Soylu'nun Prof. Ergüder’i eylemler için telefonda uyarması tepki çekti

Soylu'nun Prof. Ergüder’i eylemler için telefonda uyarması tepki çekti

İçişleri Bakanı Soylu’nun Boğaziçi Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder’i telefonla arayarak eylemler nedeniyle uyardığını söylemesi sosyal medyada büyük tepki çekti.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Prof. Dr. Melih Bulu’nun Boğaziçi Üniversitesi’ne rektör olarak atanmasının ardından başlayan protestolardan üniversitenin eski Rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder'i sorumlu tutması tepki çekti. Soylu katıldığı bir televizyon programında Prof. Ergüder'i telefonla arayarak uyardığını belirterek, “Kendisini aradım böyle işlere girmemesi lazım geldiğini söyledim. Benim yaşım 80, ben bu işlerle uğraşmıyorum' dedi. Hayır bu işlerle uğraştığınızı biliyorum...” ifadelerini kullandı. 

28 Şubat döneminde başörtülü öğrencilerin haklarını da savunmuş saygın bir bilim insanının Bakan Soylu tarafından telefonla uyarılması, muhalefet partilerinin ve pek çok kişinin tepkisini çekti. 

ÇEVİKÖZ: DEMOKRATİK BİR HAKTIR

CHP Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ünal Çeviköz, Prof. Ergüder'in öğrencisi olmaktan gurur ve onur duyduğunu ifade ederek, “Prof.Dr. Üstün Ergüder’in taviz vermeden savunduğu ve bana olduğu gibi tüm öğrencilerine titizlikle aktardığı ‘akademik özgürlük’ kavramı herkesin anlaması beklenmeyecek kadar önemli ve vazgeçilemez bir demokratik haktır” dedi.  

 

 

TURHAN: TÜRKİYE'NİN DEĞERLERİNE HOYRATÇA SALDIRILMASINI KINIYORUM

Gelecek Partisi Kurucular Kurulu Üyesi İbrahim Turhan da sosyal medya hesabı üzerinden Soylu’nun uyarı açıklamasına tepki göstererek, Prof. Dr. Üstün Ergüder; kendisinden ders almış olmaktan, diplomamın üzerinde imzasının olmasından onur duyduğum değerli bir bilim insanıdır. Türkiye’nin değerlerine hoyratça saldırılmasını kınıyorum. Evet; bize doğru öğretti! Zorunuza gitse de... O kadar da uzun boylu değil!” dedi.  

Tepkisini devam ettiren Turhan, şu ifadeleri kullandı:  

Ayrıca -çok sevdiğiniz ifadeyle söyleyeyim- velev ki Boğaziçi Üniversitesindeki demokratik ve barışçı gösterileri destekliyor olsun. Ne olur? Ölçüyü siz mi koyacaksınız? Üniversitelere, akademik özgürlüğe zarar veren bu “ben dedim oldu” zihniyeti, totaliter yönetim anlayışı zaten. 

 

 

NAS: ERGÜDER'İN VARLIĞINDAN SADECE MUTLU OLUNUR

Anavatan Partisi eski Genel Başkanı Nesrin Nas da Soylu’nun açıklamasına tepki göstererek, şunları söyledi:  

Yakından tanımaktan onur duyduğum, eleştirel bakışından feyz aldığım, her zaman aklın sesi olan, iliklerine kadar demokrasi ve özgürlüklere inanmış Üstün Ergüder Hoca’yı hedef alan Bakan Soylu’yu kınıyorum. Üstün Ergüder’in varlığından sadece mutlu olunur. 

 

 

NOYAN: 28 ŞUBAT'TA FAŞİZME GEÇİT VERMEYEN İNSANDAN BAHSEDİYORUZ

Yazar Kuzgun Nogay ise şu ifadelerle tepkisini dile getirdi:  

28 Şubat'ta ceberrut devletin arkasında saf tutmuş insanların Üstün Ergüder hocaya laf söylemesi sadece komiktir. ‘Başörtülüler sınava alınmasın’ uyarısı geldiğinde, ‘hiç kimse başörtüsünden dolayı dışlanamaz’ diyerek karşı çıkan ve faşizme geçit vermeyen insandan bahsediyoruz! 

 

 

ERENSÜ: HEDEF GÖSTERME KABUL EDİLEMEZ 

Sosyolog Sinan Erensü, hedef göstermenin kabul edilecek bir şey olmadığını belirterek, şunları söyledi:  

Üstün Ergüder hocamızın telefonla aranarak gözdağı verilmesi, ekranlardan hedef gösterilmesi kabul edilebilecek, normalleştirilebilecek bir şey değil. Boğaziçi'ndeki itiraz bir-iki kişinin değil ülkenin büyük kesiminin hak verdiği bir itirazdır, kriminalize edilemez.  

 

 

ERGÜDER: ÖZGÜRLÜKTEN KORKACAK BİR ŞEY YOK 

Boğaziçi Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, Karar gazetesi yazarı Taha Akyol'a verdiği röportajda, “Benim Boğaziçi Üniversitesinde 31 yıl, Sabancı Üniversitesinde ise 12 yıl deneyimim oldu. Özgürlüğün üniversitelerde ne kadar önemli olduğuna fazlasıyla şahit oldum. Özgürlükten korkacak hiçbir şey yok. Sorumlu bireyler olmak ancak özgürlüklerin kullanarak öğrenilir” ifadelerini kullanmıştı.  

İdeolojik kamplaşmaya dikkati çeken Ergüder, “Cemaatler, ideolojik kamplar insanların düşünme kapasitelerini sınırlıyor, dogmalara, tek gerçekler dünyasına hapsediyor... Siyasallaşma da kamplaşmaya benziyor. Üniversite yaşamınızda siyaseti ön plana çıkartırsanız gerçeğin, bilginin peşinden koşmanızı anlamsız yapar” demişti.  

SOYLU NE DEMİŞTİ?  

A Haber'de konuşan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, çeşitli açıklamalarında rektör atanmasını doğru bulmadığını söyleyen siyaset bilimci Prof. Dr. Üstün Ergüder'in yazılarıyla tahrik ettiğini iddia ederek kendisini aradığını ve "Bu işlere girmemesi lazım geldiğini" söylediğini belirtti. 

Soylu şöyle dedi:  

"Kendisini aradım böyle işlere girmemesi lazım geldiğini söyledim. Bu üniversite sizin çocuğunuz gibi ne olursunuz yapmayın. Üstün Ergüder... Bu işlerin göbeğindendir ve içindedir. 'Benim yaşım 80, ben bu işlerle uğraşmıyorum' dedi. Hayır bu işlerle uğraştığınızı biliyorum. 'Bana soruyorlarsa ben ne yapayım' dedi. Hala daha bu işleri kaşımak için yazılar yazıyor, tahrik ediyor. 'Çocuklara doğru öğretmişim de mi' diyor. Hadi reddetsin de göreyim. 80 yaşında. Bu ülkenin ekmeği ile büyümüş, Boğaziçi Üniversitesi'ni öğretim üyelerinin üzerinden karıştırması ahlaksızlığın dibidir. Bu kadar basit. Buna pirim vermeyiz ve vermeyeceğiz." 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (24)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
24 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN