2025 kış transfer döneminde dünya futbolunda 5 bin 863 uluslararası transfer gerçekleşti ve 2,35 milyar dolar harcanarak rekor kırıldı. Türkiye, yurtdışından transfer edilen oyuncular için en fazla bonservis ödeyen ülkeler arasında Avrupa’da 5., dünyada ise 8. sırada yer aldı.
FIFA’nın 2025 kış transfer sezonu raporuna göre, dünya futbolunda ara transfer döneminde rekor sayıda uluslararası transfer yapıldı. Ocak ayında toplam 5 bin 863 uluslararası transfer kaydedilirken, bu rakam bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 artış gösterdi.
Ayrıca kulüpler, uluslararası transferlere toplam 2,35 milyar dolar harcayarak tüm zamanların en yüksek ocak ayı harcamasına imza attı. Bu tutar, Ocak 2024’e göre yüzde 57,9, Ocak 2023’e göre ise yüzde 47,1 oranında bir artışa işaret ediyor. Kadın futbolundaki transfer harcamalarında da artış yaşandı ve 455 uluslararası transfer için 5,8 milyon dolar bonservis ödendi.
EN ÇOK HARCAMA YAPAN İNGİLİZ TAKIMLARI
Uluslararası transferlere en fazla bütçe ayıran ülke 622 milyon dolar ile İngiltere oldu. Onu sırasıyla Almanya (296 milyon dolar), İtalya (224 milyon dolar), Fransa (210 milyon dolar) ve Suudi Arabistan (202 milyon dolar) takip etti.
EN ÇOK GELİR ELDE EDEN FRANSIZ TAKIMLARI
Öte yandan, en fazla bonservis geliri elde eden ülke Fransa oldu. Fransız kulüpleri uluslararası transferlerden 371 milyon dolar kazanç sağladı. Almanya (226 milyon dolar), İngiltere (186 milyon dolar), Portekiz (176 milyon dolar) ve İtalya (162 milyon dolar) da bonservis gelirlerinde üst sıralarda yer aldı.
TÜRKİYE, AVRUPA’DA İLK 5’TE!
Türkiye, ara transfer döneminde uluslararası transfere en fazla bonservis harcayan ülkeler arasında Avrupa’da 5., dünyada 8. sırada yer aldı. Türk kulüpleri, transfer için toplam 73,6 milyon dolar harcayarak İspanya ve Belçika gibi futbol ülkelerini geride bıraktı.
Dünyada en fazla bonservis harcayan ilk 10 ülke arasında Avrupa dışından Suudi Arabistan, ABD, Brezilya ve Arjantin de yer aldı.
Dünyada bu kış transfer döneminde uluslararası transfere en fazla bonservis veren ülkeler sırayla İngiltere (190 futbolcu için 622 milyon dolar), Almanya (137 futbolcu için 296 milyon dolar), İtalya (129 futbolcu için 224 milyon dolar), Fransa (122 futbolcu için 210 milyon dolar), Suudi Arabistan (87 oyuncu için 202 milyon dolar), ABD (96 oyuncu için 145 milyon dolar), Brezilya (471 oyuncu için 76,3 milyon dolar) ve Türkiye (70 oyuncu için 73,6 milyon dolar) oldu.
İLK 10'DA AVRUPA DIŞINDAN 4 ÜLKE VAR
Listede ilk dört, Avrupa'dan oluşurken bu ülkeleri sırasıyla Suudi Arabistan, ABD ve Brezilya takip etti.
Dünyada 2025 kış transfer döneminde uluslararası transfere en fazla bonservis veren 8. ülke Türkiye, Avrupa'da ise 5. sırada bulunuyor.
Suudi Arabistan, kış transfer döneminde yurtdışında oynayan 87 oyuncu için 202 milyon dolar bonservis bedeli, ABD ise 96 oyuncu için 145 milyon dolar ödedi.
Futbolcu yetiştiren ülkeler arasında gösterilen Brezilya, kış transfer döneminde 471 uluslararası futbolcu transferi için 76,3 milyon dolar bonservis verirken Türk kulüpleri ise sadece 70 oyuncu için 73,6 milyon dolar ödedi.
Listede 9. sırada yer alan Arjantin ise yurtdışında oynayan 265 oyuncu için 67,4 milyon dolar bonservis öderken 10. sıradaki Belçika, 103 oyuncu için 48,5 milyon dolar harcadı.
Avrupa'nın en büyük 5 futbol ülkesinden biri olan İspanya ise 200 uluslararası transfer için 43,6 milyon dolar harcayarak listede 11. sırada yer aldı.