Savrun Çayı’ndan toplayıp, 4 ay arı gibi çalışıyorlar! Karşılığını ise tonla alıyorlar: Kilosu 3 liradan silip süpürülüyor

Savrun Çayı’ndan toplayıp, 4 ay arı gibi çalışıyorlar! Karşılığını ise tonla alıyorlar: Kilosu 3 liradan silip süpürülüyor

Osmaniye’de 4 ay süren hasat devam ediyor. Savrun Çayı’ndan toplanan ürünler temizlendikten sonra satışa hazır hale getiriliyor. Kilosu 3 liradan silip süpürüyorlar…

Ülkemizdeki turp üretiminin %70’inden fazlasının karşılandığı Osmaniye’de, tescilli Kadirli turpunda hasat mesaisi başladı. Ortalama 40.000 dekarlık alanda üretimi yapılan turplar, geneli kadınlardan oluşan işçiler tarafından toplandıktan sonra Savrun Çayı’na götürülüyor.

Çamurdan arındırmak için soğuk suda yıkanan turplar, zahmetli işçilikten sonra paketlenerek araçlara yükleniyor. Üreticiden kilosu 2 ila 3 TL’den alınan turplar, 81 ildeki hallere yollanıyor.

savrun-cayinda-kirmizi-turp-uretimi-2.jpg

VERİM OLDUKÇA İYİ

AA muhabirine konuşan Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, geçen sene 40.000 dekarlık alandan 160.000 tona yakın ürün topladıklarını, ekim alanını korumalarının sayesinde bu sezon da aynı rekolteyi beklediklerini söyleyerek şunları aktardı:

"Bu yıl turpta verim iyi görünüyor. Dekar başına 4 ton, toplamda 160 bin ton rekolte alacağımızı düşünüyoruz. Havalar sıcak gittiği için ürünün kilogram fiyatı istediğimiz seviyede değil. İnşallah havanın soğumasıyla turp fiyatı da makul seviyeye gelir ve çiftçimizin yüzü güler. Turp, Kadirli için büyük istihdam kapısı. İlçede kışın üretilen turp sayesinde çok sayıda kişi kazanç sağlıyor, evine ekmek götürüyor. Türkiye'nin turp üretiminin büyük kısmı Kadirli'de gerçekleştiriliyor.”

savrun-cayinda-kirmizi-turp-uretimi-1.jpg

Turpun toplama, yıkama ve paketleme süreçlerinin zorlayıcı olduğunu anlatan üretici Mustafa İlker Öz ise, "Kışın soğuk geçmesi turp talebini artırıyor. Bu da kazancımızı olumlu etkiliyor. İnşallah mevsim şartları normale döner biz de ürünümüzü hak ettiği fiyata satarız" ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN