Sivas Valiliği'nden 'kene' duyurusu: Vaka sayısı 39

Sivas Valiliği'nden 'kene' duyurusu: Vaka sayısı 39

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, 2025’in ilk 5,5 ayında kentte 39 kene vakası tespit edildiğini açıkladı.

Sivas’ta kene ısırması sonucu ortaya çıkan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) vakaları, 2025 yılının ilk 5,5 ayında da halk sağlığı gündeminin baş sıralarında yer alıyor. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, ilgili kurum yetkilileriyle birlikte düzenlediği basın toplantısında, kent genelinde 39 pozitif KKKA vakası tespit edildiğini ve bu vakalardan 7'sinin ölümle sonuçlandığını açıkladı.

39 VAKA, 7 ÖLÜM: KIRSAL BÖLGE KAYNAKLI

Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Belediye Başkanı Adem Uzun, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız ile İl Sağlık Müdürü Onur Mahmutoğlu’nun katılımıyla düzenlenen değerlendirme toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 2025 yılı itibarıyla 39 KKKA vakası tespit edildiğini, bu vakalardan 6’sının Sivas kaynaklı, 1’inin ise Tokat’tan gelen bir hasta olduğunu belirtti. Hayatını kaybedenlerin büyük kısmının kırsal bölgelerde yaşadığını, meslek olarak da çoğunlukla çiftçilik ve hayvancılıkla uğraştıklarını kaydetti.

“Vefat eden vatandaşlarımızın kene tutunma öykülerine baktığımızda, neredeyse tamamının kırsal bölgelerde gerçekleştiğini görüyoruz. Özellikle Kelkit Vadisi çevresi ve kuzey ilçelerde vaka yoğunluğu dikkat çekici” dedi.

VAKA SAYISINDA GENEL AZALMA VAR

Vali Şimşek, 2025’teki vaka sayısının geçmiş yıllara göre azaldığını ancak riskin hâlâ sürdüğünü ifade etti. Son beş yılın verilerini paylaşan Şimşek, “2021’de 224, 2022’de 210, 2023’te 83 ve 2024’te 65 vaka kayıtlara geçmiş. 2025 yılında ise şu ana kadar 39 vaka var. Bu tablo, alınan önlemlerin etkili olduğunu gösterse de risk tamamen ortadan kalkmış değil” dedi.

KENE İLE MÜCADELE ÇOK YÖNLÜ SÜRÜYOR

Kene kaynaklı hastalıkların önlenmesi amacıyla Sivas genelinde çok yönlü mücadele yürütüldüğünü vurgulayan Şimşek, özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşlara yönelik ilaçlama, eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının hızla devam ettiğini söyledi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda, riskli köylerde hayvanlara yönelik ilaçlama faaliyetlerinin sürdüğünü, kene ilacının köylere ulaştırıldığını ve geçişin minimize edilmeye çalışıldığını belirtti.

Ayrıca kırsal bölgelerde vatandaşlara yönelik eğitimlerin sürdüğünü ifade ederek, “İlgili kurumlarımızla birlikte sahadayız. Kene ile mücadelede topyekûn hareket ediyoruz” dedi.

AŞI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARI UMUT VERİCİ

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen KKKA aşı geliştirme çalışmalarıyla ilgili de bilgi veren Vali Şimşek, umut verici bir sürecin son aşamaya geldiğini duyurdu. “Üniversitemizin Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, uluslararası çalışma gruplarıyla iş birliği içinde DNA temelli iki aşı geliştirdi. Bunlardan biri faz 1 aşamasına geldi. Faz süreci tamamlandığında, bu aşı tıp dünyasına kazandırılacak” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN