OpenAl yeni yapay zeka modeli Sora'yı tanıttı

OpenAl yeni yapay zeka modeli Sora'yı tanıttı

ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI, metni 1 dakikalık videoya dönüştüren yapay zeka teknolojisi Sora’yı tanıttı. Şirket, şiddet ve cinsel içeriklerin engelleneceğini duyurdu. Ancak henüz test aşamasında olan Sora hakkındaki en büyük endişe kötü amaçlı kullanım.

Baş döndürücü bir hızla gelişen teknoloji, her geçen gün insanları şaşırtmaya devam ediyor. Özellikle yapay zeka alanında geliştirilen uygulamalar, bir yandan hayatı kolaylaştırırken diğer yanda yeni sorunlara yol açabiliyor. ChatGPT ile devrim yaratan San Francisco merkezli teknoloji şirketi OpenAl, sektörün öncülerinden. Firma, önceki akşam Sora ismini verdiği yeni projesini tanıttı. Uygulama, yazılan metinden yüksek kaliteli, bir dakikalık videolar oluşturabiliyor. Medyayla paylaşılan örnek videolar, gerçekliğiyle görenleri hayrete düşürdü. Sora, ayrıca hareketsiz görüntüyü alıp ondan bir video üretebiliyor; mevcut bir içeriği genişleterek eksik kareleri doldurabiliyor.

HERKES ERİŞEMİYOR

Microsoft’un büyük yatırımcısı olduğu OpenAI’den yapılan açıklamada “Bu teknolojiyi elde etmek için yapay zekaya hareket halindeki dünya öğretildi. Birden fazla karakterin, belirli hareket türlerinin ve doğru ayrıntılarının yer aldığı karmaşık sahneler üretmek mümkün. Talepleri doğru bir şekilde yorumlayabilmesi için derin bir dil anlayışına sahip” denildi. Sora, henüz her isteyenin ulaşabileceği bir teknoloji değil. Öncelikle belirlenen profesyoneller ve bir dizi görsel sanatçı ile film yapımcısının erişimine açılan sistemden geri bildirimler sonrası genel kullanıcı da faydalanabilecek. Emekleme aşamasındaki Sora’nın birçok zayıf yönü var. Şirket yetkilileri “Zamanla daha da gelişecek. Yanlış bilgilendirme, fikri mülkiyet, nefret içerikleri ve önyargılara karşı modeli eğiteceğiz. Bir videonun Sora tarafından oluşturulduğunu söyleyebilen araçlar da geliştireceğiz” şeklinde konuştu.

MUSK DA KARŞI

Fakat son yıllarda Sora, Deepfake gibi teknolojilerin yaygınlaşması, bu tür modellerin kötü amaçlı kullanımına yönelik endişeleri artırıyor. OpenAI “Şiddet ve cinsel içerikleri engelleyeceğiz. Teknoloji, bu tür komutları videoya dönüştürmeyecek” dese de uygulamalar, özellikle çocuk istismarı konusunda pek çok açık barındırıyor. Apple’ın kurucularından Steve Wozniak, Tesla ve Space X’in sahibi Elon Musk’ın da aralarında bulunduğu teknoloji devi isimler “İnsanlarla rekabet edebilecek yapay zeka sistemleri, insanlığa karşı çok büyük riskler oluşturuyor” görüşünü savunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN