EYT borsaya yaradı! Resmen patlama yaşanıyor: O günden sonra yatıran parasını katlıyor!

EYT borsaya yaradı! Resmen patlama yaşanıyor: O günden sonra yatıran parasını katlıyor!

Borsa İstanbul'da yatırımcı sayısı hızla artmaya devam ediyor ve son bir haftada 600 bin yeni yatırımcıyla birlikte toplam yatırımcı sayısı 4,5 milyonun üzerine çıktı. Yeni yatırımcıların çoğunluğu EYT'lilerden oluşurken, tazminatlarını aldıktan sonra hemen borsaya akın ettiler. Ancak uzmanlar, bu durumun dikkatli bir şekilde ele alınması gerektiği konusunda uyarıyor. Ekonomist Aytunç Kocabalkan, "Borsayı tanımadan 'borsada yatırım yapacağım' diye düşünerek emekli parasını borsaya yatırmak, kaybetmeyi kabul etmek demektir" şeklinde konuştu.

Son dönemde Türkiye'de emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) konusu oldukça gündemdeydi. EYT'liler, emekli olabilmek için gereken yaşa ulaşamadıkları için maaşlarını alamıyorlardı. Ancak sonunda yapılan düzenlemelerle birlikte EYT'liler de emekli olabildi ve ilk maaşlarını almaya başladılar.

EYT'lilerin emekli olabilmesi, tazminatlarını da alabilecekleri anlamına geliyordu. Tazminatını alan birçok kişi ise paralarını borsaya yatırmaya karar verdi. Bu durum, son bir haftada Borsa İstanbul'daki yatırımcı sayısının 600 bin artmasına neden oldu ve toplam yatırımcı sayısı 4,5 milyonu geçti.1

Bu yeni yatırımcıların önemli bir kısmını EYT'liler oluşturuyor. Ancak uzmanlar, borsaya giren herkesin dikkatli olması gerektiği konusunda uyarıyor. Ekonomist Aytunç Kocabalkan, "Borsaya çok ciddi bir ilgi oldu. 4 milyona yaklaşan yatırımcı sayısının artmasının nedeni buydu. Borsayı tanımadan 'borsada yatırım yapacağım' diyerek emekli paranı borsaya getiriyorsan zaten baştan kaybetmeyi kabul ediyorsun demektir. Küçük yatırımcı değil de küçük kumarbaz mı olmak istiyorsunuz? Önce kendinize bu soruları sormanız gerekiyor. Buraya koyacağınız para ihtiyacınız olmayan bir para olması lazım" şeklinde konuştu.

Uzmanlar, borsada yatırım yapmadan önce iyi bir araştırma yapılması gerektiği konusunda hemfikir. Borsanın riskli bir alan olduğunu ve yatırımcıların dikkatli olmaları gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca borsaya yatırım yaparken yatırımcıların kendi risk profilini doğru bir şekilde belirlemesi ve yatırım yapacakları hisse senetlerini, yatırım fonlarını ya da diğer yatırım araçlarını iyi bir şekilde analiz etmeleri gerektiğini belirtiyorlar.

Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN