR'

Dr. Kaya, genellikle yaz aylarında görülen bu hastalığın ateş, öksürük, göğüs ağrısı gibi belirtiler nedeniyle Kovid-19 ile karıştırılabildiğini, bu konuda dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

'ANTİBİYOTİKLER DAHA AZ ETKİLİ'

Özellikle C vitamini gibi bazı vitamin takviyelerinin iyileşmede yardımcı olduğuna değinen Kaya, şu bilgileri verdi:

"Hastanın şikayetleri, muayene ve radyolojik görüntüleme çoğunlukla hastalık tespitinde yeterlidir. Ağır hastalarda balgam kültürü ve kanda antikor bakılarak mikrop tespit edilebilir. Fırsatçı, yani yapısı zayıf mikroplar kolay kolay hastalık oluşturmaz. Ancak hastalık yaptıklarında tedavisi zordur. Çünkü çoğalmaları yavaş olduğundan antibiyotiklerin etkisi daha azdır.

'HASTALIK UZADIKÇA AKCİĞERLERE İNME OLASILIĞI VAR'

Yaz gribinin tedavisinde normal gripten farklı olarak antibiyotikler kullanılıyor. Uygun antibiyotiklerin erken zamanda başlanması önemlidir. Çünkü hastalık uzadıkça akciğerlere inme olasılığı artar. Ek olarak semptomatik tedavi dediğimiz öksürük kesici, balgam söktürücü, ağrı kesici ve ateş düşürücü gibi yardımcı ilaçlar kullanılabilir. Bol bol su içilmesi ve istirahat edilmesi çok önemlidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN