Barajlar tükenme noktasında: İstanbul’un ne kadar suyu kaldı?

Barajlar tükenme noktasında: İstanbul’un ne kadar suyu kaldı?

Dünya en sıcak yazını yaşarken, sıcaklıklar eylül ayında da rekorunu sürdürdü. Özellikle İstanbul'da sıcak ve kurak hava nedeniyle barajların doluluk oranı son 10 yılın en düşük seviyesinde yer aldı. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Selek, İstanbul barajlarındaki son duruma ilişkin TBMM’de açıklamalarda bulundu. Mega kentin 2 ay idare edecek suyu kaldığını açıklayan Selek, “En son aldığımız bilgiye göre önümüzdeki dönemde yağışlı günlerimiz geliyor.” ifadelerini kullandı.

Yaz mevsimi geride kalsa da sıcaklıklar eylül ayında rekor kırmaya devam etti. Eylül ayı küresel ortalama sıcaklık ortalaması, 1991-2020 yılları arasında 15,45 derece olarak hesaplanırken, bu yıl sıcaklığın 16,38 derece ölçüldüğü eylül ayı tarihin en sıcak eylülü, tüm aylar içinde de tarihteki en sıcak 18. ay oldu. Ortalamanın üzerindeki 0,93 derecelik fark, şu ana kadar tüm aylar içinde görülen en büyük sapma olarak kayıtlara geçti. Eylül ayında rekor kıran sıcaklıklar, kuraklık başta olmak üzere birçok sorunu beraberinde getirirken barajlardaki su seviyesini de olumsuz etkiledi.

İSKİ verilerine göre, kentteki barajlardaki doluluk oranı yüzde 16,77 seviyesinde bulunuyor. Sonbaharın da yağışsız geçmesiyle, İstanbul’da su sıkıntısı yaşanıp yaşanmayacağı endişesi gündeme geldi.

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcısı Bülent Selek, TBMM Balıkçılık ve Su Ürünleri Araştırma Komisyonu’nda İstanbul’daki son duruma ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yağışların azlığı ve düzensizliği nedeniyle kullanılabilir su miktarında azalma yaşandığını anlatan Selek, iklim değişikliğine karşı direncin artırılması gerektiğini dile getirdi.

“İstanbul barajlarında geçen sene yüzde 40'ın üzerinde doluluk varken bu sene yüzde 17 civarında doluluk var. Barajlardaki doluluk oranı olarak baktığımızda en fazla 2 ay idare edebilir gibi görünüyor ama en son aldığımız bilgiye göre önümüzdeki dönemde yağışlı günlerimiz geliyor inşallah.” diyen Selek, barajların bu yağışlarla birlikte toparlayacağını söyledi.

Selek, “Dünya Meteoroloji Örgütü ve Avrupa Orta Vadeli Hava Tahminleri Merkezi tahminlerine göre, bu sene biraz daha yağışlı geçecek. İstanbul barajlarındaki su miktarı 2 ay yetecek kadar görünüyor ama yağışlarla birlikte bunun takviye edileceğini ve bir sıkıntı olmayacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN