Pentagon Ukrayna için Elon Musk'la göüşüyor

Pentagon Ukrayna için Elon Musk'la göüşüyor

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından şirketi SpaceX ve ona ait Starlink uydularını Ukrayna için devreye sokan Elon Musk, başta Ukraynalılardan olmak üzere tüm dünyadan takdir toplamıştı. Ancak Musk geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamasında Ukrayna için sunulan Starlink hizmetinin finansmanını Pentagon’un devralması talep etti. Pentagon SpaceX ile görüşüldüğünü açıkladı.

Milyarder iş insanı Elon Musk, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin hemen ardından SpaceX'in Starlink adlı uydu-internet sistemini Ukrayna’da devreye sokma kararı almıştı. Haziran ayında ise SpaceX, işgalin ilk üç ayında Ukrayna'ya 15 bin Starlink kiti teslim ettiğini açıklamıştı.

Elon Musk, Cuma günü Twitter’da şu ana kadar Ukrayna’ya 20 bin Starlink uydu birimi bağışlandığını ve bunun SpaceX’e maliyetinin 80 milyonu bulduğunu söylemişti. Musk, yıl sonunda ise bu maliyetin 100 milyon doları aşacağını belirtmişti.

Ancak CNN International’da yer alan Alex Marquardt imzalı yazıda, Eylül ayında SpaceX tarafından ABD Savunma Bakanlığı’na (Pentagon) yazılan bir mektupta, şirketin artık Ukrayna’daki hizmeti finanse etmeye devam edemeyeceği bildirildi. Mektupta ayrıca Ukrayna hükümeti ve askeri kullanım için sunulan Starlink hizmetinin finansmanını Pentagon’un devralması talep edildi. SpaceX'in mektubun ardından Pentagon, Elon Musk’ın şirketi SpaceX’in Ukrayna’ya sağladığı Strarlink uydu interneti hizmetini ücretsiz devam ettiremeyeceği konusunda şirket ile görüşüldüğünü açıkladı.

Pentagon Sözcü Yardımcısı Sabrina Singh günlük basın toplantısında, SpaceX CEO’su Elon Musk’ın Ukrayna’ya ücretsiz sağlanan Strarlink uydu interneti hizmetinin masraflarını artık karşılayamayacağı ve Pentagon’dan Ukrayna adına ödeme yapmasını istediği yönündeki açıklamalarına değindi. Singh, “Bakanlığın Starlink ile ilgili SpaceX ile iletişim halinde olduğunu doğrulayabilirim. Şu an daha fazla detaya girmeyeceğim” ifadelerini kullandı.

Şimdilik Ukrayna adına SpaceX’e ödeme yapmak üzere duyurulacak bir yardım paketi olmadığını söyleyen Singh, “Ancak ortaklarımız ve müttefiklerimizle birlikte çalışıyoruz” dedi. Singh, “Herhangi bir SATCOM (uydu iletişim merkezi) yeteneğinin sağladığı avantajların kesinlikle farkındayız ve Ukraynalıların sadece savaş alanında değil, ülke içinde de kullanmalarına imkan tanıyoruz. Bu iletişimdeki kırılganlığı anlıyoruz. Uydu iletişiminin sadece savaş alanında değil, tümünde bozulmadan kalması önemli. Ancak yine de Ukraynalıların ihtiyaçlarını en iyi şekilde nasıl destekleyebileceğimize dair seçeneklerimizi değerlendiriyoruz ve bu SATCOM iletişimlerine yardımcı olmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN