100'den azı keşfedilmişti, bilim insanları yeniden araştırdı! Tam 1.7 milyar T-Rex

100'den azı keşfedilmişti, bilim insanları yeniden araştırdı! Tam 1.7 milyar T-Rex

Yeni bir araştırmada, 66 ila 68 milyon yıl önce dünyada tam 1.7 milyar Tyrannosaurus rex'in (T-Rex) yaşamış olduğu ileri sürüldü. Ancak bilim insanları, Jurassic Park gibi popüler filmlerde yer bulan T-Rex'lerin sadece 100'den azını keşfedebilmiş durumda. Peki dinozor kemikleri nerede?

SELMAN CÖMERT

Geçtiğimiz ay yayınlanan bir araştırmada, 66 ila 68 milyon yıl önce dünya üzerinde 1.7 milyar T-Rex'in yaşamış olabileceği tahmin edildi. Ancak fosilleri bulunan T-Rex 100'ü bulmuyor. Tahmin edilen 1.7 milyarlık T-Rex nüfusu ve onlardan kalan fosil bulgularının arasındaki bu fark, fosilleşmenin ne kadar ender görüldüğünü ve dinozorlar hakkında daha çok şeyin öğrenilmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Insider'da yer alan habere göre, California Üniversitesi'nden paleontolog Charles Marshall, daha önce yaptığı bir çalışmanın baş yazarı olarak, dünya üzerinde 2.5 milyar T-Rex olduğunu tahmin etmişti. 1.7 milyar tahmini olmasına rağmen, yeni çalışmanın yazarı ve Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi'nden evrimsel ekolog Eva Griebeler, Marshall ve ekibinin kurduğu modele geliştirmeler yapma fırsatı olarak gördü.

'1.7 MİLYAR TAHMİNİ DAHA GERÇEKÇİ'

Marshall ve ekibi; T-Rex nüfus yoğunluğu, ortalama vücut kitle indeksi, ortalama ömür, coğrafi dağılım, cinsel olgunluğa ulaşma yaşı, bırakılan yumurta sayısı, hayatta kalma oranları ve nesil süresi gibi birçok farklı değişkeni içeren bir model oluşturdu.

Yeni çalışmada, Griebeler, "hayatta kalma eğrisinin çok daha gerçekçi bir şekilde uyguladığını" belirterek, T-Rex sayısını 1.7 milyara indirdi. Insider'a konuşan Marshall, "(Griebler'in) yaptığı iş çok akıllıca görünüyor ve çalışmamızda kullandığımız verilerden daha iyi bir hayatta kalma eğrisine …benziyor. Hiçbir şikâyetim yok" dedi.

T-Rex'lerin Dünya üzerinde yaklaşık 2 milyon yıl boyunca kaç tane yaşadığını kesin olarak bilinmese de Marshall'ın modeli ve Griebeler'in araştırması, diğer bilim insanlarının üzerine inşa edebileceği makul bir tahmin sunduğu düşünülüyor.

PEKİ NEREDE BU T-REX'LER?

Yaklaşık 1.7 milyar T-Rex'in dünya üzerinde dolaştığı düşünülürse, bilim insanları sadece birkaç yüz fosil bulmuş durumda, bu da toplam dinozor sayısının 100'den az olduğu anlamına geliyor.

Montana Üniversitesi'nden emekli paleontolog ve Profesör George Stanley, bunların yalnızca yaklaşık 30'unun neredeyse tam bir iskelete sahip olduğunu belirtti. Insider'a konuşan Stanley, "Kazı sırasında bir T-Rex dişi keşfettiyseniz, bu günlük veya haftalık çalışmanız için büyük bir olaydır" dedi.

Fosilleşmenin gerçekleşmesi için doğada doğru koşulların oluşması gerekiyor. Bu yüzden tam bir T-Rex iskeleti tespit etmek, diş veya bir parça kemik bulmaktan daha zor.

'T-REX FOSİLLERİ, DİĞER DİNOZOR TÜRLERİNE GÖRE DAHA SIK BULUNUYOR'

Maryland Üniversitesi'nden Paleontolog Richard Holtz, bir hayvanın fosile dönüşmesi için bedeninin gömülmesi gerektiğini belirterek, çoğu durumda, hayvan kalıntılarının ölümden hemen sonra diğer hayvanlar tarafından yendiğini veya yok edildiğini söyledi. Insider'a konuşan Holtz, "Hayvanların sadece küçük bir parçası fosil haline gelir ve bunların da sadece küçük bir bölümü keşfedilir" dedi.

Holtz, fosilleşmenin bu etkenler dışında çevreye de bağlı olduğunun altını çizerek; kum, çamur veya kil ile kaplanma ihtimali daha yüksek yerlerde ölen canlıların daha kolay korunabileceğini söyledi.

T-Rex'lerin yeterli miktarda tortu olan alçak düzlüklerde yaşamış olduğunu belirten Holtz, bu yüzden bilim insanlarının aslında T-Rex fosilleri konusunda diğer dinozor türlerine göre daha fazla bilgiye sahip olduğunu söyledi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN