Son dakika! Emekli amirallere gözaltı

Son dakika! Emekli amirallere gözaltı

Son dakika haberi... Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili ortak açıklama yapan emekli amiraller tek tek gözaltına alınmaya başlandı. Kadir Sağdıç, Cem Gürdeniz ve Atilla Kezek'in de aralarında olduğu 10 emekli amiral gözaltına alındı. Soruşturma ile ilgili de detaylar ortaya çıktı, emekli amiraller 'cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak'la suçlandı.

Son dakika haberi... Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili ortak açıklama yapan bazı emekli amiraller hakkında gözaltı kararı verildi. 

İmzacılardan Kadir Sağdıç, Cem Gürdeniz ve Atilla Kezek'in gözaltına alındığı belirtildi.

Emekli amiral Cem Gürdeniz'in eşi Rengin Gürdeniz, Twitter'dan yaptığı paylaşımda "Polisler evimize baskın yaparak Cem’i gözaltına aldılar" ifadelerini kullandı.

Gazeteci Müyesser Yıldız da gözaltılar ile ilgili "Sabah saat 06:00 operasyonu! İlk etapta emekli amirallerden Kadir Sağdıç, Cem Gürdeniz ve Atilla Kezek’in gözaltına alındığı öğrenildi. Ergun Mengi de gözaltına alınan emekli amiraller arasında" paylaşımda bulundu.

BAŞSAVCILIK'TAN AÇIKLAMA

AA'nın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın bazı emekli amirallerin açıklaması ile ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında 10 şüpheli gözaltına alındı.

Soruşturmada 4 şüpheliye 3 gün içinde emniyete müracaat etmeleri için tebligat yapıldı. Emekli amiraller 'cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni ortadan kaldırmak'la suçlandı.

Başsavcılık'tan yapılan açıklamada "Gözaltına alınmasına karar verilen şüphelilerin tamamı yakalanarak gözaltına alınmış, tüm şüphelilere ilişkin arama ve el koyma işlemleri usulünce icra edilmiştir" ifadeleri kullanıldı. 

GÖZALTINA ALINAN İSİMLER ŞÖYLE: 

Soruşturma kapsamında Ergun Mengi, Atilla Kezek, Alaettin Sevim, Ramazan Cem Gürdeniz, Nadir Hakan Eraydın, Bülent Olcay, Kadir Sağdıç, Türker Ertürk, Turgay Erdağ ve Ali Sadi Ünsal gözaltına alındı.

Atilla Kıyat, Engin Baykal, Cemil Şükrü Bozoğlu ve Mustafa Özbey ise ifadeye çağrıldı.

ANKA'nın haberine göre, İstanbul'da gözaltına alınan 8 emekli amiral Ankara'ya götürüldü.

"BİLDİRİNİN İMZALATILMASINDA ROL OYNADILAR"

AA'nın haberine göre, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu'ndan sorumlu Başsavcıvekili Veysel Kaçmaz tarafından yürütülen soruşturmada, gözaltına alınan emekli amirallerin bildirinin hazırlanmasında, bildiride adı geçen diğer kişilere ulaştırılmasında ve imzalatılmasında rol oynadıkları tespit edildi.

"YURT DIŞI BAĞLANTILARI ARAŞTIRILIYOR"

Gözaltına alınan şüphelilerin ev aramaları ve dijital materyallerinin incelemesinin devam ettiği öğrenilen soruşturmada, emekli amirallerin yurt içi ve yurt dışındaki bağlantılarının araştırıldığı kaydedildi.

"İMZA İÇİN BASKI YAPTILAR MI?"

Soruşturmada, bildiriyi hazırlayan şüphelilerin görevde olan muvazzaf subaylarla irtibatı olup olmadığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı dışında diğer komutanlıklarla da irtibat kurulup kurulmadığı, başka kişilere imza için baskı yapılıp yapılmadığının araştırıldığı öğrenildi.

SORUŞTURMA DAHA DA DERİNLEŞTİRİLECEK

Bildirinin başlığı, kullanılan dil, yayınlanma saati ve kullanılan terimlerin daha önce yayınlanan muhtıralarla benzerlik gösterdiği tespit edildi.

Şüphelilerin ifadeleri ve dijital incelemelerin ardından soruşturmanın derinleştirileceği belirtildi.

Öte yandan İstanbul'da gözaltına alınan daha sonra Ankara'ya gönderilen emekli amirallerin sorgusu başladı.

NE OLMUŞTU?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop'un Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile ilgili sözleri sonrası başlayan tartışmalar ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın 'takke ve cübbe' giydiği fotoğraf ile emekli 103 emekli amiral ortak bir açıklama yapmıştı.

Kamuoyunda 'bildiri' olarak lanse edilen açıklamada emekli amiraller Montrö Sözleşmesi ile ilgili "Montrö; sadece Türk Boğazlarından geçişi düzenleyen bir sözleşme değil, Türkiye'ye İstanbul, Çanakkale, Marmara Denizi ve Boğazlardaki tam egemenlik haklarını geri kazandıran, Lozan Barış Antlaşmasını tamamlayan büyük bir diplomasi zaferidir" ifadelerini kullanılmıştı.

Yine bildiride Tuğamiral Sarı'nın görüntüleri için de "Kabul edilemez nitelikteki bazı görüntüler, haber ve tartışmalar ömrünü bu mesleğe adamış bizler için çok derin bir üzüntü kaynağı olmuştur" denilmişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ise 103 emekli amiralin açıklaması ile ilgili soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
12 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN