Büyükşehir ‘Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’ni düzenledi

Büyükşehir ‘Circular 5. Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’ni düzenledi

Mersin Büyükşehir Belediyesi; Çevre Mühendisleri Odası, D5 Sanat Ortamı ve Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’nun (MEDEKA) Plastik Sanat Kurulu işbirliğinde, ‘Circular Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’nin 5.’si düzenlendi. Bu yıl 5.’si gerçekleştirilen Circular Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’nin teması ‘toprak’ olarak belirlendi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi; Çevre Mühendisleri Odası, D5 Sanat Ortamı ve Mersin’e Değer Katanlar Kurulu’nun (MEDEKA) Plastik Sanat Kurulu işbirliğinde, ‘Circular Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’nin 5.’si düzenlendi. Bu yıl 5.’si gerçekleştirilen Circular Ulusal Çevre ve Sanat Etkinlikleri’nin teması ‘toprak’ olarak belirlendi. Serginin küratörlüğünü Yasemin Ülgen üstlendi. Toprak temasıyla yapılan etkinliklere vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Özdülger: “Bu çalışmanın içinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz”

Çok kıymet verdikleri bir çalışma olduğunu kaydeden Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı Koordinatörü, Opera Sanatçısı Bengi İspir Özdülger, “Büyükşehir Belediyesi olarak bu çalışmanın içinde yer almaktan büyük bir mutluluk duyuyoruz. Geçen yılki temamız su idi, bu yılki temamız toprak. Gerçekten tüm sanatseverlere bu sergiyi gezmelerini öneririm. Çünkü toprağın içinde hayatın o yorgunluğunu, sosyo-ekonomik ve sosyo-politik yaşamın, yapıların, aynı zamanda tüketimin, iklim değişikliklerinin, ekolojik düzenin bozulmasına yönelik insanların aslında bir yerde hoyrat kullanmasına da çok güzel vurgular yapıldığı, bunu hem video çalışmalarıyla hem de diğer sunumlarıyla çok kıymetli sanatçıların bizim yüzümüze vurduğu bir çalışma” diyerek, bir sanatçı olarak da çok etkilendiğini söyledi.

“Tüm sanatseverleri bu güzel sergiye davet ediyorum”

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak bu organizasyonlarda yer aldıkları içi gururlu olduklarını kaydeden Özdülger, “Bu serginin temasının düşünmeden yapılan hareketlerin çok iyi bir ifadesi olduğunu düşünüyorum. Toplumu, yapılaşmayı, toprağı, bitkiyi, her şeyi ele alan ve bunu da çok iyi şekilde yansıtan, 6 Şubat depreminde toprağın, binaların yok oluşuyla, gerek Kanal İstanbul'un aslında sadece Türkiye içinde dünyanın ekolojik düzeni içerisinde ne önemli sorunlar yaratabileceğini vurgularıyla gerçekten çok özellikli bir çalışma” dedi. Çok başarılı sanatçıların katılım sağladığını söyleyen Özdülger, “Bu işin içerisinde yer aldığımız için baştan itibaren çok büyük mutluluk duyuyorum. Herkese teşekkür ediyorum ve tüm sanatseverleri de bu güzel sergiye davet ediyorum” diyerek sözlerine son verdi.

Ülgen: “Mersin’de bu gibi etkinliklerin yapılması çok kıymetli”

Sanat aracılığıyla çevre problemlerine, iklim krizine dikkat çeken bir etkinlik olduğunu söyleyen Serginin Küratörü Yasemin Ülgen, “Bu etkinlikler serisinin en önemli ayağı sanatçıların üretimlerinin bir araya geldiği grup sergileri oluyor. Onun yanında bugün de gerçekleştirdiğimiz konuşmalar, akademisyenler ve alanında uzman kişilerin paylaştıkları konular oluyor. Özellikle kültür sanat alanında merkezileşmiş olan bir şehir İstanbul. Mersin’de bu gibi etkinliklerin yapılması çok kıymetli” ifadelerine yer verdi.

“Türkiye genelindeki çevre problemlerine ‘toprak’ konusu üzerinden hep birlikte bakıyoruz”

Pek çok farklı şehirden katılımcının olduğunu belirten Ülgen, “Hem onların Mersin’i görmesi hem Mersin'de üretimlerini paylaşmaları hem de bu bir araya gelişlerle yeni projelerin ortaya çıkacak olması çok kıymetli. Aynı zamanda bu sergi sadece Mersin’e de odaklanmıyor. İstanbul'un ekoloji problemlerinden, Trabzon'daki kültürlere bakan ya da Anadolu’daki farklı çevre sorunlarına odaklanan çok çeşitli konular var. O yüzden bu sergi ile birlikte aslında hem sanatçıların üretimi dediğim gibi hem akademisyenlerin katkılarıyla beraber Türkiye genelindeki çevre problemlerine ‘toprak’ konusu üzerinden hep birlikte bakıyoruz” dedi. Büyükşehir’in desteklemesiyle organizasyonun tanıtımının çok iyi yapıldığını vurgulayan Ülgen, “Böyle etkinliklerin mutlaka devam etmesinin gerekli olduğunu düşünüyorum” sözlerine yer verdi.

Başarılı bir etkinlik olduğunu kaydeden resim öğretmeni Seda Satılmış ise, “Çevre faktörünü insanlar için daha duyarlı olmaya özendiren bir projede Mersin bulunması bence gayet başarılı. İşler çok iyi aynı zamanda manifestoları bence çok değerli. Duyarlı olmaya teşvik edilen bir proje olduğunu düşünüyorum” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN