Çorum’un İskilip ilçesinde tam 8 saatte pişen keşkek iftar sofralarının en sevilen lezzeti oluyor. İskilip’in her mahallesinde yer alan keşkek fırınları, yüzyıllardır süren geleneğe şahitlik ediyor. İftar saatinde fırınlarda toplanan vatandaşlar keşkekle damaklarını şenlendiriyor.
EN UZUN PİŞEN İKİNCİ YEMEĞİ
Marka tescili olan ve ilçenin özgün yemekleri arasında yer alan keşkek, İskilip dolmasının ardından kentin en uzun pişen ikinci yöresel yemeği. İlçedeki tüm evlerde hazırlanan keşkek yemeği, buğday yarması ve kemikli etin, domates, soğan, tereyağı ve çeşitli baharatlarla toprak çömlekte taş fırında uzun süre pişmesiyle hazırlanıyor.

Sabah evlerde hazırlanan keşkekler, ardından fırınlara götürülüyor. Vatandaşlar yemeklerin karışmaması için çömleklere üzerlerine isimlerini yazıyor.
İlçede keşkek fırını işleten Ayşe Sarıdoğan, "Bu bizim Ramazan’da olmazsa olmazımız. Her evde olur. Biz bunu sabah erkenden hazırlarız. Her şeyini koyarız. Herkes bunu hazırladıktan sonra ilçedeki fırınlara verir" dedi.

RAMAZAN AYINA FARKLI BİR ANLAM KATIYOR
İlçede keşkek fırını işleten Sabri Çiçekçi de, "Ramazan keşkeği, İskilip’te iftar sofralarının olmazsa olmazı. Keşkek, ülkenin birçok yerinde yapılıyor ama burada uygulama alanı çok farklı. Bizim için gastronomik değerinden çok kültürü çok daha önemli. Sadece Ramazan’ın ve iftar sofralarının olmazsa olmazı olduğu için Ramazan ayımıza çok farklı bir anlam katıyor. Keşkek fırınlarının kapılarının açıldığı saatlerde ortalıkta bir heyecan, koşuşturma olur. Orada Ramazan’ın bu koşturmacasını çok rahat hissedebiliyorsunuz. Hanımlar için bir sosyalleşme ortamı sunuyor. Kadınlar sabahları fırınlara keşkeklerini bıraktığında ya da akşam almaya geldiklerinde sohbet ortamı oluşturuyorlar. Birbirileriyle muhabbet ediyorlar. Bazen keşkek fırınında bazı hanımların oturup kaldıklarını bile görülebilir. Gastronomik olarak da çok kıymetli. İçerisinde yapay hiçbir şey yok. Ham bir buğday, et, yağ, domates ya da salça ve tuzun ötesinde hiçbir şey olmadığı için oldukça besleyici ve mideyi rahat tutar. Büyük de bir kolaylık, hanımlar akşam ne pişireceğini düşünmez" diye konuştu.

DAVUL SESLERİ PİŞTİĞİNİ HABER VERİYOR
İlçede yaşayan Kadir Kumcu ise, "Keşkek Ramazan aylarında memleketimizin vaz geçilmez bir iftar yemeği. Sabah hazırlarız, saat 07.00 gibi keşkek fırınına herkes gelir. İftara doğru da davul sesleriyle birlikte İskilip’teki tüm keşkek fırınları açılır. Davul sesleri bize keşkeklerin piştiğini gösterir. Böyle bir geleneğimiz var" şeklinde konuştu.
