Mavi Gezegen Neptün'de Geçen Bir Yıl Dünya'da Ne Kadar Süreye Eşittir? Çok Şaşıracaksınız!

Mavi Gezegen Neptün'de Geçen Bir Yıl Dünya'da Ne Kadar Süreye Eşittir? Çok Şaşıracaksınız!

Neptün, 2,8 milyar mil uzakta yörüngede dönen sekizinci ve güneşten en uzak gezegendir. Bu soğuk ve buzlu gaz devi yaklaşık 30.600 mil çapındadır ve çoğunlukla yoğun bir su, metan ve amonyaktan oluşur. Metan bileşimi, Neptün'e, gezegenin etrafında sürekli dönen aşırı rüzgarlar ve fırtınaların bir sonucu olarak beyaz ve açık mavi çizgilerle güzel bir koyu mavi renk verir.

Neptün güneşe en uzak gezegen olduğu için, güneş etrafındaki bir yılı veya yörüngesini tamamlaması bizimkinden çok daha uzun sürer. Dünya'da güneş etrafındaki bir tur yaklaşık 365,25 gün sürer (bu yüzden her dört yılda bir takvime fazladan bir gün ekliyoruz). Neptün için bu yolculuk çok daha uzun sürüyor, yaklaşık 165 Dünya yılı veya yaklaşık 60.200 Dünya günü. Peki gökbilimciler bunu nasıl anladı? Görünüşe göre cevap, nispeten basit matematik denklemleri kullanılarak yapılan hesaplamalarda yatıyor.

neptun.jpg

BİR GEZEGENİN YILI, YÖRÜNGE MEKANİĞİ KULLANILARAK HESAPLANIR

Neptün, 1846'da keşfinden bu yana ilk yörüngesini 2011'de tamamladı . Çoğumuz için bu, Neptün'ün bir sonraki yörüngesini biz gidene kadar tamamlayamayacağı anlamına geliyor. Neptün güneş etrafındaki ilk gezisini tamamlamadan önce, bilim adamları, yörünge mekaniği olarak bilinen bir süreçte, sulu devin yörüngesini tahmin etmek için kısa bir süre içinde gökyüzünde yavaşça hareket ederken gezegenin konumunun ölçümlerini aldılar ve bu denklemler ortaya çıktı. 17. yüzyılda Sir Isaac Newton ve astronom Johannes Kepler tarafından keşfedildi ve daha sonra Albert Einstein'ın devrimci görelilik teorisi tarafından geliştirildi.

Gökbilimciler daha önce diğer gezegenlerin yörüngelerini hesaplamak için yörünge mekaniği kullanmışlardı. Aslında, Dünya'nın güneş sisteminin merkezinde olduğu düşünüldüğünde yapılan orijinal hesaplamalar kapalıydı ve bunun yerine güneşin merkezde olduğunun farkına varılmasına yardımcı oldu.

haberici-002.jpg

BİR GEZEGEN GÜNEŞ'TEN NE KADAR UZAKSA, YILI O KADAR UZUNDUR.

Bir gezegen veya başka bir nesne yörüngesinde döndüğü şeyden ne kadar uzaksa, yörüngesini tamamlaması o kadar uzun sürer. Şimdiye kadar gözlemlediğimiz her şey bu tanıma uyuyor. Güneşe en yakın gezegenler olan Merkür ve Venüs, güneşin yörüngesinde sırasıyla 88 gün ve 224.7 gün sürerken, Jüpiter ve Satürn gibi daha uzak gezegenlerin yörüngelerinin her biri 11.9 ve 29.5 Dünya yılı alıyor.

GÜNEŞE EN UZAK VE YÖRÜNGESİ EN UZUN GEZEGEN NEPTÜN

Neptün güneşe en uzak gezegen olduğu için yörüngesi en uzun olanıdır. Ancak daha küçük, daha uzak nesnelerin hala daha uzun yörüngeleri var. Örneğin cüce gezegen Plüton , 248.09 yıllık bir yörüngeye sahip ve 1930'daki keşfinden bu yana henüz bir yörüngeyi tamamlamadı ve bazı kaynaklara göre 2178'e kadar ilk yörüngesini tamamlamayacak.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN