10 dönümle başladı 220 dönüme çıkardı! Kral ve kraliçelerin besini olarak biliniyor: Meksika’dan getirip Türkiye’de ekti

10 dönümle başladı 220 dönüme çıkardı! Kral ve kraliçelerin besini olarak biliniyor: Meksika’dan getirip Türkiye’de ekti

İngiltere’deki Cambridge Üniversitesi’nde besin intolerans eğitimi alan Eskişehirli kadın memleketine dönerek o ürünü yetiştirmeye başladı. 10 dönümle başlayıp 220 dönüme çıkarmayı başlayan girişimci kadın şifa deposu o ürünü Türkiye’nin dört bir yanına ulaştırıyor.

2013’te Cambridge Üniversitesi’nde besin intolerans eğitimi alan Hayriye Kuşçu, Türkiye’ye geldikten sonra işini kurarak zayıflama merkezi açtı. Merkezin yanı sıra aile yadigarı toprakları da değerlendirmek isteyen Kuşçu, profesyonel çiftçilik de yapmaya başladı.

HERKESTEN FARKLI OLMAK İSTEDİ

Herkesin ürettiği ürünlerin dışına çıkmak isteyen Kuşçu, 2020 yılında Türkiye’de ilk defa denenen mor patatese merak saldı ve kadınlarla bir araya gelerek 10 dönüme mor patates ekti. Çiftçilik yaparak kazandığı parayı özellikle şiddet mağduru ve ihtiyaç sahibi kadınlara destek için kullanan Kuşçu, onlara yardım etmek için 2020’de kurduğu Eskişehir Kadın Eli Kooperatifi’nin de başkanlığını yapıyor. Kooperatif şuan Amasya şubesiyle de faaliyete başladı.

DÜNYADA ÇOK FAZLA TÜKETİLİYOR

Besin değeri oldukça yüksek olan ve şifa deposu olarak görülen mor patatesin dünyada çok fazla tüketicisi olduğunu söyleyen 45 yaşındaki Kuşçu, “Amerika ve Avrupa’da çok ciddi tüketicisi var. Biz Türkiye’de üretimini yaparak ihracatı için çalışmalıyız.” Dedi.

eskisehir-mor-patates-uretimi.jpg

İnsan sağlığı için birçok faydası olan mor patatesin İnka medeniyetinde kral ile kraliçelerin yiyeceği olarak bilindiğini anımsatan Kuşçu şu bilgileri verdi:

“Eskişehir’de 4 yıl önce ilk etapta 10 dönümle başlamıştık. Bu yıl 120 dönüm ekiyoruz. Şimdi gittiğimiz bölgelerde önder çiftçilerden, ziraat mühendislerinden destek alıyoruz. Kadınlarla birlikte dikim yapıp üretimini sağlamayı amaçlıyoruz.”

eskisehirde-mor-patates-uretimi-1.jpg

Amasya bölgesinde daha önce mor patates ekimi yapmadıklarını değinen çiftçi Oğuz Çelik de, çalışkanlığıyla örnek olan Hayriye Kuşçu’nun başlattığı çalışmaya destek olacaklarını söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN