ABD'li dağcı için son 180 metre: Mağarada adım adım kurtarma operasyonu

ABD'li dağcı için son 180 metre: Mağarada adım adım kurtarma operasyonu

Mersin'de Morca Mağarası'nda araştırmada bulunan ekipten ABD'li Marc Dickey, 1200 metre derinlikte rahatsızlanmıştı. Ekipleri harekete geçiren vakada kan verilip serum bağlanan Dickey 7 ayrı bölüme ayrılan mağarada sedye ile taşınarak bugün son 180metreye ulaştırıldı. Doktorların onayıyla 9 Eylül'de çıkışa geçen Dickey'in en geç yarın akşam mağaradan çıkarılması bekleniyor.

Mersin'in Morca Mağarası'nda yeni bir geçit bulmak ve haritasını çıkarmak için keşif gezisine katılan 4 Amerikalı, 4 Türk, 4 Romanya ve 1 Macaristan vatandaşından oluşan, aralarında nişanlısı Jessica Van Ord'un da olduğu ekibe liderlik yapan profesyonel mağaracı ABD'li Mark Dickey, 2 Eylül'de 1200 metre derinlikte mide rahatsızlığı geçirdi.

Dickey'in ekip arkadaşlarından biri, yetkililerden yardım istemek için mağaranın içerisinde, hastalandığı yerin 500 metre ilerisindeki 7-10 saat arasındaki mesafedeki sabit telefon hattına ulaşmak için harekete geçti. Dickey'in nişanlısı Jessica ile diğer ekip arkadaşları, yardım gelene kadar kendisini iyi hissedebilmesi için müdahalelerde bulundu. 3 Eylül'de telefona ulaşan ekip arkadaşı, yetkililere yardım talebinde bulundu. Bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi.

7709547.jpg

4 EYLÜL'DE İLK EKİP ULAŞTI

Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan'dan kurtarma ekipleri gönderildi. ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu'nun deneyimli eğitmeni olan Dickey'e 4 Eylül'de doktorların da aralarında olduğu ilk ekip ulaştı.

7709548.jpg

1040 metre derinlikte tedavisine başlanan Dickey'e, 4 ünite kan verildi. Uygulanan tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, ayağa kalktı. AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 192 kişilik profesyonel kurtarma ekipleri, Toros Dağı'nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki mağara girişinde kamp kurdu. Dickey'in mağaradan çıkartılabilmesi için kurtarma hazırlıklarını yapıldı. Girintili çıkıntılı ve yan yollarla ulaşılan mağaraya uzman ekipler, sağlam kayalara iplerle bağlantı noktaları döşedi.

7709549.jpg

ADIM ADIM ÇIKARTILIYOR

Hazırlıklarını tamamlayan kurtarma ekibinde yer alan Bulgarlar, Dickey ile ilk teması sağladı. Kan verilip serum bağlanan Dickey, doktorların da onayı ile 9 Eylül'de çıkışa geçti. 7 ayrı bölüme ayrılan mağarada sedye ile taşınan Dickey, bugün son 180 metreye ulaştırıldı. Bir bölümü yürüyerek geçen Dickey'in en geç yarın akşam saatlerinde mağaradan çıkarılması bekleniyor.

7709551-001.jpg

ZORLU BÖLÜMLERİ GEÇTİ

Anadolu Speoloji Grubu Derneği yetkilileri, Mark Dickey'in mağaranın en zorlu bölümlerini geçtiğini, kalan 180 metrelik parkurun daha sıkıntısız aşılmasının beklendiğini bildirdi.

7709555.jpg

Aynı yetkili, Mark Dickey'in yarın akşam saatlerinde mağaradan çıkarılmasının beklendiğini ardından helikopterle en yakın hastaneye sevk edilmesinin planlandığını kaydetti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN