M7 Mecidiyeköy istasyonunun açılış tarihi belli oldu

M7 Mecidiyeköy istasyonunun açılış tarihi belli oldu

İlk etapta Mecidiyeköy-Mahmutbey arasında 28 Ekim 2020 tarihinde seferlere başlayan M7 metro hattının Mecidiyeköy istasyonu, zeminde su birikmesi sonucu rayların şişmesi nedeniyle 7 Nisan 2021 günü kullanıma kapatıldı. AK Partili İBB döneminde hatalı etüt sonucu yanlış inşa edildiği ortaya çıkan M7 Mecidiyeköy istasyonu 21 Aralık 2021 Salı günü hizmete açılacak. İşte, M7 metro Mecidiyeköy inşaatında son durum...

M7 Mecidiyeköy durağı ne zaman açılacak, belli oldu. Aylardır kapalı olan Mecidiyeköy istasyonuyla ilgili CİMER üzerinden İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) sorular yönelten vatandaşlar, aldıkları yanıtları sosyal medyadan paylaştı. İBB, 2021 yılı bitmeden istasyonun yeniden hizmete gireceğini belirtti.

İstanbul'un Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Esenler, Bağcılar, Küçükçekmece, Avcılar, Esenyurt gibi en kalabalık ilçelerinden geçecek M7 Kabataş-Esenyurt metro hattı, 2024 yılına kadar dört etap halinde peyderpey hizmete açılacak.

Mecidiyeköy-Mahmutbey arasını kapsayan birinci etabı 2020 yılında açılan hattın, Mecidiyeköy-Kabataş arasını kapsayan ikinci etabı ise (Yıldız'a kadar olan kısım) 2022 ve (Kabataş'a kadar olan kısım) 2023 yıllarında kullanıma açılacak. Mahmutbey-Esenyurt arasındaki üçüncü etabı ise 2024 yılında hizmete girecek. Esenyurt-Mustafa Kemal arasındaki dördüncü ve son etabın ise 2029'dan sonra yapılması planlanıyor.

20201028-2-45064519-59259968.jpg

M7 MECİDİYEKÖY İSTASYONU NE ZAMAN AÇILACAK?

Günlük ortalama 80-100 bin yolcu taşıyan M7 metro hattının 7 Nisan 2021 tarihinde kapatılan Mecidiyeköy istasyonu, 21 Aralık 2021 Salı günü kullanıma açılacak. Mecidiyeköy-Çağlayan arasında 21 Kasım 2021 Pazar günü başlayan test sürüşleri 1 ayda tamamlanarak 2021 yılı bitmeden M2 Yenikapı-Hacıosman metrosuyla yeniden entegrasyon sağlanacak.

Sosyal medyadan bir video yayınlayan Ekrem İmamoğlu, "Mecidiyeköy Mahmutbey Metrosu'nun yeniden imal ettiğimiz 3 durağı 21 Aralık'ta tekrar hizmete giriyor. 2016'da yapılan kısmında büyük risk barındıran bir imalat hatası yapıldığını fark ettiğimizden bu yana ciddi bir çalışmayla sorunu çözdük" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz aylarda konuyla ilgili soruları yanıtlayan İBB Beyaz Masa, "M7 hattı Mecidiyeköy istasyonunda yaşanan sorun yoğun yeraltı suyunun tünel tabanına zarar vermesi ile ilgili olup onarım çalışmaları sürdürülmektedir. Yıl sonuna test ve devreye alma çalışmaları başlatılacaktır. Sabır ve anlayışınız için teşekkür ederiz" açıklamasında bulunmuştu.

Öte yandan Mecidiyeköy istasyonunun yeniden inşa edilmesi neticesinde ortaya çıkan maliyetin kimin karşıladığıyla ilgili soruyu da yanıtlayan İBB, hattın birinci etabını yapan Gülermak-Kolin-Kalyon Ortaklığı'nın Mecidiyeköy istasyonunun yeniden yapım masrafını üstlendiğini aktardı. Ayrıca eksik yapılması nedeniyle ilgili firma hakkında hukuki sürecin başlatıldığı belirtildi.

M7 MECİDİYEKÖY İSTASYONU NEDEN KAPATILDI?

M7 metro hattının 28 Ekim 2020 tarihinde açılan Mecidiyeköy-Mahmutbey etabı kısa sürede yoğun ilgi gördü. Metrobüs hattına entegre olması dolayısıyla vatandaşlar özellikle sabah ve akşam saatlerinde M7 metrosunu tercih etti.

Fakat 7 Nisan 2021 tarihinde Mecidiyeköy istasyonunun kapatılması, metrobüs ve Şişli'deki otobüs hatlarına gitmek isteyen vatandaşların zaman kaybetmesine neden oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden (İBB) yapılan açıklamada, hat bakım onarım çalışmaları nedeniyle Mecidiyeköy istasyonunun geçici süreyle kapatıldığı, açılış tarihinin daha sonra duyurulacağı belirtildi.

Tamirat işlemleri süresince metro seferleri Nurtepe-Mahmutbey arasında normal tarifeyle, Nurtepe-Çağlayan arasında ise mekik tarifeyle gerçekleştiriliyor. Ayrıca Mecidiyeköy istasyonunun '1 No'lu Çıkışı' ile Nurtepe istasyonunun '3 No'lu Çıkışı' arasında İETT otobüs seferleri ücretsiz sefer yapıyor.

ali-lukunku-ed786e72-c5eb-488b-9c82-071570997f3d.jpg
Yeniden inşa edilen Mecidiyeköy istasyonunda raylar döşendi / Ekim 2021

M7 MECİDİYEKÖY İSTASYONU SİL BAŞTAN YAPILDI

M7 inşaatında çalışan bir personel, WowTurkey adlı forum sitesinde, Mecidiyeköy istasyonunun hatalı inşa edilmesinden dolayı suyla dolduğunu ve bu nedenle rayların şiştiğini söyledi. Yapılan incelemede, İBB'nin AK Parti'de olduğu dönemde inşa edilen istasyonun, izolasyon ve su tahliyesinin hatalı yapıldığı ortaya çıktı. Bu nedenle Mecidiyeköy istasyonu, raylar sökülerek yeniden inşa edildi.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 9 Nisan 2021 tarihinde konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bir metro hattı iki ihaleyle verilir mi? Yapısını başkası, tekniğini mekaniğini başkası yapacak. Böyle bir şey olmaz, bu işler bütüncül işlerdir. Bir konsorsiyum olabilir; ama bütüncül, uyum ve entegre şekilde olmalıdır.

Uzmanlarımız iki gündür inceliyor. Rapor çıktıktan sonra, sizlerle paylaşacağız. Ne yazık ki kötü bir iş yapılmıştır. Su ve drenaj, izolasyonla ilgili bir sorun taşıdığını düşünüyoruz. Ama şu anda hukuksal başvuru yapıldı. Uzmanlar orada çalışmalarını yapıyor. Sorun ortaya çıktıktan sonra paylaşırız."

m7-kagithane-station.jpeg

M7 MECİDİYEKÖY-MAHMUTBEY METRO NERELERE GİDİYOR?

Toplam dört etaptan oluşan ve 28 Ekim 2020 tarihinde ilk etabı açılan M7 metro hattı Çağlayan ile Mahmutbey arasında sefer yapıyor. Mecidiyeköy istasyonunun da kısa süre içerisinde hizmete girmesiyle toplam 15 istasyona sahip olan M7 metro hattı, yaklaşık 3 milyon insanın yaşadığı semt ve mahallelerden geçmesi dolayısıyla İstanbullu vatandaşlar için büyük önem arz ediyor.

M7 metro hattı, M5 metro hattından sonra Türkiye'nin ikinci sürücüsüz metro hattı olma özelliği taşıyor. Hat sürücüsüz olduğu için tüm istasyonlarda peron ayırıcı kapı sistemi kullanılıyor. Metro hattında şu an 80 adet sürücüsüz araç olmasından dolayı sistem 4 vagonlu olarak işletiliyor. Araç sayısı 300'e çıkarıldığı zaman hat 8 vagonlu olarak işletilecek.

M7 METRO HATTINDA KAÇ İSTASYON VAR?

* Mecidiyeköy
* Çağlayan
* Kağıthane
* Nurtepe
* Alibeyköy
* Çırçır
* Veysel Karani-Akşemsettin
* Yeşilpınar
* Kazım Karabekir
* Yenimahalle
* Karadeniz Mahallesi
* Tekstilkent-Giyimkent
* Oruç Reis
* Göztepe Mahallesi
* Mahmutbey

2021-10-31-210526.jpg

M7 METRO HATTI 2. - 3. - 4. ETAP NE ZAMAN HİZMETE GİRECEK?

1. Etap: Mecidiyeköy - Mahmutbey

İlk etap olan 18 kilometre uzunluğundaki 15 istasyonlu Mecidiyeköy-Mahmutbey etabı 8 Ekim 2013 tarihinde ihale edildi ve en düşük teklifi 849 milyon 440 bin lira ile Gülermak Ağır Sanayi İnşaat, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum verdi.

Mecidiyeköy-Mahmutbey etabının temeli 9 Şubat 2014'te atıldı ve hattın ilk etabı 28 Ekim 2020'de hizmete girdi.

Hat üzerinde, Kağıthane ve Alibeyköy istasyonları viyadük üzerinde olup kalan istasyonlar yer altında bulunuyor. Araçların içinde indüksiyon döngü sistemi adı verilen ve sadece işitme engellilerin işitme cihazları aracılığıyla duyabileceği frekansta yayın yapılıyor.

2. Etap: Kabataş - Mecidiyeköy

M7 metro hattının ikinci etabı olan Kabataş-Mecidiyeköy hattının yapımı 27 Mayıs 2015'te başladı. Etabın Mecidiyeköy-Yıldız arasının 2022 yılında hizmete girmesi planlanıyor. Beşiktaş ve Kabataş istasyonlarının, inşaat sırasında ortaya çıkan arkeolojik kazılar nedeniyle 2023 yılında açılması bekleniyor.

3. Etap: Mahmutbey - Esenyurt Meydanı

M7 metro hattının üçüncü etabı olan Mahmutbey-Esenyurt Meydan hattının yapımı 21 Ağustos 2017'de ihale edildi, ancak yapımına başlanmadı.

2020 yılında yeniden projelendirmesi yapılan hattın Mahmutbey-Hastane kısmının inşası 2 Ağustos 2021'de başladı ve bu kısmın 2024 yılında hizmete girmesi planlanıyor.

Hattın Hastane-Tahtakale kısmı Kanal İstanbul projesiyle kesiştiği için bu kısımda nasıl bir yol izleneceği henüz belirsiz.

4. Etap: Esenyurt Meydanı - Mustafa Kemal

2029 yılı sonrası vizyon planında yer alan Mustafa Kemal istasyonu uzatmasıyla M7 hattı, ileri yıllarda yapılması planlanan M20 (İncirli-TÜYAP) metro hattına entegre olacak.

615387dc81cf2ad68121992d2df5f3ab.jpg

M7 MECİDİYEKÖY-MAHMUTBEY METRO HATTI HAKKINDA BİLGİLER

Hat Uzunluğu: 18 km

İstasyon Sayısı: 15

Araç Sayısı: 80

Tek Yönde Sefer Süresi: 32 dakika

İşletme Saatleri: 06.00 - 00.00

Sefer Sıklığı (açılışta): 6 dakika (pik saatte)

Araç Yolcu Kapasitesi: 2 bin 160 (1 set)

Günlük Ortalama Yolcu Sayısı: 80-100 bin

Günlük Sefer Sayısı: 176 Sefer/Tek Yön

Engelli vatandaşların tüm ihtiyaçları gözetilerek inşa edilen hattın tüm istasyonlarda; kabartma zemin kılavuz yollar, engelli tuvaletleri, toplam 225 yürüyen merdiven, 108 asansör ve yolcuların güvenliği için 1192 adet kamera bulunuyor.

M7 metro hattı; uzunlukta Avrupa'da 9., dünyada 21. sırada yer alıyor. İstasyon sayısında ise dünyada 24. sırada bulunuyor. Sürücüsüz metro tren işletmesi hat uzunluğunda (M5 ile beraber) dünyada 7. sırada bulunuyor. Tek seferde yolcu taşıma kapasitesinde 2 bin 160 kişi ile dünyada 1. sırada

M7 METROSUNUN ENTEGRE OLDUĞU HATLAR

* Mecidiyeköy istasyonunda, M2 Yenikapı-Hacıosman metro hattı ve metrobüs işletmesi ile

* Karadeniz Mahallesi istasyonunda, T4 Topkapı-Mescid-i Selam tramvay hattı ile

* Mahmutbey istasyonunda, M3 Kirazlı-Olimpiyat-Başakşehir metro hattı ile

* Alibeyköy istasyonunda T5 Eminönü-Alibeyköy Cep Otogarı tramvay hattı ile

* Ayrıca inşaatları tamamlanıp hizmete açıldığı tarihte Kağıthane istasyonunda, M11 Gayrettepe-İstanbul Havalimanı metro hattı ile entegrasyon sağlanacak.

6cb39b06a8bf46ba944e2acfd03fce1b.jpg

M7 METRO HATTI GÜNCEL SEFER SAATLERİ İÇİN TIKLAYIN

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN