Yeni çılgınlık! Ağız duşu ile diş temizliği: Zararlı mı, yararlı mı? Uzmanlar yanıtladı

Yeni çılgınlık! Ağız duşu ile diş temizliği: Zararlı mı, yararlı mı? Uzmanlar yanıtladı

Son zamanlarda popüler olan ağız duşu ile diş temizliği konusunda uzmanlarda açıklama geldi. Milyonlar bu uygulamanın zararlı olup olmadığını konuşuyordu. İşte uzman ismin yanıtı...

BURAK ÖZTOPRAK

Ağız duşu konusunda merak edilenleri uzman isim yanıtladı. Sosyal medyada viral olan diş temizliği konusunda hekimlerin açıklamaları gündeme bomba gibi düştü. İşte 'yararlı mı, zararlı mı?' sorusunun cevabı...

DİŞ HEKİMLERİ YANITLADI

Sosyal medyada son zamanlarda popüler olan ağız duşu cihazları, yani su jeti ile diş fırçalama yöntemi, kullanıcıların megavatlık gülüşlere sahip olmalarının yeni sırrı olarak gösteriliyor. TikTok'ta bazı kullanıcılar, bu cihazların temiz dişler, iyi nefes ve bademcik taşlarını giderme konusunda vazgeçilmez olduğunu iddia ediyor. Hatta bazıları, cihazlarının su haznesini ağız gargarası ile doldurarak işi bir adım öteye taşıyor. Ancak gerçekten böyle bir ihtiyaç var mı, yoksa bu yöntem güvenli mi? Peki, ağız duşu kullanmak geleneksel diş ipi kullanmaktan daha mı etkili? Bu viral trend hakkında diş hekimleri ne düşünüyor?

1-010.jpg

DR. KHAN: HARİKA BİR YÖNTEM

Ağız duşu cihazları, yani oral irigatörler, dişler arasını ve diş eti çizgisini temizlemek için yüksek basınçlı, darbeli su akışı kullanan dental bir cihazdır. Yahoo Life'a konuan diş hekimi Dr. Fatima Khan, ağız duşunun "diş eti iltihabını azaltmada ve kanamayı azaltmada harika" olduğunu, ayrıca ağızdaki gıda parçacıkları ve bakterileri gidermede etkili olduğunu belirtiyor.

Ancak, TikTok videolarının aksine, ağız duşu cihazlarının geleneksel diş ipine üstün olduğunu gösteren bir araştırma bulunmamaktadır. Aslında, ağız duşları "plakları geleneksel diş ipi kadar başarılı bir şekilde çıkaramaz ve diş ipi ile birlikte kullanılmalıdır," diyor Khan. "Diş ipi, dişlerden ve diş etlerinden bakteri kolonilerini parçalar. Waterpik ya da ağız duşu, bu bölgeleri sadece temizler."

Ontario, Kanada'daki Limelight Dental'den diş hekimi Dr. Venus Patti, ağız duşu yönteminin diş ipi kullanmaktan daha etkili olabileceğini belirten bir noktaya dikkat çekiyor: Daha eğlenceli olması. "Bu, insanların daha fazla diş ipi kullanmasını teşvik edebilir, bu da sonuçları daha etkili hale getirir," diye ekledi.

irygator-do-zebow-bezprzewodowy-dentystyczny-6dysz-pojemnosc-zbiornika-200-ml.jpg

SEYRELTMEYE DİKKAT

Peki, ağız duşu cihazını ağız gargarası ile kullanmak veya bademcik taşlarını gidermek için kullanmak güvenli mi? Uzmanlar, bu tür denemelere karşı uyarıda bulunuyor. Patti, ağız duşu cihazının ağız gargarası ile kullanılmasının sorun olmadığını, ancak gargarasının su ile 1:1 oranında seyreltilmesi gerektiğini belirtiyor. "Bu orandan daha fazla gargarası kullanmak cihaza zarar verebilir," diyor.

Dr. Chris Kim ise, su yerine ağız gargarası kullanmanın cihazın işlevselliğini ve performansını etkileyebileceğini kabul ediyor ve ağız duşları üzerine yapılan çoğu çalışmanın sadece su ile yapıldığını belirtiyor.

Khan, bademcik taşlarının giderilmesi konusunda Kim, bu işlemin "genellikle güvenli" olduğunu söylüyor, ancak "üretici tarafından sağlanan talimatları takip etmenin ve dikkatli olmanın önemli olduğunu" vurguluyor.

Her uzman, sosyal medyada görülen medikal ipuçları ve hilelerini denemek konusunda dikkatli olunması gerektiğini öneriyor. Kaynağı her zaman doğrulayın ve size en uygun olanı belirlemek için kendi doktorunuz veya diş hekiminizle danışın.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN