Siyanüre karşı kitap eylemi

Siyanüre karşı kitap eylemi

Fatsa'nın Altıntepe mevkiinde siyanürle altın işletmeciliği yapan maden şirketine karşı Onur Güngör isimli vatandaş, Fatsa Cumhuriyet Meydanı'nda çıplak ayakla başlattığı kitap okuma eylemine destek günden güne artıyor.

Siyanürle altın aranmasına tepki için Onur Güngör isimli vatandaşın, Fatsa Cumhuriyet Meydanı'nda çıplak ayakla başlattığı kitap okuma eylemine CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de destek verdi. Madenin ülkenin yıllık gelirine 2 milyon dolar katkı sağlayacağını belirten Adıgüzel, "Sadece Fatsa'da bizim fındığımızdan ülkemizin geliri 300 milyon dolardır. Bize sadece siyanür ve sülfürik asit havuzları kalacak" dedi.

Ordu'nun Fatsa ilçesinde siyanürle altın işletmeciliği yapan maden şirketinin 'madeni genişletme' talebine karşı çevresel etki değerlendirme (ÇED) olumlu raporu verilmişti. Buna karşı Fatsa Cumhuriyet Meydanı'nda Onur Güngör isimli vatandaş, tek başına çıplak ayakla kitap okuma eylemi başlatarak tepkisini dile getirmişti. Eylemin 10'uncu gününde ise katılan vatandaşların sayısı 200'e ulaştı.

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel de etkinliğe katılarak destek verdi. Adıgüzel, eylemi başlatan Güngör'e Gazeteci İbrahim Gündüz'ün 'Altın Ölüm' kitabını hediye etti. 

fatsa-siyanur.jpg

"ÜLKEYİ ZEHİRLERSİNİZ"

Fatsa'daki altına karşı verilen mücadelenin Munzur ve Kazdağları'ndaki mücadele olduğunu belirten "Bu ülkede, 'Anadolu'da insan hayatını nasıl yok ederim' derseniz, ancak böyle bir formül bulabilirsiniz. Fırat'ın, Gediz'in, Menderes'in, Bolaman'ın, Kızılırmak'ın, tüm akarsu kaynaklarının başına altın madeni açarsanız bütün ülkeyi zehirlersiniz" dedi. 

"FATSA HALKI, DEMOKRATTIR, AYDINDIR"

Adıüzel, yaşam alanlarını korduklarını ve çevre mücadelesi verdiklerini vurgulayarak, "Yaşanılabilir bir ülke, sağlıklı nesiller için buradayız. Herkesi buraya devam ediyoruz. Özellikle bu mücadelenin merkezi Fatsa olmasını çok önemsiyoruz. Çünkü Fatsa halkı demokrattır, aydındır. Geçmişte bunu göstermiştir" diye konuştu. 

onursal-adiguzel.jpg

"BİZE SADECE SİYANÜR VE SÜLFÜRİK ASİT HAVUZLARI KALACAK"

Bölgede, ülkeye gelir kalacağı yönünde büyük bir yanlış inanış olduğuna dikkat çeken CHP'li Adıgüzel, şunları söyledi: 

"Yılda 2 milyon dolardan bahsediliyor. Sadece Fatsa'da bizim fındığımızdan ülkemizin geliri 300 milyon dolardır. Türkiye'nin yıllık 1.8 milyar dolar geliri var. Bunun sadece Fatsa çevresinde 300 milyon dolar. Madenden ne gelecek, 2 milyon dolar. Bize sadece siyanür ve sülfürik asit havuzları kalacak. Fatsa'yı deniz ile siyanür havuzları arasına sıkıştırmak ve 120 bin insanımızı boğmak istiyorlar. Fatsa, Türkiye, bizler buna karşı direneceğiz."

CHP'Lİ SEYİT TORUN: FATSA'NIN NEHİRLERİNE SİYANÜR KARIŞTI

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, Ordu’daki maden arama sahalarının yapılan son ihale ile birlikte Ordu ormanlarının 3’te 1’inin maden sahası olacağını belirterek “Bunu kabul etmemiz mümkün değil” demişti. Fatsa'daki siyanürle altın aranan bölgeyle ilgili de konuşan Torun, "Kızılcasu ve Erenyurt deresinin Elekçi ırmağıyla buluştuğu noktada kurşun değeri 10 kat kadar daha fazla. Arsenik değerleri de normalden 6-7 kat fazla. Çok ciddi bir çevre katliamı var" uyarısında bulunmuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN