Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden Adana, aşırı sıcak geçen yaz ve beklenen yağışın gelmediği sonbahar mevsiminin ardından son 52 yılın en kurak dönemini yaşıyor. Yaşanan kuraklık nedeniyle kentin simgesi haline gelen sulama kanallarına su verilemezken, Seyhan Baraj Gölü’ndeki su seviyesi de kritik seviyelere düştü.
Kuraklığın boyutları, tarımsal sulamanın can damarı olan Seyhan Baraj Gölü’nde gözle görülür hale geldi. Gölde suyun çekilmesiyle birlikte, Çukurova’nın bereketli topraklarını sulayan hayati kanallara ve Seyhan Nehri’ne su akışı kesildi.
BÖLGE HALKI ENDİŞELİ
Kuraklık nedeniyle kent merkezinde dahi kuruyan sulama kanalları, Adana halkının derin endişesini artırdı.
Kent sakinlerinden Mehmet Akağaçlı, yaşanan durumu "Yağmur, Adana'yı teğet geçti," sözleriyle özetledi. Bölgedeki yapılaşmanın artışına dikkat çekerek, "Eskiden her yer yeşillik içindeydi. Şimdi ise bu binalar yüzünden yağış iyice azaldı," yorumunu yaptı.
Bir diğer kent sakini Turhan Çetin ise yağışın süreklilik göstermediğinden şikâyet ederek, "Yağmur iki gün yağdı ama devamı gelmedi. Kuraklık nedeniyle sulama kanallarında su yok, Seyhan Baraj Gölü'nde de sular çekiliyor," ifadeleriyle durumun ciddiyetini dile getirdi.
Meteoroloji verileri, Adana’nın acilen yağışa ihtiyaç duyduğunu ve tarımsal üretimin risk altına girdiğini gösteriyor.
