6 Şubat felaketini üç ay önceden bilen uzman bu kez Malatya için uyardı! 6-7 şiddetinde olabilir: Bu ilçeler risk altında...

6 Şubat felaketini üç ay önceden bilen uzman bu kez Malatya için uyardı! 6-7 şiddetinde olabilir: Bu ilçeler risk altında...

Deprem felaketinden 3 ay önce "O fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok" şeklinde uyarıda bulunan Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Özgür, uyarısını yineledi. Malatya'da artçıların şiddetinin 4'ün altına düşmediğini söyleyen Özgür, Ovacık fayına dikkati çekti. Özgür "Hat Bingöl tarafından da enerji sıkışması yaşıyor. Beklediğimiz depremin şiddeti, 6-7. Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan, Hekimhan, Arapgir, Kemaliye ağır yıkım alır" deyip depremi yakın zamanda beklediğini kaydetti.

6 Şubat deprem felaketinde ağır hasar alan iller yaralarını sarmayı sürdürüyor. Halen pek çok yerde enkaz kaldırma çalışmaları sürerken hasarlı binaların yıkımı ve kentsel dönüşüm çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.

Öte yandan afet bölgesi neredeyse her gün yeni bir artçı sarsıntıyla sallanıyor. Uzman isimler büyük Marmara depremine dikkat kesilmişken 6 Şubat depremleriyle ilgili 3 ay önceden uyarıda bulunan Malatya Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Erkan Özgür, Malatya'da yaşanması muhtemel depremi işaret etti.

erkan-ozgur-tqga.jpg

ERKAN ÖZGÜR

Duvar'dan Didem Barut'un haberine göre, Özgür, 6 Kasım 2022 tarihinde düzenlediği basın toplantısında Malatya’nın büyük bir deprem yaşayacağını ve yerel yönetimlerin hazırlıklı olması gerektiği konusunda uyarmıştı. Özgür, konuşmasında şunları ifade etmişti:

'MALATYA İKİ KEZ YER BİR OLDU'

Çelikhan Erkenek hattını sıkıştırıyor. 2020’den bu yana 3 bine yakın deprem olmuş. O fay hattı kırılacak, bugünü yarını yok. Olası bir depremde de Malatya’nın birçok yeri yerle bir olacak gibi görünüyor. Kışla Caddesi, Akpınar, Fuzuli Caddesi’nde hep bitişik nizamlı yapılar var. Yeni ya da eski bina fark etmiyor. Bir an önce bunlara çözüm bulunup, kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor. Önümüzde çok yıkıcı bir deprem geliyor. Malatya tarihi boyunca iki kere yerle bir olmuş. O nedenle yetkililerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor.

İLÇE İLÇE UYARI

Özgür’ün bu açıklamasının üzerinden tam 3 ay geçtikten sonra Maraş merkezli 2 büyük deprem meydana gelmiş ve Malatya’da binlerce bina yıkılmıştı. Özgür, fay hattı haritasını yeniden incelediklerini belirterek Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan ve Arapgir ilçelerinin tehlike altında olduğunu söyledi.

Özgür, “Yerel yönetimleri uyarıyoruz ama kimse dikkate almıyor. Mahalle mahalle uyarmıştım ben zamanında ve dediğim gibi oldu. Aylardır Malatya’da artçı depremler, 4 şiddetinin altına düşmedi. Bu da bize farklı sinyaller veriyor. Şu an tehlikeli olan fay hattı, Ovacık fayı. Doğanşehir’den başlayıp Ovacık’a kadar uzanan bir hattan bahsediyorum. Bu fay aktif görünüyor ve son zamanlarda hareketli. Aynı hat Bingöl tarafından da enerji sıkışması yaşıyor. Beklediğimiz depremin şiddeti, 6-7 şiddetinde. Doğanşehir, Akçadağ, Yazıhan, Arguvan, Hekimhan, Arapgir, Kemaliye ağır yıkım alır. Kimseyi korkutmak istemiyorum ancak böyle bir gerçek var ve yetkililerin önlem alması gerekli. Malatya merkez dahil olmak üzere eski binalar acilen yıkılmalı. Çünkü beklediğim depremin çokta uzakta olmadığını tahmin ediyorum” dedi.

'YENİ BİR FELAKETİN BİLANÇOSU DAHA AĞIR OLUR'

Yaşanan depremler nedeniyle Malatya’daki binaların yorgun olduğunu ve çevre illerde bile yaşanacak depremin şehir merkezinde yıkıma neden olacağının altını çizen Özgür, şunları söyledi:

Malatya’da ağır ve orta hasarlı olan, yıkılmayı beklenen yirmi bin bina var. Ayrıca yüzlerce insan konteynerde yaşamaya devam ediyor ancak mecburiyetten evlerine girenler oldu. Malatya’da eski binalar başta olmak üzere hepsi yorgun. Özellikle güçlendirme yapılan binalarda oturan vatandaşları uyarmak istiyorum. Evlerinin sağlamlığından emin olsunlar. Güçlendirme işi riskli bir iş. Herkes yapamaz. Tabi vatandaştan çok yerel yönetimi tekrar uyarıyorum. Yaşanacak yeni bir felaketin bilançosu daha ağır olur. Altından kalkamayız. Maalesef ağır hasarlı binalar az hasarlıya çevrildi. Tekrar uyarıyorum önlem alınsın. Hazırlıklar yapılsın. Korkmak çözüm değil. Hazırlıklı olmak önemli çünkü zamanı belli değil ama yakın.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN