Sakarya'daki havai fişek faciasının altından 'muska' torpili çıktı

Sakarya'daki havai fişek faciasının altından 'muska' torpili çıktı

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 işçiye mezar olan havai fişek fabrikasındaki patlamanın ardından bugün de fabrikanın mühimmatlarını taşıyan kamyon havaya uçtu. 10 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce işçinin yaralandığı çifte facianın altından ise 'muska' adlı torpil çıktı. Fabrika çalışanı Gülizar Erdoğan 'Muska dediğimiz ürün siyah bir kağıttan oluşuyor. İçine ilacını ve fitilini koyuyoruz, hafif bir şekilde tutkallayıp kapatıyoruz. Bunun içinde bir çay kaşığı kadar madde var. Bu madde kızışıyor, şişiyor ve kendi kendine patlıyor. Biz bunu yetkililere anlatamadık' dedi.

Sakarya'nın Hendek ilçesinde 7 işçiye mezar olan havai fişek fabrikasındaki patlamanın ardından bugün de fabrikanın mühimmatlarını taşıyan kamyon havaya uçtu. 10 kişinin hayatını kaybettiği, yüzlerce işçinin yaralandığı çifte facianın altından ise 'muska' adlı torpil çıktı.

Patlamada yaralanan fabrika çalışanı Gülizar Erdoğan, patlamanın fabrikanın yeni ürünü olan 'muska' adlı torpilin etken maddesinin üretildiği ve fabrika çalışanları arasında Çin Mahallesi adı verilen atölyede yaşandığını söyledi.

"ÜRETİLDİKTEN 2 GÜN SONRA TEHLİKELİ OLDUĞUNU FARK ETTİK"

Muska adlı torpilin tehlikeli olduğu konusunda amirlerini uyardıklarını anlatan Erdoğan şunları kaydetti:

"Muska dediğimiz ürün siyah bir kağıttan oluşuyor. İçine ilacını ve fitilini koyuyoruz, hafif bir şekilde tutkallayıp kapatıyoruz. Bunun içinde bir çay kaşığı kadar madde var. Bu madde kızışıyor, şişiyor ve kendi kendine patlıyor. Biz bunu yetkililere anlatamadık. Sanki tam olarak bilinçli değildiler. Bu muskanın şiştiğini ve kızıştığını üretildikten 2 gün sonra fark ettik ve yetkililere söyledik.

"BÜTÜN ARKADAŞLARIMIZI ORADA KAYBETTİK"

Kendileri geldiler, boşalttırdılar kolileri. Bütün ilaçları etrafa saçtılar, paketleri açtık, güneşe serdik, kuruttuk ve yeniden ambalajlayıp, paketleyip, koliledik. Bu patlama ilk olarak 'Çin Mahallesi’ dediğimiz muska adlı maddenin ilacının imalatında çıktı. O ilaç patlamış oldu ve bütün arkadaşlarımızı orada kaybettik."

ÇOCUKLAR 15 TL'YE SATIN ALIYOR

Muska; çocukların rağbet gösterdiği bir torpil ya da çatapat türü. Kullanımı tehlikeli bu patlayıcı oyuncak 40'lı paketler halinde piyasada 15 TL'ye satılıyor.

NE OLMUŞTU?

Sakarya'nın Hendek ilçesinde MÜSİAD Sakarya Şube Başkanı Yaşar Coşkun'un sahibi olduğu Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda geçen meydana gelen patlamada 7 işçi hayatını kaybetmiş, 114 işçi de yaralanmıştı. Bir kişiye de henüz ulaşılamadı.

Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda daha önce de defalarca patlama yaşandığı ortaya çıkmıştı.

11 Şubat 2019: Sakarya'nın Hendek ilçesine bağlı Yukarıçalıca Köyü yakınlarındaki Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın kız kaçıran imalatının yapıldığı bölümde meydana gelen ve Hediye Hallaç'ın (26) hayatını kaybettiği patlamada 14 kişinin yaralandığı bildirildi.

29 Eylül 2009: Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda meydana gelen patlamada 1 işçi öldü, 1 işçi yaralandı. Yangına maytap fitillerinin kurumadan kesilmesi neden oldu.

17 Ağustos 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nda Ramazan topları için patlayıcı üretilen laboratuar bölümünde patlama meydana geldi. Patlamada fabrikadaki binalardan biri yıkıldı, diğerlerinde de büyük hasar oluştu. Üretim tesisindeki binaları yerle bir eden patlamada 1 işçi hayatını kaybetti, 33 işçi yaralandı.

21 Mayıs 2009: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nın maytap imalathanesi bölümünde patlama meydana geldi. Üzeri açık tente ile çevrili olduğu belirtilen imalathanedeki patlamada 3 işçi yaralandı.

1 Eylül 2007: Çoşkunlar Havai Fişek Fabrikası'nın barut üretiminde kullanılmak üzere kömür öğütülen bölümde kıvılcımdan kaynaklanan bir patlama oldu. Patlamada 1 işçi yaralandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN