Suudi Arabistan'dan Türk mallarına ambargo

Suudi Arabistan'dan Türk mallarına ambargo

Suudi Arabistan, Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasının ardından 1 Ekim'den itibaren 'Made in Turkey' damgalı Türk mallarına ambargo uygulayacak.

Suudi Arabistan, Türkiye ile ilişkilerinin bozulmasının ardından 1 Ekim'den itibaren 'Made in Turkey' damgalı Türk mallarına ambargo uygulayacak.

Karar nedeniyle Hatay, Diyarbakır, Gaziantep gibi güneydoğu illerinde ihracatın durma noktasına geleceği belirtiliyor.

TEPKİ ÇEKEN SUUDİ ARABİSTAN AFİŞİ

Öte yandan İstanbul Havalimanı'nda Suudi Arabistan'ın, 90. Milli Günü ile ilgili bir afiş yayımlandı. Suudi hükümetinin Türkiye mallarına ambargo uygulamasının ardından yayımlanan afiş, sosyal medyada tepki çekti.

NE OLMUŞTU?

Türkiye-Suudi Arabistan ilişkileri son iki yıldır, Körfez'deki ve Suriye'deki gelişmeler, gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti nedeniyle bozulmuştu. İki ülke arasındaki gerilimin artmasının ardından Suudi Arabistan, Türkiye ürünlerine katma değer vergisini yüzde 5'ten 15'e çıkarmış, yaş meyve ve sebze gibi ürünler gümrüklerde bekletilerek ciddi sıkıntılara neden olmuştu.

Suudi Arabistan 1 Ekim'den itibaren Türk mallarına ambargo kararı alınca Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile iş kuran ve çalışan, hizmet üreten kişilerin yüzde 60’ının Hataylı olduğunu belirterek uyarılarda bulunmuştu.

Çinçin, Türkiye'nin Suudi Arabistan'la 3,1 milyar dolarlık ihracatının 72 milyonunun Hatay'dan yapıldığını ve bu yılın ilk yarısında da ciddi bir düşüş gösterdiğini belirterek Hatay gibi Diyarbakır ve Gaziantep illerinde de ihracatın durma noktasına geleceğini belirtmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (13)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
13 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN