'Bildiri' muhalefeti de ikiye böldü: Emekli amiraller de Ayasofya imamı gibi konuşabilirler

'Bildiri' muhalefeti de ikiye böldü: Emekli amiraller de Ayasofya imamı gibi konuşabilirler

103 amiralin ortak bildirisi muhalefeti de ikiye böldü. İYİ Parti'de fikir ayrılıkları yaşanırken, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi'nden de farklı görüşler geldi.

Montrö Boğazlar Sözleşmesi tartışmaları ve Deniz İkmal Komutanı Tuğamiral Mehmet Sarı'nın 'takke ve cübbe' giydiği fotoğraf ile ortak açıklama yapan 103 emekli amiralin bildirisi, muhalefeti de ikiye böldü. 

İYİ Parti'de fikir ayrılıkları yaşanırken, Gelecek Partisi ile DEVA Partisi'nden de farklı görüşler geldi. 

"ALTINA İMZAMI ATIYORUM"

İYİ Parti'den bildiri ile ilk yorum İzmir Milletvekili Aytun Çıray'dan geldi. Twitter'daki hesabı üzerinden, "Bir tabip teğmen olarak altına imzamı atıyorum" diyen Çıray, kendisine yöneltilen eleştirilere "Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız, tükürükle" cevabı verdi.

Çıray, "Doğru veya yanlış. Bu ülkenin her evladı Anayasa ve hukuk içerisinde kalarak fikirlerini özgürce beyan eder" ifadesini kullanan Çıray, şunları kaydetti:

"Bıktık bu darbe paranoya ve tiyatrosundan. Bu ülkenin 400 bin askeri var. 300 bin polisi. Bir de darbelere karşı canını verecek Türk milleti. Darbe yapmaya niyeti olanı tükürükle boğarız, tükürükle."

"SANDIK TEK MEŞRU GÜÇ VE ARAÇTIR"

Amiraller bildirisini Twitter'dan kınayan İYİ Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu da şunları kaydetti:

"Millet iradesine yönelik her türlü darbe, tehdit ve imaya dair tavrımız belli, duruşumuz nettir. Demokrasi ve milli egemenliğe karşı her girişimin dün olduğu gibi bugün de yarın da karşısındayız. Sandık, iktidarı değiştirecek tek meşru güç ve araçtır. Başka hiçbir gücü tanımayız.

Bildirinin dilini buyurgan ve tehditkar bulduğumu ifade etmeliyim. Ne söylediğiniz kadar nasıl söylediğiniz de çok önemlidir. Haklı endişelerinizi haksız ve hadsiz bir üslup ile söylerseniz içinde olduğumuz olağanüstü şartlarda sebep olduğunuz infialin de sorumlusu olursunuz.

Siyaset yapmak isteyenlerin önü açıktır. Endişeleriniz varsa da onların ifade edilmesinin devlet terbiyesine, 15 Temmuz görmüş ordu tecrübesine ve stratejik zekaya uygun olması gerekir. Hasılı kelam: Millet iradesinden başka hiçbir güce eyvallah etmeyiz, müsamaha göstermeyiz."

"EMEKLİ AMİRALLERİMİZ DE AYASOFYA İMAMI GİBİ..."

DEVA Partisi kurucularından Metin Gürcan da tepki çeken bildiri ile ilgili dikkat çeken sözler sarf etti: 

Twitter'dan paylaşım yapan Gürcan "Emekli amirallerimizde değişik konularda düşüncelerini özgürce ifade eden Ayasofya imamı gibi Anayasa 26. maddeden faydalanan sivil Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarıdır. Gündemdeki açıklamadan 'darbeci' üretme çabası art niyettir. Memleket hayrına değildir" ifadelerini kullandı. 

"DARBECİLERE MAHSUS BİR ÖZELLİK..."

CHP Sözcüsü Faik Öztrak da amirallere yönelik 'darbe' suçlamalarını eleştirerek "103 tane amiralin açıklamasından darbe çıkartmak olsa olsa sivil darbecilere mahsus bir özelliktir" ifadelerini kullandı.

Cumhuriyet'e konuşan Öztrak, şunları kaydetti:

"Türkiye'nin gündeminin bu olmaması lazım. Hem ekonomik olarak hem de pandemi açısından çok kötü günlerden geçiyoruz. AKP'nin bunun üstünü örtmek için buradan darbe çıkartmasını anlayamıyorum. İnsanlar montröyle ilgili fikirlerini açıklamışlar.

Baktığınız zaman o metnin içinde ben bir darbe tetikçiliği görmedim. Açıkcası gerçekten ne yaptıkları belli değil. O metne bakınca kim nerede darbe tetikçiliği yapıyormuş? Her yerden bir şey çıkartıyorlar. Türkiye'de kimsenin söz söyleme özgürlüğü, fikrini açıklama özgürlüğü yok herhalde."

"İKTİDAR PARTİSİ BİLDİRİNİN ÜZERİNDE TEPİNİYOR"

İYİ Parti lideri Meral Akşener, 103 amiralin duyurduğu bildiri ile ilgili basın toplantısı düzenledi.

"Emekli silahlı bürokratlara sesleniyorum" ifadesini kullanan Akşener "İYİ Parti, siyaset kurumunun yerine geçmeye çalışan herkesin karşısında olacaktır" dedi. İktidarın tavrını da sert sözlerle eleştiren Akşener "İktidar partisi ve mensupları bu bildirinin üzerine tepiniyor" diye konuştu. 

"KÖTÜ NİYETLİ BİR SORUMSUZLIK ÖRNEĞİ..."

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da bildiriye karşı olduğunu duyurdu. 

Twitter'dan paylaşım yapan Davutoğlu, şunları kaydetti: 

"Gelecek Partisi, milli iradenin, hukuk devletinin ve demokrasinin yanındadır. Militarist ya da sivil fark etmez, darbe heveslilerine geçit verilemez. Bildiri, ülkenin tarihsel hafızasını ve içinden geçtiği hassas süreci göz önüne almayan, kötü niyetli bir sorumsuzluk örneğidir."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN