Merak edilen soru yanıt buldu! Trabzonspor-Beşiktaş maçında kural hatası var

Merak edilen soru yanıt buldu! Trabzonspor-Beşiktaş maçında kural hatası var

Beşiktaş-Trabzonspor maçında kural hatası yapıldığı gerekçesiyle maçın tekrarı için Türkiye Futbol Federasyonu'na resmi başvuruyu yaptı. Eski hakemler Deniz Ateş Bitnel, Murat Fevzi Tanırlı ve Serdar Çakman karşılaşmada kural hatası olup olmadığına dair KARAR'a değerlendirmelerde bulundu. Üç isimde karşılaşmadaki hatanın net bir kural hatası olduğunu belirtirken Bitnel ve Tanırlı, maçın tekrarlanmasının düşük ihtimal olduğunu kaydetti. Çakman ise maçın tekrarlanacağı görüşünü savundu.

FURKAN UZUN

Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Trabzonspor, evinde ağırladığı Beşiktaş'la 1-1 berabere kaldı. Karşılaşmanın 47. dakikasında yaşananlar tartışmalara neden oldu.

Kaleci Uğurcan Çakır, karşılaşmanın 47. dakikasında Trabzonspor'un savunma oyuncusu Hüseyin Türkmen'in geri pasında topu elle kontrol etti. Karşılaşmanın hakemi Zorbay Küçük endirekt serbest vuruş kararı verdi. Beşiktaşlı oyuncuların vuruşunda top baraja takıldı. Siyah-beyazlı kulüp karşılaşmada kural hatası olduğunu belirterek maçın tekrarlanması için Türkiye Futbol Federasyonu'na (TFF) resmi başvuruyu yaptı.

Eski hakemler Deniz Ateş Bitnel, Murat Fevzi Tanırlı ve Serdar Çakman karşılaşmada yaşanan hatanın kural hatası olup olmadığını KARAR'a değerlendirdi.

Bitnel ve Tanırlı maçın tekrar edilmesine düşük ihtimal verirken Çakman ise maçın tekrar edileceği görüşünü savundu.

deniz-ates-001.jpgDENİZ ATEŞ BİTNEL

DENİZ ATEŞ BİTNEL: NORMAL ŞARTLARDA KURAL HATASI NEDENİYLE MAÇIN TEKRAR EDİLMESİ GEREKİR

Bu bir kural hatasıdır. Kural hatası olduğu zaman, hata olduğunu düşünen takım Türkiye Futbol Federasyonu'na başvuru yapar, bu başvuru sonucunda Federasyon Merkez Hakem Kurulu'ndan tavsiye ister. Merkez Hakem Kurulu bu başvuru üzerine hakeme pozisyonda ne gördüğünü sorar. Hakem eğer ''ben kalecinin topu kale alanının dışında aldığını gördüm, bu yüzden oyunu böyle başlattım'' derse o zaman bu hata hakem hatasına dönüşür.

Burada hakemin beyanatı önemli. Hakem, oyunu yanlış yerden başlattığını belirtirse bu hata kural hatası olarak geçer. Bu da hakemin kuralı yanlış uyguladığı anlamına gelir. Ülkemizde daha önce Kasımpaşa- Beşiktaş maçında hakemin beyanatına rağmen maç tekrar edilmişti. TFF tarihte ilk defa MHK ve hakemin verdiği beyanatı hiçe sayarak bir kural hatası yapıldığına karar vermişti. Bu örnekte olduğu gibi Federasyon, hakemin beyanatını hiçe sayma yetkisine de sahip. Son kararı TFF Yönetim Kurulu verir hakem MHK'den görüş alır. VAR, bu tarz pozisyonlarda hakemin yanlış karar vermesini engellemek amacıyla var. Bu pozisyonda VAR hakemi kesinlikle müdahale etmeliydi.

Hakemin görüntüyü izleyip daha sonrasında karar verme şansı olmasına rağmen oyunu bu şekilde başlatması sıkıntılı bir durum. Dolayısıyla maçın normal şartlarda kural hatası nedeniyle tekrar edilmesi gerekiyor. Ama, burada TFF'nin vereceği karar önemli.

'MAÇ TEKRAR EDİLİRSE TAKIMLAR KADRODA DEĞİŞİKLİK YAPABİLİR

Maç tekrar edilirse en baştan başlar. Çünkü maçta yaşanan bu hatadan sonra atılan iki gol var. Bu maç 0-0 sona erseydi o zaman kaldığı yerden başlaması gerekirdi. Bunun dışında eğer maç en baştan başlatılırsa takımlar sahaya aynı kadroyla çıkmak zorunda değiller. Sadece cezalı olan oyuncuları oynatamazlar. Onun dışında takımlar kadrolarında herhangi bir değişiklik yapabilir.

MAÇ İPTAL OLSA DAHİ LARİN'İN KIRMIZI KARTI İPTAL OLMAZ

Larin, pozisyon gereği bir kırmızı kart görmediği, ekstra ceza gerektirecek bir hareket yaptığı için maç iptal olsa dahi Larin'in kırmızı kartının iptal olmama ihtimali çok yüksek. Larin'in kırmızı kartında Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu'nun (PFDK) vereceği karar önemli. Rakibe tokat atmanın ekstra bir cezası olduğu için maç tekrar edilse dahi Larin, tekrar maçında cezalı olabilir. Bu yüzden ben bu cezanın iptal edileceğini düşünmüyorum. Ama pozisyon gereği görülen bir kırmızı kart olsaydı Larin tekrar maçında oynayabilirdi. Larin 2-3 maç ceza alırsa ve tekrar maçından önce bu 3 maçlık cezasını doldurursa Larin bu sefer tekrar maçında oynayabilir.

MAÇIN TEKRAR EDİLECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM

Dediğim gibi maçın tekrar edilip edilmemesi konusunda hakemin beyanatı önemli. Hakemler genelde yaptıkları hatayı kabul etmezler. Dolayısıyla hakem kendi durumunu anlatacaktır. Ama bu sefer de VAR hakemi ceza alabilir. Ben bu maçın tekrar edileceğini düşünmüyorum.

Fenerbahçe- Trabzonspor maçında problem yaşamış Zorbak Küçük'ü Trabzonspor- Beşiktaş maçına atamak zaten atama kriterlerine göre sıkıntılı bir durum. Hem Zorbay'ın verdiği kararların hem de MHK'nın icraatlarının tartışıldığı bir ortamda bu atama tuz biber oldu.

VAR HAKEMİ UZUN SÜRE CEZA ALMALI

Ya Zorbay Küçük ya da karşılaşmanın VAR hakemi uzun bir süre ceza alacaktır. Aralarındaki konuşma dinlenecektir. İkisinde de hata varsa iki hakem de uzun süre ceza alacaktır. Beşiktaş'ın maçın tekrar edilmesine yönelik bir başvurusu olduğu için VAR kayıtları kesinlikle dinlenecektir. Bu kayıtlardan sonra hakemler hakkında bir karar verilebilir. Şuan için iki hakemden birinin uzun süre ceza alacağını düşünüyorum. Az önce de dediğim gibi bu pozisyona müdahale etmesi gerekirken herhangi bir müdahalede bulunmayan VAR hakeminin uzun süre ceza alması gerekiyor. Yüzde yüz gol pozisyonunda verilen kırmızı karta müdahale etmeyen VAR hakemi düşünün. Bu maçın VAR hakeminin yaptığı hata aynı bu hataya benzer bir hata. Kural hatası bir hakemin yapabileceği en büyük hatadır. Maç içerisinde pozisyonları göremeyebilirsiniz, süzemeyebilirsiniz. Ancak kuralları bilmek zorundasınız çünkü sizin işiniz bu.

SONUCA ETKİSİ YOK

Eğer bu hata maçın sonucuna etki yapsaydı hiç tartışmasız maç kesinlikle tekrar edilecekti. Kural hatası olan bu pozisyonun golle sonuçlanmaması TFF tarafından ''sonucu etkilemedi'' şeklinde yorumlanabilir ki zaten benzer durumlarda FIFA ve UEFA'da aynı şekilde yorumluyor. Hakem ekibinin sıkıntı yaşayacağı aşikar bir durum.

murat-fevzi.jpgMURAT FEVZİ TANIRLI

MURAT FEVZİ TANIRLI: HER KURAL HATASI MAÇIN TEKRAR EDİLECEĞİ ANLAMINA GELMEZ

Bu net bir kural hatasıdır. Ama her kural hatası maçın tekrar edileceği anlamına gelmez. Oyun kuralları kitabında açıkça belirtilen durumlar vardır. Kitapta anlatılan yöntemi farklı bir şekilde uygulayıp, kitaptaki kuralı göz ardı ederse bu net bir kural hatasıdır. Ama diğer türlü yoruma dayalı bir pozisyon olursa bu hakem hatası olur. Burada bir yöntem hatası var. Taça çıkan topa aut atışı kullandırmak gibi bir hata söz konusu. Yöntem hatası olduğu zaman bu kural hatası olarak geçer.

MAÇIN TEKRAR EDİLECEĞİNE İHTİMAL VERMİYORUM

Ama bu kural hatası sonuca etki eden bir hata olsaydı maç net bir şekilde tekrar edilirdi. IFAB ve FIFA'nın ortak görüşü çok özel durumların yaşanması durumunda maç tekrar edilir. Bunun dışında sonucu etkileyen açık bir hata yoksa maç tekrar edilmez. Son 2-3 yıldır çok fazla kural hatası ile karşı karşıya kalıyoruz. Maçın tekrar edileceğine ihtimal vermiyorum çünkü o zaman pek çok maçın tekrar edilmesi gerekiyor. Sonuca etki etmediği için bu kural hatası kayda değer bir hata değil. FIFA ve UEFA'nın tavsiyesi bu yönde. Kullanılan serbest atış olsaydı maç kesinlikle tekrar edilirdi.

Maçın tekrar edilmesi halinde karşılaşmanın kaçıncı dakikada başlayacağına TFF karar verecek. Beşiktaş'ın bu başvurusu 1 hafta içerisinde olumlu veya olumsuz bir karşılık bulacaktır. Bu tarz durumların kararını Federasyon Yönetim Kurulu verir. Karşılaşma tekrar edilirse takımlar sahaya çıkardıkları 11'ler üzerinde değişiklik yapma hakkına sahipler.

serdar-cakmann-001.jpgSERDAR ÇAKMAN

SERDAR ÇAKMAN: MAÇ KESİNLİKLE TEKRAR EDİLMELİ

Kesinlikle kural hatası. Federasyon, Beşiktaş'ın itirazını değerlendirecek. Uluslararası standartlara göre kural hatası varsa maç tekrar edilir. Dolayısıyla Federasyon'un bu kararı vermesi gerekir. Ama TFF son zamanlar hep sürpriz kararlar aldığı için nasıl bir karar çıkacak tam olarak bilemiyorum.

KURAL HATASI VAR

TFF Yönetim Kurulu bu kararı verirken MHK'den görüş alır. MHK'nın görüşü önemli. Ama MHK'nın liyakat ve hiyerarşik durumu bu pozisyon hakkında yorum yapmaya bile yeterli değil. MHK'de buna karar verebilecek bir otorite yok. Pozisyon kaleciye pas anlamı taşımıyor. Hakemi verdiği karar hatalı. Kaleciye geri pas söz konusu değil, sadece ufak bir çarpma söz konusu. Dolayısıyla hakem burada geri pas değerlendirmesi yaparak yanlış bir karar aldı ikinci yanlış ise serbest vuruşun kullanıldığı yer. Dolayısıyla bu kesinlikle bir kural hatasıdır. Ama daha önce maç tekrarı gerektiren kural hatalarını TFF hakem hatası olarak yorumladı. Bu yüzden TFF'nin vereceği kararı tahmin edemiyoruz. Ama kurallar uygulanırsa maç tekrar edilir.

MAÇ TEKRAR EDİLİRSE KIRMIZI KART GEÇERSİZ SAYILIR

Maç tekrar edilirse kırmızı kart geçersiz sayılır. Larin tekrar maçında sahada olabilir.Kural hatasında sonuca etki etmemesi tabi bir etkendir. Ancak, çok önemli değildir. Gol olsaydı maç yeniden mi oynanacaktı? Böyle bir şey olamaz. Burada net bir kural hatası var. Kesinlikle bu maç tekrar edilmeli. Maç tekrar edilirse kaçıncı dakikadan başlayacağına TFF karar verir.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN