Günlük 3,5 milyon aracın aktığı Ankara trafiğinde 30 yıllık düzen değişiyor

Günlük 3,5 milyon aracın aktığı Ankara trafiğinde 30 yıllık düzen değişiyor

Başkent trafiğine neşter vuracak 2050 vizyonu için somut adım geldi. Ankara Büyükşehir Belediyesi, kentin artan araç sayısı ve nüfus yoğunluğunu bilimsel verilerle yönetecek Sürdürülebilir Ulaşım Ana Planı için düğmeye bastı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), başkentin gelecek çeyrek asırdaki ulaşım ağını şekillendirecek 2050 vizyonlu Ankara Sürdürülebilir Ulaşım Ana Planı için danışmanlık hizmet alımı ihale sürecini başlattı.

Geçtiğimiz aylarda kentin tamamını kapsayan 1/100.000 ölçekli 2050 hedefli Çevre Düzeni Planı'nı kamuoyuna tanıtan belediye, hızla büyüyen kentsel nüfus ve katlanan araç trafiğini bilimsel veriler ışığında çözmeyi amaçlıyor.

Ulaşım Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen çalışma, kentin tüm paydaşlarını içine alan yasal ve katılımcı bir yapıyla hayata geçecek.

ankara-trafigi-nasil-cozulur-3.jpg

BAŞKENTİN ULAŞIM OMURGASI RAYLI SİSTEMLERLE YENİDEN KURULUYOR

Avrupa Birliği fonları desteğiyle hazırlanan Sürdürülebilir Kentsel Hareketlilik Planı verilerini temel alan yeni strateji, kentin ulaşım altyapısını tepeden tırnağa yenileyecek.

Hazırlanan 2050 hedefli planda; raylı sistem öncelikli toplu taşıma modelleri, yaya ve bisiklet ulaşım koridorları, mikromobilite alternatifleri, kent içi taşıt hareketliliği, ulaşım ile kentleşme arasındaki doğrudan ilişki ve gelecekte yapılması planlanan altyapı yatırımları bütüncül bir yaklaşımla ele alınacak.

İhale sürecinin tamamlanmasıyla hızlanacak çalışmalar, başkentin ulaşım haritasını güncel ihtiyaçlara göre şekillendirecek.

ESKİ PLAN 1994 YILINDA ONAYLANDI VE GÜNCELLİĞİNİ YİTİRDİ

Ankara'da mevcut raylı sistem hatlarının ve ana karayolu projelerinin büyük bölümü, 1994 yılında onaylanan 2015 hedefli Ankara Ulaşım Ana Planı referans alınarak inşa edildi.

Zaman içinde işlevini yitiren bu plan nedeniyle 2011 yılında yeni bir planlama kararı alındığını hatırlatan Ulaşım Dairesi Başkanlığı Proje Uzmanı Yüksek Harita Mühendisi Erdem Ay, 2013 yılındaki çalışmalarda M2, M3 ve M4 metro hatları ile B1 banliyö tren (Başkentray) hattının henüz işletmede olmadığını hatırlattı.

ankara-trafigi-nasil-cozulur-2.jpg
Erdem Ay

GÜNDE 3,5 MİLYON TAŞIT HAREKETLİLİĞİ VE ARAÇ SAYISINDA REKOR

Kentin gelişim dinamiklerinin köklü biçimde değiştiğini belirten Erdem Ay, şunları söyledi:

"Günümüze gelene kadar şehir hastaneleri, adliyeler, diğer kamu ve kuruşların yapmış olduğu yeni yatırımlarla birlikte kentte birçok imar düzenlemesi yapılmış olup, bu gelişmeler kentin gelişme yönünü, ulaşım davranışlarını ve kent içi hareketliliği yönlendirmiştir."

Yaşanan deprem felaketi sonrası kente yönelen nüfus göçünün, savunma sanayisi ve organize sanayi bölgelerindeki yoğun faaliyetlerin, Ankara Çevre Yolu ile ulusal lojistik akışının trafiğe doğrudan etki ettiğini vurgulayan Erdem Ay, Ankara'da gün içinde yaklaşık 3,5 milyon araç hareketliliği gerçekleştiğini, 1.000 kişi başına düşen 342 araç oranıyla başkentin zirvede yer aldığını kaydetti.

TÜM YATIRIMLARDA 2050 HEDEFLİ YENİ MASTER PLAN ESAS ALINACAK

Ulaşım problemlerine bilimsel teşhis koyarak katılımcı bir yol haritası çıkardıklarını dile getiren Erdem Ay, şöyle konuştu:

"Ulaşım problemlerinin nedenlerini ve çözüm önerilerini bilimsel bir bakış açısı ile masaya yatırıp mümkün olduğu kadar katılımcı bir yöntem ile Ulaşım Ana Planı hazırlama çalışmaları gündeme alındı.

Hazırlanacak planla; 2050 yılı hedefli raylı sistem öncelikli olarak sürdürülebilir toplu taşıma planlaması, yaya ve bisiklet koridorları ve tüm mikromobilite hareketleri beraber değerlendirilecek.

Hedef yılı bazlı tüm ulaşım yatırımları bu plan referans alınarak yapılacak. Ankara Sürdürülebilir Ulaşım Ana Planı hazırlık çalışmalarımız tamamlandı ve ihale süreci başlatıldı."

ankara-trafigi-nasil-cozulur-4.jpg

ANKARA RAYLI SİSTEM HATLARI

M1 Kızılay - Batıkent metro hattı / 14,6 km / 12 istasyon (ABB)

M2 Kızılay - Koru metro hattı / 16,5 km / 11 istasyon (ABB)

M3 Batıkent - OSB/Törekent metro hattı / 15,3 km / 11 istasyon (ABB)

M4 Kızılay - Şehitler metro hattı / 12,5 km / 11 istasyon (ABB)

A1 AŞTİ - Dikimevi metro hattı / 8,5 km / 11 istasyon (ABB)

B1 Kayaş - Sincan (Başkentray) banliyö tren hattı (UAB)

T Millet Bahçesi tramvay hattı / 1,7 km / 4 istasyon (ÇŞB)

TF1 Yenimahalle - Şentepe teleferik hattı (Belirsiz süreyle kapatıldı) / 3,2 km / 4 istasyon (ABB)

TF2 Atatürk - Cumhuriyet teleferik hattı (Geçici olarak kapalı) / 1,6 km / 2 istasyon (ABB)

ANKARA'DA İNŞAATI DEVAM EDEN RAYLI SİSTEM HATLARI

A2 Dikimevi - Natoyolu metro hattı / 7,4 km / 8 istasyon (ABB)

B1 Sincan - Yenikent - Akçaören banliyö tren uzatma hattı (Planlanan açılış 2027) / 18 km / 7 istasyon (UAB)

ANKARA'DA PLANLANAN RAYLI SİSTEM HATLARI

M2 Koru - Yaşamkent metro uzatma hattı (ABB)

M2 Koru - Bağlıca metro uzatma hattı (ABB)

M4 Şehitler - Forum metro uzatma hattı (ABB)

M5 Kızılay - Dikmen metro hattı (ABB)

M6 Çayyolu - Sincan (Bağlıca - Devlet Mahallesi) metro hattı (ABB)

M7 YHT Gar - Kuyubaşı - Esenboğa metro hattı (UAB)

2025/08/06/ankara-metro-hatlari-haritasi.jpg
Ankara mevcut raylı sistem hatları

YORUMLAR (1)
1 Yorum
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN