NASA, uçakların kanatlarını koparacak! Nedeni ise çok şaşırtıcı, hiçbir mühendis daha önce bunu düşünmemişti...

NASA, uçakların kanatlarını koparacak! Nedeni ise çok şaşırtıcı, hiçbir mühendis daha önce bunu düşünmemişti...

Uzay ilgili çalışmalar yapmasıyla bilinen NASA, bu kez ilginç bir proje üzerinde çalışıyor. ABD merkezli kurum, iklim krizi ve çevre sağlığını gözeterek uçak sektöründe sıra dışı yenilik planlıyor. İşte detaylar...

Doğayı ve çevreyi korumak adına her gün yeni bir sürdürülebilirlik planı ortaya çıkıyor. Bu kapsamda ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), uçakların kanatlarını koparmayı planlıyor.

Shiftdelete'ten Yakup Kaan Orman'ın haberine göre, NASA ilk etapta uçakların kanatlarından vazgeçme peşinde değil. Zaten bu durum yepyeni bir tasarım olmadığı sürece fizik kanunlarına göre imkansız.

nasa-kanatsiz-ucak.jpg

EMİSYONUN AZALTILMASI HEDEFLENİYOR

Uçakların uçmasını sağlayan drag, weight ve lift kuvvet üçlüsüdür. Bu kuvvetlerinde kanat gibi özel açılara sahip bir profile etki etmesi halinde bir uçağın uçması mümkün.

NASA bu kanatları inceltmenin peşinde. Amerikan Uzay İdaresi, CO2 emisyonlarını azaltan bir teknoloji geliştirmek amacıyla radikal yeni bir kanat desteği türüyle yeniden inşa edeceği jet uçağınaX-66 adını verdi.

NASA, PROJE İÇİN UÇAK SATIN ALDI

X-66 diğer uçakların aksine daha hafif kanatlara sahip olacak. Tabi kanatların hafiflemesi belirli koşulda bükülmesi anlamına geliyor ki bunu önlemek için de kanatların altında birer destek olacak.

Fikir aşaması için eski bir MD-90 modeli alındı. MD-90, hava yolu filolarına hakim olan 737'ler ve A320'ler gibi tek koridorlu bir twinjet. Fakat onlara kıyasla daha tasarruflu ve daha çevreci. Henüz X-66 üretilmedi ancak fikir aşamasının test edilmesi hususunda bir uçak üzerinde çalışılıyor.

ucaklarda-kanat-destegi.jpg

UÇAĞIN GÖVDESİNİ VE KANATLARINI İNCELTECEKLER

NASA, MD-90 model uçağım gövdesini kısaltmayı ve kanatlarını inceltmeyi düşünüyor. İşin ilginç yanıysa uçak kanatlarının inceltilmesine rağmen motorlar kanatlar üzerinde yer almaya devam edecek. NASA bu konuda kanatlara dayanıklılık sağlamak amacıyla kanatların altına birer destek yerleştirecek.

Proje şu anda fikir testi aşamalarında. Projenin başarı olması sonucunda yeni üretilecek birçok uçakta benzer tasarımları görebiliriz. Estetik açıdan şu an kullanılan jetlere göre biraz çirkin dursa da gelecek ve teknolojinin bu yönde gitmesini işaret ediyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN