İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 90 dakika uygulamasıyla ilgili açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden 90 dakika uygulamasıyla ilgili açıklama

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, İZBAN’da 90 dakika uygulamasının kaldırılmasına ilişkin kamuoyunda oluşan eleştirilere yanıt verdi. Yıldır, uygulamanın sadece İZBAN için geçerli olduğunu, kent genelindeki diğer toplu taşıma araçlarında 90 dakika uygulamasının devam ettiğini belirterek, TCDD ile yaşanan maliyet paylaşımı ve yetki sorunlarına dikkat çekti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Dr. Zafer Levent Yıldır, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZBAN'daki 90 dakika uygulamasının kaldırıldığını belirterek, Başkan Dr. Cemil Tugay’ı eleştiren AK Partili İzmir milletvekillerine yanıt verdi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin otobüsten vapura, metrodan tramvaya tüm ulaşım araçlarında 90 dakika uygulamasını sürdürdüğünü belirten Levent Yıldır, yarı yarıya TCDD ile ortak olunan İZBAN’da zarar edildiğini ve İzmir halkına duyulan sorumluluk gereği bu kararın alındığını belirtti. Yıldır, TCDD’nin Büyükşehir’e ait olan yüzde 50 hisseyi alması halinde uygulamanın İZBAN’da yeniden sürdürülebileceğini de aktardı.

ORTADA YANLIŞ BİR SÖYLEM VAR

“90 dakika kaldırılıyor” söyleminin bir algı operasyonu olduğunu belirten Levent Yıldır, eşit derecede ortaklık olmasına rağmen 90 dakika uygulamasının mali yükünün paylaşılmadığını, sorunların düzelmesi için karar alma yetkisinin dahi sadece TCDD’de olduğunu belirtti. TCDD’nin Büyükşehir Belediyesi’ni sıkıntıya sokacak şekilde ilgisiz davrandığını aktararak sorunları çözmediğini belirten Yıldır, sözlerine şöyle devam etti:

“Ortaklıkta sistemin tüm yükü İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait iken, çözüm yetkisi TCDD’dedir. Tren seferlerinde gecikmenin iki ana nedeni sinyalizasyon ve rayların bakımıyla ilgilidir. Bu sorumluluk TCDD üzerindedir ama görevini yapmamaktadır. Aynı hattı diğer trenler de kullanmakta, kullanımlar sırasında İZBAN trenleri bekletilmektedir. Gecikmelerin nedeninin yüzde 90’ı TCDD kaynaklıdır. Bu nedenle çift başlılığın ortadan kalkması gerekmektedir. Ya bütün yetki ve hisselerin belediyeye devredilmesi ya da tamamını TCDD’nin alması gerekmektedir. TCDD’nin Büyükşehir’in yüzde 50 hissesini alması halinde 90 dakika uygulaması da İZBAN’da yeniden sürdürülebilecektir.”

“İZMİRLİNİN YANINDA MI OLACAKSINIZ?”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay göreve gelmeden üç ay önce İZBAN için TCDD’ye verilen kira ücretine yüzde 300 zam yapıldığını da belirten Levent Yıldır, buradaki adaletsizliğe değinerek “Burada belediyenin iyi niyeti suiistimal edilmektedir. İzmir halkına büyük haksızlık yapılmaktadır. AK Parti’nin İzmir milletvekillerini hükümet tarafından İzmirlilere uygulanan haksızlıklar karşısında da bir kez olsun gözlerini ve kulaklarını açık tutmaya davet ediyoruz. Unutmayın ki bugüne dek hep alkış tuttuğunuz İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni mağdur edecek uygulamalar aslında İzmirli hemşerilerimizi zora sokmaktadır. Bu nedenle lütfen tarafınızı seçin; günlük kazanımlar uğruna siyasi polemiklerin peşinde mi koşacaksınız yoksa her türlü siyasi beklentinin dışında İzmirlinin çıkarlarının yanında mı olacaksınız” dedi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN