Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin telefonda görüştü

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Putin telefonda görüştü

Son dakika haberi... 33 askerimizin şehit olduğu İdlib saldırısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin telefonda görüştü. İki lider arasında İdlib'deki anlaşmaların nasıl uygulanacağı görüşüldü. Kremlin'den yapılan açıklamada da “Liderler Suriye'nin kuzeydoğusundaki durumun normalleşmesi için ek tedbirler alınması hususunda anlaştı” denildi.

Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 33 şehit verdiğimiz İdlib saldırısının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bugün bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

'İDLİB'E İLİŞKİN MUTABAKATLARA BAĞLIYIZ'

Suriye'de gerilimin tırmanmasından kaçınmak için tüm çabaların birleştirilmesinin önemli olduğunu belirten Lavrov, Türkiye'yle yapılan İdlib'e ilişkin mutabakatlara bağlılıklarını koruduklarını vurguladı.

Rus ve Türk askeri yetkililer arasında İdlib'deki duruma ilişkin olarak sürekli temas tesis edildiğini söyleyen Lavrov, Türkiye'nin İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki muhalifleri teröristlerden ayırması gerektiğinin altını çizdi.

'EĞER MUTABAKATLAR TAMAMEN UYGULANSAYDI...'

Lavrov, "Eğer Moskova ile Ankara arasındaki mutabakatlar tamamen uygulansaydı, Türk askerlerin ölmesi gibi trajedilerden kaçınmak mümkün olabilirdi. Moskova, Suriye'de Türk askerlerin hayatını kaybetmesi nedeniyle Ankara'ya başsağlığı diliyor. Rusya ve Türkiye, İdlib konusunda koordinasyonu sürdürmeye hazır" diye konuştu.

Lavrov, telefon görüşmesinde İdlib mutabakatlarının uygulama sürecinin kapsamlı bir şekilde ele alındığını söyledi.

KREMLİN: EK TEDBİRLER ALINACAK

Görüşmeye ilişkin bir açıklama da Kremlin'den geldi. Kremlin'in basın ofisinden yapılan açıklamada, “Her iki taraf da, Suriye'nin kuzey-batısındaki (İdlib) durumun normalleştirilmesi adına ek tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi” ifadeleri yer aldı.

Telefon görüşmesinde, İdlib'deki gerilimin dindirilmesi adına Rusya ve Türkiye'nin ‘ilgili kurumları arasındaki istişalelerin yoğunlaştırılması’na karar verildiği belirtildi.

Ayrıca Kremlin'in açıklamasına göre Rusya ve Türkiye liderlerinin ‘en yakın zamanda bir araya gelmeleri ihtimali üstünde çalışılması konusunda anlaşıldı.’

"YÜZ YÜZE GÖRÜŞMELERİ KARARLAŞTIRILDI"

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Putin'le telefon görüşmesinde iki liderin en kısa sürede yüz yüze görüşmeleri kararlaştırıldı" açıklamasını yaptı.

NE OLMUŞTU?

İdlib'de Esad güçleri, Rusların hava desteğiyle bölgedeki TSK unsurlarını hedef aldı. Şehit haberlerine ilişkin son dakika açıklamayı Hatay Valisi Rahmi Doğan yaptı. İlk açıklamada 9 olan şehit sayısı hızla arttı ve 33'e yükseldi. Çok sayıda askerimiz de yaralı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN