Spotify 2020 özetine nasıl bakılır? Wrapped nedir?

Spotify 2020 özetine nasıl bakılır? Wrapped nedir?

Dijital müzik platformu Spotify, 2020 yılı özetini hem kullanıcı bazında hem de ülke bazında yayımladı. Spotify Wrapped verilerine göre, Türkiye'de son 1 yılda en çok Ezhel dinlendi. En çok dinlenen podcast yayını ise Kendine İyi Davran oldu.

Her yıl olduğu gibi bu yılda Spotify Wrapped verileri paylaşıma açıldı. Kişisel hesabınızdan www.spotify.com/tr/wrapped internet adresine girerek 2020 yılı istatistiklerinizi öğrenebilirsiniz. Türkiye'de 320 milyon Spotify kullanıcısının neler dinlediğini gösteren yılın en çok dinlenen sanatçısı, albümü, şarkısı, çalma listesi ve podcastleri belli oldu.

SPOTIFY ÖZET NASIL ÖĞRENİLİR 2020?

Milyonlarca kullanıcıya sahip online müzik dinleme platformu Spotify, kullanıcıların 2020 yılında dinlediği müziklerin özetini yayınladı. Spotify bu sene, sadece kişisel 'Özet' deneyimini hatırlatmakla kalmıyor, aynı zamanda 'On Yıllık Özetim' seçeneğiyle kullanıcıların 10 yıla uzanan dinleme verilerini de gösteriyor. Böylece kullanıcılar, 2020 ve on yıl boyunca en çok dinledikleri ve keşfettikleri şarkı, albüm, sanatçı ve podcast yayınlarına erişebilecek.

Sonrasında ise kişiselleştirilmiş çalma listesi üzerinden favori sanatçı ve albümlerinizi yeniden keşfedebilir ya da bu sene Spotify'da en çok dinlenen şarkılara ve 10 yıllık verilere göz atabilirsiniz. Spotify Wrapped 2020 paylaşım kartınızla sonuçlarınızı Instagram, Twitter ve Facebook üzerinden kolayca paylaşabilirsiniz.

SPOTIFY EN ÇOK DİNLENENLER LİSTESİ 2020

* Türkiye'de En Çok Dinlenen Sanatçılar:

Ezhel
Sezen Aksu
Murda
Sagopa Kajmer
Patron
Yüzyüzeyken Konuşuruz
Zeynep Bastık
Emir Can İğrek
Gazapizm
Dolu Kadehi Ters Tut

* Türkiye'de En Çok Dinlenen Kadın Sanatçılar:

Sezen Aksu
Zeynep Bastık
Billie Eilish
Sertab Erener
Sena Şener
Göksel
Tuğçe Kandemir
Dua Lipa
Sıla
Lana Del Rey

* Türkiye'de En Çok Dinlenen Müzik Grupları:

Yüzyüzeyken Konuşuruz
Dolu Kadehi Ters Tut
Duman
Pinhani
Adamlar
Mor ve ötesi
maNga
Perdenin Ardındakiler
İkiye On Kala
BTS

* Türkiye'de En Çok Dinlenen Şarkılar:

Bi Sonraki Hayatımda Gel – Murda, Ezhel
Unutulacak Dünler – Gazapizm
Uslanmıyor Bu – Zeynep Bastık
Leila – Reynmen
AYA – Murda, Ezhel
Sağı Solu Kes – Gazapizm
Kazılı Kuyum – Yüzyüzeyken Konuşuruz
Nimet – Didomido, Eglo G
Dance Monkey – Tones And I
Kafamda Kentsel Dönüşümler – İkiye On Kala

* Türkiye'de En Çok Dinlenen Albümler:

Made In Turkey – Murda, Ezhel
HİZA – Gazapizm
Lights Out – Ufo361
DOĞA – Murda
Akustik Travma – Yüzyüzeyken Konuşuruz
Dünya Günlükleri – Adamlar
Müptezhel – Ezhel
ORMAN KANUNLARI – Ben Fero
Karanlık – Dolu Kadehi Ters Tut
WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO? – Billie Eilish

* Türkiye'de En Çok Dinlenen Podcast Yayınları:

Kendine İyi Davran
umarim annem dinlemez
O Tarz Mı?
Zihnimin Kıvrımları
Fularsız Entellik

* Türkiye'de En Çok Dinlenen Podcast Türleri:

Toplum ve Kültür
Sanat ve Eğlence
Komedi
Hayat Tarzı ve Sağlık
Hikayeler

2020 TÜRKİYE'DE EN ÇOK DİNENEN ŞARKICI: EZHEL

Türkiye'de en çok dinlenen sanatçı üste üste üçüncü kez Ezhel oldu. İkinci sıraya yerleşen Sezen Aksu, ise 'Top 5' sanatçı listesindeki tek kadın ve tek pop sanatçısı olarak dikkat çekti. Türkiye'de en çok dinlenen üçüncü sanatçı Murda olurken, Sagopa Kajmer dördüncü, Patron ise beşinci sıraya yerleşti.

Türkiye'nin 'Top 10' sanatçı listesinde rap müziğin ağırlığı göze çarpıyor. Yine de pop müzik, Sezen Aksu'nun yanı sıra, Zeynep Bastık, Emir Can İğrek gibi isimlerle 'Top 10' sanatçı listesindeki yerini aldı.

Yüzyüzeyken Konuşuruz ve Dolu Kadehi Ters Tut gibi indie grupların da 2020 yılında Türkiye'nin en çok dinlenen 10 sanatçısı arasında yer aldı. 'Top 10' listesindeki sanatçıların tamamının Türk sanatçılardan oluşması dikkat çekti.

En çok dinlenen müzik gruplarında ise indie müzik türü, hem sanatçı sayısı hem de dinlenme oranı açısından 2020 yılında yükselişe geçti. Bu noktada 2020 yılının en çok dinlenen 10 müzik grubu arasında 5 indie grubu yer aldı.

1606802301-en-ok-dinlenen-sanat-lar-2020-t-rkiye-11-001.jpeg

TÜRKİYE'DE EN ÇOK DİNLENEN ŞARKI: Bİ SONRAKİ HAYATIMDA GEL

Geçen yıla kıyasla 2020'de pek çok yeni sanatçı, daha fazla şarkıyı müzikseverlerle buluşturdu. Bu yıl Türkiye'nin en çok dinlenen şarkısı, Ezhel ve Murda'nın 'Bi Sonraki Hayatımda Gel' şarkısı oldu. İkinci sırada Gazapizm'in 'Unutulacak Dünler' adlı kaydı yer alırken, üçüncü sıraya Zeynep Bastık'tan 'Uslanmıyor Bu' yerleşti. 'Top 5' şarkı listesinin devamında da yine rap şarkılarının etkisini görüyoruz. Reynmen'den 'Leila' dördüncü sırada yerini alırken, Ezhel ve Murda'nın bir diğer düetleri 'Aya' ise beşinci sıraya yerleşti.

Türkiye'de 2020 yılında en çok dinlenen 10 şarkının 9'u Türkçe şarkılardan oluşuyor. Listede yer alan tek yabancı şarkı ise Tones And I'dan 'Dance Monkey' oldu.

Türkiye'nin 'Top 10' şarkı listesinde ise rap'e diğer müzik türleri eşlik etti. Yüzyüzeyken Konuşuruz'dan 'Kazılı Kuyum' ve  İkiye On Kala'dan 'Kafamda Kentsel Dönüşümler', Türkiye'de 2020 yılının en çok dinlenen 10 şarkısı arasında yer alan indie şarkılar oldu. Didomido ve Eglo G düeti olan elektro pop türündeki 'Nimet' ise 2020'ye damgasını vurdu.

1606802299-en-ok-dinlenen-ark-lar-2020-t-rkiye-558.jpeg

TÜRKİYE'DE EN ÇOK DİNLENEN KADIN ŞARKICI: SEZEN AKSU

2017 yılından beri zirvedeki yerini korduğu 'Türkiye'de en çok dinlenen kadın sanatçı listesi'nde 2020 yılında da Sezen Aksu ilk sırada yer aldı. Sezen Aksu'yu Zeynep Bastık takip ederken, üçüncü sırada ise Billie Eilish yer aldı. Listenin dördüncü sırasında Sertab Erener'i, beşinci sırasında ise Sena Şener'i görüyoruz.

Türkiye'nin 'Top 10' kadın sanatçı listesinde Billie Eilish'in yanı sıra Dua Lipa ve Lana Del Rey gibi yabancı isimler de yer aldı.

2020 yılı Türkiye'deki kadın sanatçıların müzik sahnesinde daha fazla boy gösterdikleri bir yıl oldu. Spotify'da Türkiye'de en çok dinlenen 150 sanatçı listesindeki kadın sanatçı sayısı, 2019 yılına kıyasla 2020 yılında yüzde 20'ye yakın bir artış gösterdi.

1606802296-en-ok-dinlenen-kad-n-sanat-lar-2020-t-rkiye-846.jpeg

TÜRKİYE'DE EN ÇOK DİNLENEN ALBÜM: MADE IN TURKEY

Türkiye'de 2020 yılında en çok dinlenen albümlere baktığımızda; listenin ilk sırasında Murda'nın Made In Turkey albümünün yer aldığını görüyoruz. Murda'yı sırasıyla Gazapizm'in Hiza ve Ufo361'in Lights Out albümleri takip etti. Dördüncü sırada Murda'nın bir diğer albümü olan Doğa'nın yer alması göze çarparken, Türkiye'nin 'Top 5' albümü listesinin son sırasında ise Yüzyüzeyken Konuşuruz grubunun Akustik Travma adlı albümü yer aldı.

2020 yılının en çok dinlenen 10 albümü arasında Akustik Travma'nın yanı sıra, Adamlar'dan Dünya Günlükleri ve Dolu Kadehi Ters Tut'tan  Karanlık gibi indie albümlerin de kendini gösterdi. Türkiye'nin 2020 yılı 'Top 10' albüm listesindeki tek yabancı albüm ise Billie Eilish'ten geldi ve When We All Fall Asleep Where Do We Go? oldu.

2020 yılının Spotify tarafından hazırlanan en popüler editöryal çalma listesi, 27 milyondan fazla takipçi ile dünya genelinde Today's Top Hits olurken, Hot Hits Türkiye ise Türkiye'deki en popüler editöryal çalma listesi olarak öne çıktı.

1606802300-en-ok-dinlenen-alb-mler-2020-t-rkiye-989.jpeg

DÜNYADA EN ÇOK DİNLENEN ŞARKICI: BAD BUNNY

Dünya genelinde Spotify'da 2020 yılının en çok dinlenen sanatçısı, 8.3 milyon dinlenme ile Porto Riko'lu rapçi Bad Bunny oldu. Bad Bunny'yi ikinci sırada Drake takip ederken, 2020 yılında dünyada en çok dinlenen üçüncü sanatçı J Balvin oldu. Dördüncü sıraya Juice WRLD, beşinci sırada ise The Weekend yer alıyor.

DÜNYADA EN ÇOK DİNLENEN KADIN ŞARKICISI: BILLIE EILISH

Dünya sıralamasına baktığımızda Billie Eilish'in, 2020 yılının en çok dinlenen kadın sanatçısı olarak ikinci kez üst üste zirvede yer aldığını görüyoruz. İkinci sırada Taylor Swift , üçüncü sırada ise Ariana Grande yer alıyor. Dünyanın en çok dinlenen kadın sanatçıları listesinin dördüncü sırasına Dua Lipa, beşinci sırasına ise Halsey yerleşti.

DÜNYADA EN ÇOK DİNLENEN ŞARKI: BLINDING LIGHTS

2020 yılının dünya genelinde en çok dinlenen şarkısı, 1.6 milyar dinlenme ile The Weeknd'den 'Blinding Lights' oldu. İkinci ve üçüncü sırada ise sırasıyla, Tones And I'dan 'Dance Monkey' ve Roddy Ricch'ten 'The Box' yer aldı. 2020 yılının dünyada en çok dinlenen dördüncü şarkısı Imanbek ve SAINt JH'un 'Roses-Imanbek Remix' adlı kaydı olurken, beşinci sıraya ise Dua Lipa'dan 'Don't Start Now' yerleşti.

DÜNYADA EN ÇOK DİNLENEN ALBÜM: YHLQMDLG

3.3 milyar dinlenme ile Bad Bunny'nin YHLQMDLG adlı albümü dünyada en çok dinlenen albüm oldu. Sıralamada The Weeknd'den After Hours ikinci, Post Malone'dan Hollywood's Bleeding üçüncü oldu. 2020 yılının 'Top 5' albüm listesinin dördüncü sırasında Harry Styles'ın Fine Line albümü yer alırken,  Dua Lipa'nın Future Nostalgia albümü listenin beşinci sırasına yerleşti.

PODCAST DİNLEYENLERİN SAYISI ARTIYOR

2020 yılının dünya genelindeki en popüler podcast yayını  The Joe Rogan Experience oldu. Yayını ikinci sırada TED Talks Daily takip ederken, üçüncü sıraya ise The Daily yerleşti. Dördüncü sırada The Michelle Obama Podcast, beşinci sırada ise komedi türündeki Call Her Daddy'nin yer alması dikkat çekti.  Türkiye’de 2020 yılında en çok dinlenen podcast yayınlarının birinci sırasına Kendine İyi Davran, ikinci sırasına   umarim annem dinlemez, üçüncü sırasına ise  O Tarz Mı? yerleşti. Listenin dördüncü sırasında  Zihnimin Kıvrımları bulunurken, beşinci sırada Fularsız Entellik yer aldı.

1606802299-en-ok-dinlenen-podcast-yay-nlar-2020-t-rkiye-452.jpeg

DÜNYADA EN ÇOK DİNLENEN PODCAST

Dünya genelinde en çok dinlenen podcast türleri listesinde ilk sırada Toplum ve Kültür, ikinci sırada ise Komedi türü yer aldı. 2020 yılının 'Top 5' podcast listesindeki üçüncü tür ise  Hayat Tarzı ve Sağlık olarak öne çıktı. Listedeki dördüncü ve beşinci tür ise sırasıyla Sanat ve Eğlence ve Eğitimsel oldu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN