Tıbbi tanı kitleri ithalatına 'uygunluk' şartı

Tıbbi tanı kitleri ithalatına 'uygunluk' şartı

Ticaret Bakanlığı'nın son düzenlemesine göre tıbbi tanı kitlerinin ithalatında gümrük idareleri tarafından, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun düzenleyeceği 'uygunluk yazısı' aranacak.

Ticaret Bakanlığı'nın Tıbbi Tanı Kitlerinin İthaline İlişkin Tebliğ'i Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Tebliğ ile belirlenen tıbbi tanı kitlerinin ithalatında düzenlemeye gidildi.

'UYGUNLUK YAZISI' ARANACAK

Buna göre, tebliğle belirtilen tıbbi tanı kitlerinin insanlar için kullanılan türlerinde, Serbest Dolaşıma Giriş Rejimi veya Geçici İthalat Rejimi'ne ilişkin gümrük beyannamelerinin tescilinde, gümrük idarelerince, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumunun fiziksel veya elektronik ortamda düzenleyeceği uygunluk yazısı aranacak.

Söz konusu tanı kitleri, ilgili gümrük tarife pozisyonunda 'Bir mesnet üzerinde bulunan laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan reaktifler, bir mesnet üzerinde olsun olmasın laboratuvarlarda veya teşhiste kullanılan müstahzar reaktifler, standart maddeleri' ile 'Dozlandırılmış veya perakende satışa uygun şekilde ambalajlanmış/hazırlanmış bağışıklık ürünleri' olarak tanımlandı.

YETKİLİ FİRMALAR DAHİL DEĞİL

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen firmalar için bu hükümler uygulanmayacak. Tıbbi Cihazların İthalat Denetimi Tebliği kapsamında yapılacak başvurular, bu tebliğde yer alan eşya için uygunluk yazısı alındıktan sonra yapılacak.

Tebliğden önce tescil edilmiş beyannamelere, getirilen bu hükümler uygulanmayacak.

TÜRKİYE'DE SON DURUM NE?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs ile ilgili son bilgileri paylaşmıştı. Bakan Koca, dün yaptığı açıklamada son 24 saatte 63 kişinin hayatını kaybettiğini, toplam can kaybı sayısının 277'ye yükseldiğini duyurmuştu. Toplam vaka sayısı ise 15 bin 679.

Koca şunları kaydetmişti: "Son 24 saatte yapılan test sayısı 14 bin 396, vaka sayısı 2 bin 148. Hayatını kaybedenlerin sayısı 63. Toplam 333 hastamız iyileşti. Toplam hayatını kaybedenlerin sayısı 277 oldu.

EN ÇOK İSTANBUL'DA

Daha çok vaka İstanbul'da. İstanbul'daki vaka sayısı 8 852. %60'lara yakın. 853 vaka İzmir, 752 vaka Ankara, 410 vaka ise Kocaeli, Konya 584 vaka.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN