Hatay'a giden bunu yemeden dönerse üzülür! Sırf bu börek için Hatay'a gidenler var: Kaytaz böreği taş fırında emekle pişiyor

Hatay'a giden bunu yemeden dönerse üzülür! Sırf bu börek için Hatay'a gidenler var: Kaytaz böreği taş fırında emekle pişiyor

Hatay'ın meşhur Kaytaz Böreği UNESCO tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na dahil edilmişti. Bu tescilli lezzet yiyenlere parmak ısırtıyor. Özellikle Ramazan ayında sofraların baş köşesinde yer alıyor.

Hatay'da bulunan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle, Türk Patent ve Marka Kurumunca “Hatay Kaytaz Böreği” adıyla coğrafi işaret tescil belgesi verilen börek, lezzetiyle tadına bakanları mest ediyor. Hatay'ın efsanevi lezzetlerinden biri olan Kaytaz Böreği restoranların yanı sıra evlerde de yapılıyor.

borekh.jpg

KAYTAZ BÖREĞİ NASIL YAPILIR?

Oldukça zahmetli olan bu börek, mayalı hamurun zeytinyağıyla açılmasıyla başlıyor. Ardından kıymayla hazırlanan iç harcına baharatlar yani karabiber, toz biber ekleniyor. Kuru soğan, domates salçası ve nar ekşisi eklenerek yoğruluyor. Son olarak şekil verilerek tepsilere dizilen hamurun üzerine, kıymalı iç harcı eklenerek taş fırında pişiriliyor.

sicak.jpg

İskenderun Gastronomi Derneği Başkanı Gülşen Sökmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada kentteki bir restoranın 25 yıldır işletmecisi ve baş aşçısı olduğunu söyledi.

“KAYTAZ BÖREĞİMİZ SOFRALARIN BAŞ TACIDIR”

Sökmen, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğiyle tescilini aldıkları kaytaz böreğinin şehrin önemli lezzetlerinden biri olduğunu belirtti. Kaytaz böreğine ramazan ayında talebin daha fazla olduğunu belirterek, sofraların vazgeçilmezi arasında yer aldığını dile getirdi.

1-014.jpg

Sökmen, sözlerine şu şekilde devam etti, “Kaytaz böreğimiz sofraların baş tacıdır. İftar sofralarında olmazsa olmazımızdır. Çorbanın yanında sunulabiliyor. Dışarıdan gelen vatandaşlar böreği çok beğeniyor. Kentin yemekleri çok zahmetlidir. Yufkaya bir şey koyup sarmakla iş bitmez. Bizde hem maliyetli hem de çok zahmetli yemekler yapılıyor. Dünyaca ünlü gastronomi şehriyiz. Aynı zamanda öğretici şehiriz. Bu lezzeti tanıtmak için elimizden geleni yapıyoruz. Bu börek evlerimizde, çarşı fırınlarda ve restoranlarımızda yapılıyor. Bunu anlatmayla olmaz önce gelip yenilmesi lazım.”

Hatay'a şehir dışından gelen Ahmet Şenyurt ise daha önce adını duyduğu ancak ilk kez tatma fırsatı bulduğu Kaytaz böreğini çok beğendiğini dile getirdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN