Ağaç başı 1500 TL getirisi var! Bunu eken yolunu buldu, kilosu 18 liraya resmen ilaç satıyorlar

Ağaç başı 1500 TL getirisi var! Bunu eken yolunu buldu, kilosu 18 liraya resmen ilaç satıyorlar

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde farklı ürünlerin hasadı yapılırken bu ürün resmen kapış kapış gidiyor. Öyle ki ağaç başı 1500 lira getirisi olmasıyla çiftçilerin en çok yoğunlaştığı ürünlerden biri de o ilimizde bulunuyor. Üstelik kilosunu 18 liraya şifa niyetine satıyorlar. İşte detaylar…

Ülkemizin her yerindeki verimli topraklarda çeşitli ürünler yetiştirilirken bu ürünlerden biri de Mersin ilimizde yetiştirilen “cennet meyvesi”dir. Bu meyve insan sağlığına olan faydaları ile bilinirken aynı zamanda üreticiye oldukça iyi kazanç sağlıyor. Halk arasında genellikle Trabzon hurması olarak bildiğimiz bu meyve ağaç başına ortalama 1500 lira gelir oluşturuyor. Çiftçiler bu meyvenin kilosunu 18 liradan satıyor.

KİLOSU 18 LİRAYA ŞİFA DEPOSU SATIYORLAR

Mersin’de yetiştirilen Trabzon hurması için hasat başladı. Oldukça verimli bir hasat dönemi geçirilirken çiftçilerin en önemli gelir kaynaklarından biri olan bu meyve bu yıl da çiftçilerin yüzünü güldürüyor. Bir ağaçtan yaklaşık 100 kiloya yakın ürün elde edilirken üretim her geçen yıl artarak devam ediyor.

yeni-proje-16.jpg

Konuya ilişkin bilgilendirmelerde bulunan Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, "Çiftçi bu meyveden para kazanıyor. O yüzden biz alternatif bir ürün olarak bunu öneriyoruz. Rekolte anlamında çok verimli ve yüksek. Bakımlı bir ağaç 100 kilonun altında meyve vermiyor. Bu meyvenin de fiyatı şu anda 15 ile 18 lira aralığında değişiyor. Yani bir ağaçtan 100 kilo meyve alsak, her ağaç bin 500 liranın üzerinde para kazandırıyor" dedi.

yeni-proje-17.jpg

DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE YETİŞTİRİLİYOR

Normalde Doğu Asya’ya özgü olan bu meyve günümüzde dünyanın birçok yerinde yetiştiriliyor. Türkiye ise Trabzon hurması üretiminde dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Çeşitli şekil ve boyutlarda olan Trabzon hurması, genelde turuncu ya da kırmızı renkte oluyor. Çoğunlukla olgunlaştığı dönemde tercih edilen bu meyve olgunlaşmadan da tüketilebiliyor.

Taze meyve olarak da tüketilirken aynı zamanda kurutularak, dondurularak ya da püre halinde de tüketilebiliyor. Yüksek miktarda C vitamini, potasyum ve lif içermesinden dolayı insan sağlığı için birçok faydası bulunuyor.

yeni-proje-18.jpg

TRABZON HURMASININ FAYDALARI

Trabzon hurması özellikle de C vitamini açısından zengin olduğu için bağışıklık sistemini kuvvetlendirir erken insanların hasta olmasının önünde kalkan görevi görüyor. Bunun yanı sıra antioksidan açısından zengin bir meyve olduğu için hem cilt sağlığına iyi geliyor hem de vücuttaki kirli kanı temizliyor.

yeni-proje-19.jpg

Lif bakımından da zengin olan Trabzon hurması, sindirim sistemini düzenleyerek kabızlık gibi sindirim problemlerinin önüne geçiyor. Bunun yanı sıra potasyum bulundurması ile kalp sağlığını koruyarak kan basıncını düşürmeye yardımcı oluyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN