Karadeniz’de kokarca kabusu büyüyor, yeni yöntemler de geliştirilmeye devam ediyor. Tarım ürünlerini korumak için atılan yeni adım kapsamında, kokarcaya karşı geliştirilen tuzağın 145 tanesi tek tek asıldı…
Düzce'nin Gümüşova ilçesinde, tarım ürünlerine ciddi zararlar veren kahverengi kokarcayla mücadele kapsamında önemli bir adım atıldı. "Sürdürülebilir Fındık Yetiştiriciliğinde Kahverengi Kokarca Mücadelesi" projesi çerçevesinde 18 köy ve 6 mahallede toplam 145 adet el yapımı tuzak kuruldu.
YERLİ VE MİLLİ FEROMONLAR KULLANILDI
Halilbey Köyü’nde düzenlenen program kapsamında yapılan tuzak asım çalışmasına Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun da katıldı. Programda, Sakarya Üniversitesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Mustafa Zengin, Prof. Dr. Hayrettin Zengin ve Prof. Dr. Mehmet Köroğlu, kokarca ile mücadelede kullanılan yerli ve milli feromonlar hakkında teknik bilgiler verdi. El yapımı tuzakların içine yerleştirilen bu feromonlar, zararlının yakalanmasında yüksek başarı sağlıyor.
3 KURUMDAN ORTAK MÜCADELE
Bu çevreci ve sürdürülebilir mücadele çalışması, Gümüşova İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde, İstanbul Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Gümüşova Ziraat Odası iş birliğiyle hayata geçirildi. Amaç, kahverengi kokarcanın yayılımını kontrol altına almak ve fındık verimliliğini korumak.
AMAÇ: FINDIKTA VERİM VE KALİTEYİ ARTIRMAK
Proje kapsamında yürütülen uygulamalarla hem zararlının popülasyonu azaltılması hedefleniyor hem de fındık üretiminde kalite kaybının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Yetkililer, bu tür biyoteknik mücadele yöntemlerinin yaygınlaştırılacağını ve çiftçilere eğitimlerle destek verileceğini belirtti.