Keşfedilen kuşlarda Yüzüklerin Efendisi’nden izler

Keşfedilen kuşlarda Yüzüklerin Efendisi’nden izler

Yeni bir çalışmaya göre, Avustralya’da yaşayan soyu tükenmiş eski bir kartal türü, J. R. R. Tolkien'in Yüzüklerin Efendisi serisinde kurguladığı dev kartallarla benzerlikler taşıyor.

Keşfedilen kartal türü, Avustralya'da 17 metre derinliğindeki dikey bir mağarada 1959 ve 2021 arasında bulunan bir fosil koleksiyonunda keşfedildi. Bu konuda çeşitli teoriler olsa da yeni araştırma, bu kartalların gerçek hayattaki muadillerinin de bir hobbiti taşıyabilecek kadar büyük olduğunu gösteriyor.

Kartal fosilinin kanatları, bacakları, pençeleri, göğüs kemiği ve kafatası olması, hayvanın daha ayrıntılı incelenmesini sağlarken, fosil, dev kuşun muhtemelen 30 santimetre uzunluğunda pençelere ve üç metre kanat açıklığına sahip olduğunu gösterdi.

DÖNEMİNİN EN BÜYÜK KARTALI

Hakemli bilimsel dergi Journal of Ornithology'de yayınlanan araştırmada, Dynatoaetus gaffae olarak adlandırılan kartalın Avustralya'da kayda geçmiş en büyük yırtıcı kuş olduğu belirtildi. Flinders Üniversitesi'nden Trevor Worthy, "Çok büyük bir kuştu. Bu kartalların 50 bin ila 700 bin yıl önce yaşadığını ve o zamanlar muhtemelen gezegendeki en büyük kartal” ifadelerini kullandı.

dsa.jpg
Dynatoaetus gaffae'nin boyutları ve bugün yaşayan kama kuyruklu kartalların pençe ve gövde boyutları karşılaştırılıyor (Flinders Üniversitesi)

Yüzüklerin Efendisi’nde bulunan kartalların 1,2 metre olan hobbitleri neden taşımadığı hala tartışma konusu olurken, keşfedilen kartalın kurgusal karakterle benzerlikler taşıdığı söyleniyor. Ancak Peter Jackson'ın yönetmen koltuğunda oturduğu uyarlama film serisindeki kartallar kadar da büyük değildi. Filmlerdeki kartalların kanat açıklığı 23 metreydi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN