Doğada kendi kendine yetişiyor, ailelerin geçim kaynağı oluyor! İlaçtan gıdaya her alanda kullanılıyor, sırtlanan ayda 50 bin TL

Doğada kendi kendine yetişiyor, ailelerin geçim kaynağı oluyor! İlaçtan gıdaya her alanda kullanılıyor, sırtlanan ayda 50 bin TL

Hiçbir emek istemeden doğada kendi kendine yetişiyor Antalya'da ailelerin geçim kaynağı oluyor. İlaç sanayinden gıdaya kadar birçok farklı alanda kullanılıyor 4 hafta süren çalışma sürecinde köylülere çokça kazandırıyor. Bu işi sırtlanan aylık 50.000 TL kazanıyor.

Antalya’nın Akseki ilçesinde, doğada kendiliğinden yetişen defne yaprağı, orman köylüsü için önemli bir geçim kapısı oldu. Özellikle Sinanhoca Mahallesi'nde yapılan hasat, her yıl onlarca aileye gelir sağlıyor. Ocak ve şubat aylarında yaklaşık 4 hafta süren defne kesim sezonunda, köylüler dağ taş demeden topladıkları yapraklarla aile bütçelerine katkıda bulunuyor.

3 YILDA BİR HASAT EDİLİYOR, KAZANÇ 50 BİN LİRAYI BULUYOR

Akseki Orman İşletme Müdürlüğü gözetiminde yapılan defne kesimi, 3 bin dönümlük arazide dönüşümlü olarak gerçekleştiriliyor. Ormanlık alan üç bölgeye ayrılarak her yıl sadece belirli bir kısmından hasat yapılıyor. Bu sayede doğaya zarar verilmeden sürdürülebilir üretim sağlanıyor. Bir aile, 3 yılda bir kesim sırası geldiğinde yaklaşık 15 gün boyunca defne toplayarak 50 bin liraya kadar gelir elde edebiliyor.

KİLOSU 19,30 LİRADAN SATILDI

Sinanhoca Mahallesi Muhtarı Erol Büyükarslan, bu yıl defne yaprağında rekor hasat yapıldığını belirtti. Büyükarslan, “Bu sezon 300 ton defne yaprağı topladık. Kilosunu 19 lira 30 kuruştan sattık. Köylümüz için çok bereketli bir dönem oldu. Herkes emeğinin karşılığını aldı” dedi. Defne yaprakları İzmir’den gelen tüccarlar tarafından satın alınıp işlenmek üzere fabrikalara götürülüyor. İşlenen ürünler ise Amerika ve Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor.

İLAÇTAN KOZMETİĞE HER ALANDA KULLANILIYOR

Defne yaprağı; ilaç, gıda, kimya, boya ve kozmetik sektörlerinde yaygın olarak kullanılıyor. Özellikle aromatik kokusu ve faydalı bileşenleri nedeniyle dünya genelinde büyük talep görüyor. Akseki Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileri, defnenin köylüler için önemli bir gelir kapısı olduğunu vurgularken, kesim sürecinin doğaya zarar vermeden ve kontrollü şekilde yapıldığının altını çiziyor.

KÖYLÜLER AİLECE ŞAFAK VAKTİ DAĞA ÇIKIYOR

Defne toplama sezonunda köylüler adeta seferberlik ilan ediyor. Hasan Hüseyin Arslan, eşi ve çocuklarıyla birlikte sabahın erken saatlerinde yola çıkıp zorlu arazide defne topladıklarını belirtti. Arslan, “Kesimi gerçekten çok zor. Dağlarda, kayalıklarda sırtımızda çuvallarla taşıyoruz. Ama karşılığında aile bütçemize büyük katkı sağlıyoruz” dedi.

Fatma Büyükarslan ise defnenin köydeki en büyük geçim kaynağı olduğunu vurgulayarak, “Günlük bir ton civarında defne kesiyoruz. Tüccarlar ayağımıza kadar gelip alıyor. Ailece çalışıp iyi bir kazanç sağlıyoruz” diye konuştu.

Defne kesimi sayesinde Akseki’de yaklaşık 100 aile, kış aylarında geçimini sağlıyor. Doğadan gelen bu şifalı yapraklar, köylülerin sırtında kazanca dönüşüp ülke ekonomisine de katkı sağlıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN