M7 Mecidiyeköy istasyonundan kesintisiz ve aktarmasız yolculuk başladı

M7 Mecidiyeköy metro istasyonu 20 Aralık 2021 Pazartesi günü saat 06.00'da açıldı. AK Partili İBB döneminde yanlış etüt sonucu hatalı inşa edilen M7 metro hattının Mecidiyeköy istasyonu, nisan ayında kapatılarak yeniden imal edildi. Alt yapı ve üst yapı çalışmaları tamamlanan Mecidiyeköy istasyonu ile Mahmutbey istasyonu arasında kesintisiz ve aktarmasız yolculuk yapılabilecek. İşte, M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey metro durakları ve güzergahı...

M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey metro hattında kesintisiz ve aktarmasız yolculuk yeniden başlıyor. İstanbul'un en kalabalık ilçelerinden geçerek yaklaşık 3 milyon vatandaşa hizmet eden M7 hattının birinci etabı olan Mecidiyeköy-Mahmutbey arası, 28 Ekim 2020 tarihinde kullanıma açılmıştı. Fakat olağan dışı su sızması tespit edilen Mecidiyeköy istasyonu 7 Nisan 2021 günü tadilata alınarak kapatılmıştı. Hummalı bir çalışma sonucu M7 Mecidiyeköy istasyonu yeniden inşa edildi ve 9 ay sonra hizmete açıldı.

M7 MECİDİYEKÖY İSTASYONU AÇILDI MI?

Tam kapasite çalışmaya başladıktan sonra İstanbul'un en çok yolcu taşıyan metro hattı olacak M7 hattının Mecidiyeköy istasyonu, 20 Aralık 2021 Pazartesi günü saat 06.00'dan itibaren kullanıma açıldı.

Metro İstanbul'dan yapılan açıklamada "M7 Mecidiyeköy-Mahmutbey Metro Hattı'mızın Mecidiyeköy istasyonu 20 Aralık Pazartesi günü saat 06.00 itibarıyla işletmeye açılacaktır. Seferlerimiz Mecidiyeköy-Mahmutbey istasyonları arasında normal sefer tarifesine uygun yapılacaktır" denildi.

Mecidiyeköy istasyonunun yaklaşık 9 aydır kapalı olması dolayısıyla İETT'nin Mecidiyeköy-Nurtepe arasında çalışan yapan ücretsiz otobüs seferleri de 20 Aralık 2021 itibarıyla kaldırıldı.

2021-12-19-132731.jpg

M7 MECİDİYEKÖY İSTASYONU NEDEN KAPATILDI?

28 Ekim 2020 tarihinde kullanıma açılan M7 metro hattının 7 Nisan 2021 tarihindeki seferi sırasında, Mecidiyeköy ile Çağlayan istasyonları arasında yer alan makas bölgesinde kabarma meydana geldiği, hat geometrisinin bozulduğu, yürüme yollarının hasar aldığı, bölgeden yoğun su akışının başladığı saptandı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekibinin İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenleriyle yaptığı incelemede, 2016 yılında yüklenici firma tarafından betonarme imalatları tamamlanmış olan tünelin yapımı sırasında yeterli zemin araştırması yapılmadığı, imalat sırasında karşılaşılan su problemlerine karşı yeterli drenaj ve izolasyon önlemlerinin alınmadığı, yapılan tasarımın ve imalatın uygun olmadığı, tüm bu nedenlerle de betonarme yapıda yapısal zafiyet bulunduğu tespit edildi.

M7 MECİDİYEKÖY İSTASYONUNU KİM YAPTI?

Yapımdan sorumlu olan yüklenici firma hemen davet edilerek, bu süreçte tüneldeki kusurlu betonarme imalatlarının tümü kesildi ve kırılarak kaldırıldı. Yapısal tasarım revize edildi ve kusurlu bölgedeki betonarme imalatları yeniden yapıldı. Ardından raylar yeniden döşendi ve elektromekanik montajlar tamamlandı. İlk 2 istasyon arasındaki sinyal testleri, deneme sürüşleri ve sertifikasyon süreci yinelenerek, metro güvenli kullanıma hazır hale getirildi.

Tüm bu işlemler, yüklenici tarafından yapıldı ve İBB herhangi bir harcamada bulunmadı. Metro İstanbul'un yolcu kaybı ve yolcuların otobüsler ile taşınmasından kaynaklı maddi zarar da yükleniciden tazmin edilecek.

metro2-16-9-1603713224.jpg

M7 MECİDİYEKÖY-MAHMUTBEY METRO NEREDEN GEÇİYOR?

Toplam dört etaptan oluşan ve 28 Ekim 2020 tarihinde ilk etabı açılan M7 metro hattı Çağlayan ile Mahmutbey arasında sefer yapıyor. Mecidiyeköy istasyonunun da kısa süre içerisinde hizmete girmesiyle toplam 15 istasyona sahip olan M7 metro hattı, yaklaşık 3 milyon insanın yaşadığı semt ve mahallelerden geçmesi dolayısıyla İstanbullu vatandaşlar için büyük önem arz ediyor.

M7 metro hattı, M5 metro hattından sonra Türkiye'nin ikinci sürücüsüz metro hattı olma özelliği taşıyor. Hat sürücüsüz olduğu için tüm istasyonlarda peron ayırıcı kapı sistemi kullanılıyor. Metro hattında şu an 80 adet sürücüsüz araç olmasından dolayı sistem 4 vagonlu olarak işletiliyor. Araç sayısı 300'e çıkarıldığı zaman hat 8 vagonlu olarak işletilecek.

M7 METRO HATTINDA KAÇ İSTASYON VAR?

* Mecidiyeköy
* Çağlayan
* Kağıthane
* Nurtepe
* Alibeyköy
* Çırçır
* Veysel Karani-Akşemsettin
* Yeşilpınar
* Kazım Karabekir
* Yenimahalle
* Karadeniz Mahallesi
* Tekstilkent-Giyimkent
* Oruç Reis
* Göztepe Mahallesi
* Mahmutbey

2021-10-31-210526.jpg

M7 METRO HATTI 2. - 3. - 4. ETAP NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

1. Etap: Mecidiyeköy - Mahmutbey

İlk etap olan 18 kilometre uzunluğundaki 15 istasyonlu Mecidiyeköy-Mahmutbey etabı 8 Ekim 2013 tarihinde ihale edildi ve en düşük teklifi 849 milyon 440 bin lira ile Gülermak Ağır Sanayi İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum verdi.

Mecidiyeköy-Mahmutbey etabının temeli 9 Şubat 2014'te atıldı ve hattın ilk etabı 28 Ekim 2020'de hizmete girdi.

Hat üzerinde, Kağıthane ve Alibeyköy istasyonları viyadük üzerinde olup kalan istasyonlar yer altında bulunuyor. Araçların içinde indüksiyon döngü sistemi adı verilen ve sadece işitme engellilerin işitme cihazları aracılığıyla duyabileceği frekansta yayın yapılıyor.

2. Etap: Kabataş - Mecidiyeköy

M7 metro hattının ikinci etabı olan Kabataş-Mecidiyeköy hattının yapımı 27 Mayıs 2015'te başladı. Etabın Mecidiyeköy-Yıldız arasının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Beşiktaş ve Kabataş istasyonlarının, inşaat sırasında ortaya çıkan arkeolojik kazılar nedeniyle 2023 yılında açılması bekleniyor.

3. Etap: Mahmutbey - Esenyurt Meydanı

M7 metro hattının üçüncü etabı olan Mahmutbey-Esenyurt Meydan hattının yapımı 21 Ağustos 2017'de ihale edildi, ancak yapımına başlanmadı.

2020 yılında yeniden projelendirmesi yapılan hattın Mahmutbey-Hastane kısmının inşası 2 Ağustos 2021'de başladı ve bu kısmın 2024 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Hattın Hastane-Tahtakale kısmı Kanal İstanbul projesiyle kesiştiği için bu kısımda nasıl bir yol izleneceği henüz belirsiz.

4. Etap: Esenyurt Meydanı - Mustafa Kemal

2029 yılı sonrası vizyon planında yer alan Mustafa Kemal istasyonu uzatmasıyla M7 hattı, ileri yıllarda yapılması planlanan M20 (İncirli-TÜYAP) metro hattına entegre olacak.

615387dc81cf2ad68121992d2df5f3ab.jpg

M7 MECİDİYEKÖY-MAHMUTBEY METRO HATTI HAKKINDA BİLGİLER

Hat Uzunluğu: 18 km

İstasyon Sayısı: 15

Araç Sayısı: 80

Tek Yönde Sefer Süresi: 32 dakika

İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00

Sefer Sıklığı: 6 dakika (pik saatte)

Araç Yolcu Kapasitesi: 2 bin 160 (1 set)

Günlük Ortalama Yolcu Sayısı: 80-100 bin

Günlük Sefer Sayısı: 176 Sefer/Tek Yön

Engelli vatandaşların tüm ihtiyaçları gözetilerek inşa edilen hattın tüm istasyonlarda; kabartma zemin kılavuz yollar, engelli tuvaletleri, toplam 225 yürüyen merdiven, 108 asansör ve yolcuların güvenliği için 1192 adet kamera bulunuyor.

M7 metro hattı; uzunlukta Avrupa'da 9., dünyada 21. sırada yer alıyor. İstasyon sayısında ise dünyada 24. sırada bulunuyor. Sürücüsüz metro tren işletmesi hat uzunluğunda (M5 ile beraber) dünyada 7. sırada bulunuyor. Tek seferde yolcu taşıma kapasitesinde 2 bin 160 kişi ile dünyada 1. sırada

M7 METROSUNUN ENTEGRE OLDUĞU HATLAR

* Mecidiyeköy istasyonunda, M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ve metrobüs işletmesi ile

* Karadeniz Mahallesi istasyonunda, T4 Topkapı-Mescid-i Selam tramvay hattı ile

* Mahmutbey istasyonunda, M3 Kirazlı-Olimpiyat-Başakşehir metro hattı ile

* Alibeyköy istasyonunda T5 Eminönü-Alibeyköy Cep Otogarı tramvay hattı ile

* Ayrıca inşaatları tamamlanıp hizmete açıldığı tarihte Kağıthane istasyonunda, M11 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı ile entegrasyon sağlanacak.

M7 METRO HATTI GÜNCEL SEFER SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN