Karabük’te akıl almaz keşif! Çömleklere gizli tam 1600 yıllık tohumlar: Buğday, fiğ, yoğurt tohumu…

Karabük’te akıl almaz keşif! Çömleklere gizli tam 1600 yıllık tohumlar: Buğday, fiğ, yoğurt tohumu…

Karabük Eskipazar’daki Hadrianopolis Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında, küp içerisine gizlenmiş 1600 yıllık buğday, fiğ ve yoğurt otuyla birlikte demir, bıçak ve bileme taşı bulundu. İşte, şaşırtan kazının detayları…

Geç Kalkolitik, Roma ve Erken Bizans zamanlarında yerleşim yeri olan antik kentte, Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ersin Çelikbaş başkanlığında devam eden kazı ve restorasyon çalışmalarında ilginç bulgular ele geçirildi.

Çelikbaş, 2023 yılında Hadrianopolis kazıları kapsamında sondaj-3 adı verilen yapıda çalışmaların başladığını söyledi.

karabukte-1600-yillik-tohum.jpg

YAPININ 3 BÖLÜMÜ ORTAYA ÇIKARILDI

Çalışmalarda yıl onuna doğru yapının 3 bölümünü ortaya çıkardıkları bilgisini veren Çelikbaş, "Yapının fonksiyonunu henüz tam olarak tespit etmiş değiliz. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Fakat bu yapının bir odasının mutfak olduğunu net şekilde tespit ettik. Mutfak bölümüne bir merdivenle iniş gerçekleştiriliyor." İfadelerini kullandı.

Mutfağın küçük kare planlı olduğunu söyleyen Çelikbaş, şöyle konuştu:

"Mutfağın ocak bölümü ortaya çıkarıldı. Hemen yanında ise içerisinde kaplar ve bu kapların 2 tanesinin içinde de tohum günümüze ulaştı. Uzmanlarıyla yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde tohumların cinslerini tespit ettik. Tohumların biri buğday, diğeri bezelye türü fiğ dediğimiz tohum. Diğeri ise yoğurt otu dediğimiz ot."

DEMİR BIÇAKLAR DA ORTAYA ÇIKTI

Eskipazar’da günümüzde yoğurt otu ile yoğurt mayalandığını aktaran Çelikbaş, "Ayrıca bu kapların yanında demir bıçaklar ortaya çıktı. Bu bıçakların hemen yanında da bir biley taşı tespit ettik. Bu biley taşının da aslında önemi şöyle. Bölgede Türk-İslam döneminden beri en ünlü bıçak biley taşı Eskipazar'da çıkıyor. Kösere taşı diyorlar. Muhtemelen bu bulmuş olduğumuz biley taşı da bu kösere taşıyla alakalı taş. Dolayısıyla Eskipazar'da uzun yüzyıllardır süren geleneği de bu şekilde görmüş olduk." dedi.

karabukte-1600-yillik-tohum-1.jpg

ÇATININ ÇÖKMESİ GÜNÜMÜZE ULAŞMASINI SAĞLADI

Yapının yangın sonucu tahrip olduğunu anlatan Çelikbaş, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Üst yapısı büyük ihtimalle ahşapmış. Ahşap çatı çökünce içerisindeki bu eserlerle birlikte günümüze kadar ulaşması mümkün olmuş. Yapının yangınla tahrip olduğunu biz stratigrafik açıdan da tespit ettik. Yapmış olduğumuz çalışmalarda stratigrafik açıdan yapının milattan sonra 4. yüzyıldan sonra 7. yüzyıl aralığında kullanılmış olduğunu gördük. Muhtemelen bu bölümdeki eserlerle mutfak bölümünün de bu tarih aralığına ait olduğunu düşünüyoruz."

Yapının fonksiyonuna dair net bir şey söyleyemeyeceklerini belirten Çelikbaş, "Çünkü yapının küçük bir bölümünü ortaya çıkardık. İlerleyen dönemlerde yapacağımız çalışmalarla da yapının fonksiyonunu net şekilde tespit etmeye çalışacağız. Bu mutfak bölümünde ortaya çıkan eserlerin yaklaşık olarak günümüzden 1600 yıl öncesine ait olduğunu tahmin ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN