Ali Koç'tan 'Putin' tezahüratı açıklaması: Özür dilemeyeceğiz Ukrayna'dan özür bekliyoruz

Ali Koç'tan 'Putin' tezahüratı açıklaması: Özür dilemeyeceğiz Ukrayna'dan özür bekliyoruz

Dinnamo Kiev maçında Fenerbahçe taraftarlarının 'Putin' tezahüratına ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Ali Koç Ukrayna’dan özür dilemeyeceklerini söyledi. Koç “Ukrayna büyükelçisinin hadsiz söylemleri sonrasında onlar bizden özür dilemeli” dedi ve ekledi: "Bence yakışıksız ve gereksiz, Fenerbahçe kimliğinden uzak bir tezahürattı ama ne yapacağız, ağızlarına fermuar mı koyacağız? "

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç, Faruk Ilgaz Tesisleri'nde gerçekleştirilen Yüksek Divan Kurulu toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başkan Ali Koç, Şampiyonlar Ligi'nde Dinamo Kiev karşılaşmasında konuk takımın attığı ilk golden sonra sarı-lacivertli tribünlerin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin lehine tezahüratta bulunması sonrasında UEFA'nın konuyla ilgili olarak soruşturma başlatması hakkında konuştu.

Ukrayna'dan özür dilemeyeceklerini kaydeden Başkan Ali Koç, "Fenerbahçe taraftarlarından, ülkemizi bombalayan Rus katil ve saldırgan lehine destek sözlerini duymak çok üzücü" açıklamasında bulunan Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar ve "Putin'i İstanbul'da yendik" şeklinde konuşan Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko'ya tepki gösterdi.

"Onlar bizden özür dilesin"

Rus lider Putin lehine yapılan tezahüratları 'gereksiz' olarak tanımlayan Başkan Koç'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:

"Ukrayna'dan özür dilemeyeceğiz. Niye dilemeyeceğimizi de size biraz sonra anlatacağım. Ukrayna'nın da dış işleri sözcüsünün, büyükelçisinin haksız söylemlerine baksanız onlar bizden özür dilemeli. Siz herhalde maçta bulunmadınız, medyada her konumuza maydanoz olan rakip taraftarların sosyal medyada yaptığı çalışmalardan etkilenmiş olmanız lazım. Özür dilememizi istemeniz Fenerbahçe Spor Kulübü'ne hakarettir. 12 numaralı formanın hocaya hediye edilmesi, saygı duyarım. Pek çok kulüpten teklif olmasına rağmen bize gelmesine sebeplerden biri taraftarımızdı. O anlayışla yaptık, yanlışsa affınıza sığınırız

Orta sahayı geçemiyorlardı

İlk maç bariz üstünlükle oynadık ve bu sene çok iyi olacak dedirtti. Buraya geldik 57 dakika neredeyse top göstermedik. Bırakın kalemize fırsat yaratmayı orta sahayı geçemiyorlardı neredeyse. Bariz bir golümüz verilmedi. Ben stattayken fark etmedim. Eve gidince baktım bariz gol verilmemiş resmen. Kartlarda durumu görüyorsunuz. Evet atılabilirdi ama çok rahatlıkla atılmayabilirdi İsmail. Faul üzerin bir de üstüne penaltı kaçırdık. O gün o tribünde olan kimse eleneceğimizi beklemiyordu. Futbolda bu sezon için bence müthiş heyecan verici bir sezon olacak. Keşke kötü oynasaydık da elenmesiydik ama elendik.

İnsanların ağzına fermuar mı kapacağız?

İkinci golü yedik bir şey olmadı. Elendik böyle tezahürat olmadı. Birinci golde oldu. Bana göre yakışıksız, gereksiz bir tezahürattı. Fenerbahçe kimliğinden, değerlerinden, duruşundan çok uzak bir tezahürattı ama ne yapalım insanların ağzına fermuar mı kapacağız? Maçtan önce UEFA'ya ne söyleyeceğiz mi diyeceğiz? Niye oldu, o tepki maçtan önce Türkiye'de bir takımda eskiden top oynayan bir kalecinin maçtan önce eski kulübünün işaretini yaparak tribünleri germesiyle başladı. Yedek kulübesinden fırlayarak öyle hareketler yaptı ki bununla beraber golü atan da yaptı. Bariz bir tahrik var ama yine de yakışmadı bize bu söylemler. Lucescu'ya teşekkür etmek istiyorum kendisi yanına çağırıp bağırdı oyuncuya. Söz açılmışken, yine eksik bilgiyle Lucescu tezahüratı protesto etmek için toplantıya katılmadı deniliyor.

Bizi savaş sempatizanı gibi sunmaya çalışanlara ağır geliriz

Bir anlık bir öfkeyle bile olsa bu tezahüratın yapılmasını gereksiz buluyorum. Ama 115 yıllık şanlı tarihiyle büyük Fenerbahçe camiasını, bir kısım taraftarın anlık öfkesi ama haksız söylemiyle yaftalamaya çalışmak sporun ne olduğunu bilmeyen binlerce taraftarın maç adrenaliyle tamamen karşısındaki incitmek için yaptığı 20 saniyelik hareketi sanki koordine yapılmış gibi yansıtanları da kınıyorum. Uykumu kaçıran konu bu kimsenin bunu yapmaya hakkı yok. Türkiye'nin de Fenerbahçe'nin de işgalle savaşla ilgili duruşu nettir. Nedir o duruş, biz kimsenin yanında değiliz. Savaşa karşıyız, insanlığın yanındayız. Bizim duruşumuz bu kadar nettir. Biz de Ukraynalı sporcu da var Rus sporcu da var. Fenerbahçe, Türkiye'nin en büyük Sivil Toplum Kuruluşu'dur. Kurulduğundan beri toplumu ilgilendiren her konuda reaksiyon vermiş herkesin kafasını kuma gömdüğü zamanda bile susmamıştır. Savaş sempatizanı gibi sunarak analizler yapmaya çalışanlara Fenerbahçe ağır gelir bunu da kafanızın bir yerine yazın

Ukrayna büyükelçisi ve dış işleri bakanını kınıyorum

Daha henüz kimse Rusya işgaline sesini çıkarmamışken tüm spor camiasında ilk tepkiyi veren Fenerbahçe Kulübü'dür bu ülkede. Bizi Shakhtar Donetsk takımına sorun. Barış için futbol diyerek geliri Ukrayna ile paylaşılan hatta hepsi verilen bir maç yaptık. 15 gün boyunca maçtan önce biz ağırladık o takımı. TFF tesislerinde geçirdiler yarısını. Diğer yarısın da bizim maliyetimizle İstanbul'da geçirdiler. Güzel bir maç oldu. Hal böyleyken 20 saniyelik tezahüratı organize işmiş gibi bizi lekelemeye çalışanları şiddetle reddediyorum ve bu durumdan kendine vazife çıkaran Ukrayna büyükelçisi ve dış işleri bakanı olsun burada huzurunuzda kınıyorum. Sayın büyükelçi, yönetim kurulu üyelerimizden biriyle temasa geçmiş bu konuda 'çok da kafanıza takmayın' demiştir. Ama görünürde farklı duruş sergilemişlerdir ve son derece yakışıksız laflar etmişlerdir.

UEFA çite standart uygulamamalı

Avrupa'da ne garip paçavralar simgeler açıldığını biliyor musunuz? Bütün ülkeye mal etmek her vatandaşı sorumlu tutmak, inanın açılan pankartlar oradaki ırkçılık bunla mukayese bile kabul etmez. Yazık gerçekten. Dost bildiğimiz bir yerden bize ithamlar etmesini ben kabul edemem. UEFA çite standart uygulamamalı. Sporla siyaset iç içe girmemeli. Spor tarih boyunca barış için yüzlerce örnek var. Burada da spor bu işgal dışında tutulmalıydı. Kuzey ile Güney Kore kadın buz hokeyi takımları beraber kış olimpiyatlarına katıldı. Ortak olimpiyat için başvuru yaptılar. Spor siyaset üstündedir, barış için kullanılıyor. Ama siz gelip bu şekilde davranırsanız bu ithamlara maruz kalmış bir kulüp başkanı olarak ben de sormak zorundayım.

UEFA mı karar verecek tribünde ne tezahürat yapılacağına

UEFA mı karar verecek tribünde ne tezahürat yapılacağına. Orda yapılan tezahüratlarda ismi geçen kişiye küfür etsek madalya mı verecektiniz. Ya da Almanya, İngiltere lehine tezahürat yapsak siyasi olmayacak mıydı? Ne işi var bunla bunu karşılaştırıyorsunuz. Şırnak'ta yaşanan terör saldırısı sebebiyle milli takım siyah kol bandı takmak istedi, izin vermedi UEFA. Afganistan'a da asker kaybı için izin verdi bir maçta. Asker selamı olayı vardı Başakşehir'de. Hemen üstümüze çöktüler. Bir sürü mücadele sonunda iş nerelere getirildi para cezasıyla konu kapatıldı. Aynı konuyla ilgili Atletico Madrid maçında asker selamını Melihe koşan Dybala yaptı ama disiplin soruşturması olmadı. Siz kendinizi siyasete soktunuz. Sokarsanız size şunu sorarlar 95'de 8 bin genç Müslüman erkek Srebrenitsa'da katledildi o zaman bir şey uyguladınız mı? En büyük olay olarak tarihe geçti. Ben bunu soruyorum ülke adı vermiyorum bir şey yaptınız mı sportif anlamda. Fenerbahçe olarak son derece rahatsızız. Çifte standardın rahatsız edici olduğunu düşünüyoruz hiç bir taraf değiliz. Savaşta her iki ülkeden de sporcumuz mevcuttu. Biz savaşa karşıyız. Bizi değerlendirirken bu şekilde değerlendirin lütfen UEFA yetkilileri" dedi.

Öyle bir savunma hazırladık ki çağrılmadan yollayacağız

Ama ışık hızıyla sorgulamadan adım atması tamamen medyadan çıkan haberlerdendir. Öyle bir savunma hazırladık ki çağrılmadan yollayacağız. Yaşananların hepsi net ve sabit. 20 saniye oluyor niye olduğu ortada. Haklı bir tepki haksız bir söylem. Türkiye'ye mal etmek kabul edilemez. Büyükelçi ve dış işleri sözcüsünün söylemleri kesinlikle kabul edilemez" diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN