Spotify’ın gözü sanatçının telifinde

Spotify’ın gözü sanatçının telifinde

144 milyon ücretli abonesi bulunan popüler müzik dinleme platformu Spotify gözünü müzisyenlerin telifline dikti. Sanatçılara artık istedikleri şarkıyı öne çıkarabileceklerini söyleyen Spotify, karşılığında teliflerinin bir kısmından vazgeçmelerini istedi.

SALİHA SULTAN / KARAR

Dünya üzerinde 144 milyon ücretli kullanıcısı bulunan popüler müzik platformu Spotify sanatçıların istedikleri şarkılarını ön plana çıkarabilecekleri ‘payola’ adlı bir uygulamayı test etmeye başladığını duyurdu.

Söz konusu yeni özellik ile sanatçılar ya da yapım şirketleri, kendileri için öncelikli şarkılar belirleyebilecekler ve algoritma, ilgili şarkıyı sevebileceğini tespit ettiği kullanıcılara öncelikli olarak bu şarkıları sunacak. Spotify, kariyerinin hangi basamağında olursa olsun tüm sanatçıların bu özellikten faydalanabilmesi için ‘öncelikli şarkı’ olarak adlandırılabilecek bu özellik için bir fiyat etiketi sunmayacak.

Ancak sanatçılar, söz konusu şarkı için ‘Promosyonlu telif ücreti’ni kabul etmek durumunda kalacaklar. Bir başka deyişle sanatçı ya da yapım şirketleri, seçmiş oldukları şarkıyı öncelikli hale getirme karşılığında Spotify’dan kendilerine ödenen telif ücretinin bir kısmından feragat edecek.

Spotify’ın ‘telif yükünü azaltmak’ için başlattığı uygulamaya müzik dünyasında ise tepkiyle karşılaştı. Tepkilerin ardından harekete geçen ve 17 bin müzisyenden imza toplayan Dünya Müzisyenler ve Müttefik İşçiler Birliği (UMAW), Spotify’ın müzik akışı pazarındaki en baskın platform olduğu, şirket değer kazanmaya devam ettiği halde sanatçılara yönelik telif kesintisine gitmesini sömürü olarak nitelendirdi.

UMAW yayınladığı açık çağrıda “Koronavirüs salgını nedeniyle tüm canlı müzik ekosistemi tehlikedeyken, müzik çalışanları kesintisiz gelire her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Spotify’ı telif hakkı ödemelerini artırmaya, uygulamalarında şeffaflık sağlamaya ve sanatçılarla savaşmayı bırakmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Spotify’dan ortalama yayın telif hakkını da yükseltmesini isteyen UMAW, ayrıca Spotify’ı şeffaf olmamakla suçladı. Platformun sanatçılar ile ilişkilerinde daha şeffaf olmaya çağıran UMAW “Büyük etiketlerle tüm anlaşmaları herkese açık hale getirin ve payola’ya benzeyen uygulamaları sonlandırın. Ayrıca, Spotify’ı tüm kayıtlarda tüm mühendislere, müzisyenlere ve işçilere hak ettiği değeri vermesi için ısrar ediyoruz” dedi.

Çağrıyla birlikte dünyanın her yerindeki müzisyenlerden internet sitesi üzerinden imza toplamaya devam eden UMAW’ın tepkisine Spotify tarafından henüz bir açıklama yapılmadı. 

KULLANICIYA ZAM, MÜZİSYENE KESİNTİ

Geçen hafta Netflix’in ABD’de abonelik ücretlerine zam yapacağı haberinden sonra bir kötü haber de Spotify’dan gelmişti.

Şirketin abonelik ücretlerini bazı pazarlarda artırmaya başladığını açıklayan Spotify CEO’su Daniel Ek, zamma gerekçe olarak platformun ‘zengin içerikler’ sayesinde önceye göre çok daha değerli olmasını göstermiş, bu nedenle daha yüksek abonelik fiyatlarına sahip olması gerektiğini kaydetmişti.

Söz konusu zammın Türkiye’deki fiyatlara da yansıması bekleniyor. Türkiye’de şu an Spotify’i öğrenciler yüzde 50 indirimli, ayda 8,99, aileler 26,99, tekil aboneler ise 23,99 lira ödeyerek kullanıyor.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN