Şifreye sahip kişi öldü, 190 milyon dolarlık kripto para kaldı

Şifreye sahip kişi öldü, 190 milyon dolarlık kripto para kaldı

Kanada'da bir kripto para borsasında depolanan 190 milyon dolarlık kripto paraya ulaşılamıyor. Bunun nedeni ise o bölümün şifresini bilen kişinin hayatını kaybetmesi.

KARAR.COM

Kripto paralar ancak bilgisayarların çözebileceği matematiksel hesaplarla sağlanan güvenli şifrelerle korunuyor. Güven sorununa karşı geliştirilerin bu matematiksel yöntem insan faktörü devreye girince büyük bir sorun haline dönüşüyor. Kanada merkezli kripto para borsası Quadriga CX’de bunun ilginç bir örneği yaşandı.

Quadriga CX yetkilileri 190 milyon dolar değerindeki kripto paranın bulunduğu bölümün şifrelerine ulaşamadıklarını açıkladı. Bunun nedeni ise bu şifreleri bilen bir tek kişinin hayatını kaybetmesi.

SADECE O BİLİYORDU

Şirketten yapılan açıklamaya göre Quadriga CX’in 30 yaşındaki kurucusu Gerald Cotten Hindistan ziyareti esnasında hayatını kaybetti. 190 milyon dolar değerindeki kripto paranın bulunduğu bölümün şifreleri sadece Cotten’de olduğu için bu paralara ulaşılamıyor. Bu sıra dışı durum kripto para dünyasında yaşanan güven sorunu tartışmalarını yeniden başlattı.

SAHTE ÖLÜM İDDİASI

Esas sorun Cotten'in ölümüyle bu paralara ulaşılamaması değil. Böylesi bir sorun şifrelerin başka yerlerde, açık bir noterde saklanması ile çözülebilecek teknik bir ayrıntı. Cotten olayının büyümesinin nedeni ise bu ölüm haberinin sahte olduğu iddiası. Cotten'in eşi bu nedenle ölüm belesini kamuoyuna açıkladı. Ancak iddia sahipleri bu belgenin de ahte olduğu ileri sürüyor. İddiaların arasında söz konusu şifrelerin başka insanla olduğu bilindiği ancak bunun saklandığı da var.

HACKERLER SALDIRIYOR

Kripto paralara yoğun ilgi olması ve hızla gelişen bir pazar olması nedeniyle yeni kurulan şirketler güven konusuda gerekli donanıma sahip değil. Bu şirket ve borsalara dünya genelinde 2011 yılından beri önemli 60 hacker saldırısı yapıldı. Bu saldırılarda 1,6 milyar dolarlık kripto para çalındı. Bu hırsızlık vakalarının 800 milyon dolarlık bölümü Asya ülkelerinde gerçekleşti.

CAZİBESİNİ KAYBETTİ

Kripto paralarına yoğun yönelişin düşmesinde bu hacker saldırılarının payı bir hayli büyük. Sektörün en şöhretli markası Bictoin de en yoğun değer kaybı yaşayan para birimleri arasında bulunuyor. Kripto para, gizemli arka planı, kolay çözülemeyen algoritması ve olağanüstü kazanç imkanları sunması ile yaşadığı cazibeyi, güven sorunları yüzünden hızla kaybediyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN