Sahte içki nasıl anlaşılır? İlk belirtisi ortaya çıktı

Sahte içki nasıl anlaşılır? İlk belirtisi ortaya çıktı

Sahte içkiden dolayı son bir haftada onlarca kişi hayatını kaybetti. Uzmanlar, normal içki ve sahte içkinin ayırt edilmesinin çok güç olduğunu belirtiyor. Peki, sahte içki nasıl anlaşılır? İşte ilk belirtisi…

Uzmanların verdiği bilgilere göre, sahte içkide metil, normal içkide ise etil alkol bulunuyor ve metil alkol ölümlere yol açıyor. Metil alkol ihtiva eden sahte içkinin kişiyi zehirlediğinin ilk belirtisi ise gözlerde bulanıklığa yol açması. Haberimizde son günlerin en çok merak edilen ‘Sahte içki nasıl anlaşılır?’ sorusunun cevabını okurlarımız için hazırladık…

 

SAHTE İÇKİ NASIL ANLAŞILIR?
 

Sahte içkiyi normal içkiden görünüşte ayırt edebilmek için herhangi bir fark söz konusu değil. İçilen içkinin sahte olduğu ancak kişiyi zehirlediğinde anlaşılabiliyor. 

Normal içkide etil alkol bulunurken, sahte içkide metil alkol bulunuyor. Ancak bu farkı dışarıdan gözlemlemek mümkün değil. Bununla birlikte içinde metil alkol bulunan içki, kişiyi zehirler ve bu zehirlemenin sonunda ölümün gerçekleşmesi büyük bir ihtimaldir.

Hem metil alkol hem de etil alkol, kişide, ‘santral sinir sistemi depresyonu’ şeklinde adlandırılan bir sarhoşluk meydana getiriyor. Normal içkide bulunan etil alkolde bu etki bir süre sonra ortadan kalkıyor. Fakat sahte içkide bulunan metil alkolle bu etki daha uzun sürüyor.

İLK BELİRTİSİ ORTAYA ÇIKTI

Uzmanların yaptığı açıklamaya göre, sahte içkinin ilk belirtisi bulanık görme şeklinde ortaya çıkıyor. Etil alkolde de aynı etki görülse bile bu etki kısa sürede geçerken metil alkolde gözlerde yaşanan bulanıklık ilerleyerek devam ediyor ve gözleri harap ediyor. Çay bardağının dibini kaplayacak kadar bulunan metil alkol kişiyi ölüme sürükleyebiliyor. Uzmanlar, kişinin görmesinde bir bozulma hissettikleri anda alkolün normal etkisi olarak düşünmemesi ve kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurması konusunda uyarıda bulunuyor.  

LABORATUVAR ORTAMINDA ANLAŞILABİLİYOR

Vatandaşlara, özellikle bu dönemlerde içkiden uzak durulması veya güvendikleri yerlerden alışveriş yapılması konusunda uyarıları yapılıyor. Çünkü sahte içki masa başında anlaşılabilecek bir şey değil, mutlaka laboratuvarda analiz edilmesi gerekiyor. Bununla birlikte, sahte içki şebekeleri sadece içki şişesini değil bandrolünü bile ustaca taklit edebiliyor. Bu durumda özellikle restoran işletmecilerine de dikkatli olunması yönünde büyük görev düşüyor.

sahte-icki-nasil-anlasilir-ilk-belirtisi-ortaya-ciktii.jpg

ÖLÜ SAYISI 44’E ÇIKTI 50’YE YAKIN KİŞİ YOĞUN BAKIMDA

Sahte içkiden dolayı, ilk ölüm haberi 7 kişinin vefatı ile Kırıkkale’den gelmişti. Ardından İzmir’de 18 kişinin daha sahte içki tüketiminden can verdiği duyuldu. Artan ölü sayısı ile birlikte 6 ilden daha sahte içki zehirlenmesi haberi geldi.

İstanbul‘da 7, Mersin‘de 6, Aydın‘da 2,  Muğla‘da 2 Zonguldak’ta 1 ve Trabzon’da 1 kişi sahte içki nedeniyle vefat etti, 50’ye yakın kişi de aynı nedenle yoğun bakım servisinde tedavi altına alındı.

63 ŞÜPHELİDEN YEDİSİ TUTUKLANDI

Sahte içki kaynaklı ölümlerin yaşanmasının ardından Emniyet Genel Müdürlüğü yurt çapında sahte içki operasyonları düzenledi. Operasyonlarda gözaltına alınan 63 şüpheliden yedisi tutuklandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN